Кућа Добрих Вести

Login

Потребни курсеви рачунара за старије жене

Оцените овај чланак
(3 гласова)

preduzetnicaaaaaaaБЕОГРАД – Државне институције треба да уграде принцип родне равноправности у ИКТ у правни и регулаторни оквир, а локалне самоуправе да организују бесплатне курсеве рачунара за жене старије од 50 година и оне које живе у селима.

Ова препорука начињена је на основу истраживања о улози Информатичко-комуникационих технологија и њиховом утицају на положај жена на тржиту рада.

Жене чине свега 15 одсто менаџера и само 11 одсто стратешких експерата у Србији иако су уочљиво заступљене у категорији стручњака, објавила је ПКС резултате овог истраживања.

Мање од петине жена налази се на руководећим положајима у ИТ предузећима у Србији, иако светска статистика показује да припаднице лепшег пола на менаџерским позицијама доприносе позитивним финансијским резултатима тих компанија, показало је поменуто истраживање.

Жене чине свега  15 одсто менаџера и само 11 одсто стратешких експерата у Србији иако су уочљиво заступљене у категорији стручњака. Тај податак може се поткрепити чињеницом да је већи број жена – дипломаца на факултетима и вишим школама у Србији.

Информационо-комуникационе технологије (ИКТ) брзо се развијајају и отварају нове могућности за добро плаћен посао, што указује да је родна равноправност у области ИКТ не само питање људских права већ и важно економско питање.

Око 40 одсто жена никада није користило рачунар

Стога се компанијама препоручује да унапређују информатичку писменост жена кроз обуке пословне и напредне употребе рачунара и интернета, као и да воде рачуна о једнакој заступљености у ИТ пројектима.

Школама се препоручује да модернизују програме и методе информатичког описмењавања деце.

Из године у годину, више мушкараца него жена користи рачунаре и интернет у Србији, али се те разлике временом смањују. Прошле године је први пут изједначен број корисника интернета између мушкараца и жена међу млађом популацијом, старости до 24 године.

Са друге стране, према подацима из 2013. године, 40 одсто жена никада није користило рачунар, а највише оних које живе у селима, имају само основну школу или су старије од 55 година.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 01 мај 2014 14:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија