Кућа Добрих Вести

Login

Могућности финансирања у нове компаније

Оцените овај чланак
(7 гласова)

panel-mogucnosti-investiranjaПАЛИЋ – На крају другог дана највеће конференције о електронском пословању Е-трговина одржан је панел на тему Старт-апи и инвестирање у интернет пројекте. Сама идеја панела била је приказивање широј јавности приче о могућности финансирања у нове компаније, такозване старт-апе, као и појединце који имају жељу да финансирају, речи су којима је отворио предавање модератор Драган Варагић.

Одговарајући на питање како су дошли на идеју да се у Србији посвете финансирању старт-апа, говорници Андриа Беднарик представник СБАН-а, Игор Опачић из Европа Инвестмент и Небојша Лазић у име СтартЛабс-а, пренели су своја искуства и пословну причу.

- Сусретао сам се током свог рада са младим људима који су имали добре идеја, а тада нисам могао да им помогнем. Тада смо неколико пријатеља и ја направили организацију како би помогли људима да буду видљиви и успешни. Сада им поред менторства пружамо и финансијску помоћ и повезујемо их са разним људима који им могу бити од помоћи, започео је своје излагање Беднарик.

Стручњаци о стању старт-апа

Да је читав живот у финансијама и банкарској сфери, потврдио је Опачић, рекавши да веома добро зна да банке никада неће изаћи у сусрет људима који имају свој старт-ап пројекат само зато да би им помогли већ из чисте користи.
- У Србији немате инвестиционе фондове за овакве типове бизниса, можете отићи у банку али то није решење, тамо вам требају финансијски извештаји итд. Они не размишљају о томе да ви имате пројекат због ког вам и требају паре. Тако сам дошао на идеју да оснујемо фонд како бисмо помогли људима.

На све то Лазић је додао:
- Партнер и ја радимо дуго, правили смо наше старт-апе још док се то тако и није звало. Стекли смо контакте и овде и са друге стране океана. Препознали смо ситуацију да је дошло време да би могли нешто, што је већ познато у свету да направимо и овде. За сада је одлично.

Инвеститори су сагласни да држе разне тренинге, и да су отворени за сарадњу, те да сваки потенцијални старт-апер може увек да их контактира и замоли за савет и помоћ. Млади су већ упознати са процесима, начином комуникације и то је велика предност за њих.

– Оно што највише волим јесте рад са предузетницима и заједнички рад којим би поставили неки систем који ће довести до успеха, рекао је Беднарик.

Школа за бизнис-почетнике

Опачић читаву ситуацију описује као задовољавајућу.
– За разлику од већине људи у овој држави који трче јавним предузећима како би се запослили и тако стекли неку велику сигурност, а на крају гледали како да изгурају крај месеца, са једне стране слична ситуација је и на интернетском пословању. Постоји ризик, али су шансе велике. Онај ко се сада одлучи на овако нешто, истраје и буде упоран може лепо да живи касније, каже Опачић.

Ситуацију у Србији као повољну оцењује Лазић, истакавши да је цео живот растао у држави која је у повоју, у стланом развоју али се ниакда ништа не дешава на боље. У нади да ће се то променити упозорава да се позитивне ствари не могу десити саме од себе, нити да ће се упалити вулкан који ће сам направити стартап.

-Ми покушавамо у сарадњи са организацијама које праве стартап догађаје да их организујемо што више, доведемо предузетнике, људе који ће причати како треба да се баве овим послом а како не. У периоду од 16. до 19. маја група младих људи који су кренули да се баве старт-апима, направили су старт-ап академију, објаснио је Лазић. - Ми смо то препознали и зелимо да им помогнемо и укључимо се у то питање. У питању је догађај којим ће бити покривено јако пуно области. Ту ће бити предавачи из Лондона и многи други стручњаци.

Припрема и избор посла

- Оно што ми гледамо пре свега јесте да ли има потенцијала и какав тим је успео човек да окупи око себе. Да ли има одређене квалитете који ће му омогућити да тај пројекат расте, гледамо тим и пројекат, да ли постоји неко истразивање које је урађено, нека база клијената, постоји један “домаћи задатак” који треба да се уради пред излазак пред инвеституре, изјавио је Беднарик.
Он истиче да нема потребе за писањем дугачких бизнис планова, већ је потребна прича са људима, прича о свом пројекту, јер је то једини начин да пронађу некога ко би их финансирао или понудио неку другу врсту помоћи.

– Изађите пред инвеститoре, прва два пута је тешко, али својом причом и пројектом ћете наћи некога да вас финансира, категоричан је Беднарик.

Корак даље од идеје:

– Да ће идеја учинити све и инвеститор пасти на то – велика је заблуда! Неће! Колико год ви имали страсти око те идеје то није довољно, нити ће вам помоћи. Ко зна да направи систем који доноси новац, то пролази код инвеститора уверен је Опачић.

Он је још додао да сви стартапери морају разумети законе тржишта, имати реалан бизнис план и да разумеју финансије.

- Сваки инвеститор воли да види некога ко има старт-ап који може да буде занимљив. Ми волимо да видимо да човек иза себе има тим и да већ нешто ради; да није у питању само идеја и само спремност да се идеја реализује, већ да је у почетној фази и да се полако ради. Ако не постоји однос са потенцијалним ментором и инвеститором, то онда није пројекат за инвестирање, објаснио је Лазић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Мирјана Бачкоња

Мирјана Бачкоња је рођена 1992. године и студент је новинарства на Факултету политичких наука, у Београду. Поред факултета редовно похађа стручну праксу у САТ Медија групи (SAT Media Groop), а "Кући добрих вести" прикључила се ради ширења лепих и оптимистичних ствари.

Воли музику и плес, јер оне повезују људе и чине их срећним, а читање је испуњава јер књига је човеку увек најбоље друштво.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија