Кућа Добрих Вести

Login

Подршка јачању економских веза Србије и Индије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pksssssssБЕОГРАД - Привредна комора Србије (ПКС) и Светски трговински центар Мумбаи из Индије потписали су Меморандум о дугорочној пословној сарадњи ради подршке унапређењу економских односа две земље и успостављању чвршћих веза и контаката индијских и српских привредника.

Меморандум су, у присуству Нариндер Чаухан, амбасадорке Индије у Београду, потписали Видосава Џагић потпредседница ПКС и Сомеш Батра, потпредседник Светског трговинског центра Мумбаи, објавила је Привредна комора Србије

Светски трговински центар Мумбаи има важну улогу на јачању међународних односа Индије и света, као и интеграцији те државе у глобалну економију. Организује посете привредних делегација, индијских у иностранство и обратно, Б2Б састанке, пословне форуме. Има потписане споразуме о сарадњи са преко 150 међународних организација ради размене информација, пословних делегација и учешћа на сајмовима и изложбама.

Светски трговински центар у Мумбаиу основан је са циљем промоције и унапређења индијске трговине са светом, уз подршку Владе Индије, Владе државе Махараштра и приватног сектора. Члан је Асоцијације светских трговинских центара са седиштем у Њујорку, која окупља 342 Светска трговинска центра из 92 државе.

Како је истакнутно у разговору представника ПКС и потпредседника Светског трговинског центра Мумбаи, постоји значајан потенцијал за интензивнију сарадњу Србије и Индије, од индустрије, преко здравства до науке.

Добродошле индијске инвестиције у Србији

Инфраструктура, енергетика, аграр и прехрамбена индустрија, ИКТ сектор,фармација и биотехнологија, аутомобилска и наменска индустрија, као и здравствени туризам, носе велике могућности за кооперације, рекла је потпредседница ПКС Видосава Џагић. Индијске инвестиције у Србији не одговарају економској снази Индије у свету и таква ситуација треба да се промени. Србија може индијским инвеститорима, понудити велики број интересантних пројекта који се могу реализовати кроз заједничка улагања, пројекте приватног и јавног партнерства, концесије, истакла је Џагић.

Потпредседница ПКС је подсетила на повољан географски положај и значајне европске саобраћајнице које пролазе кроз нашу земљу - путни и железнички Коридор 10 и реку Дунав која је 580 километра пловна кроз Србију, што је чини атрактивном за улагања. Истакла је и предности споразума о слободној трговини које Србија има са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, затим Турском, ЕУ, као и земљама ЕФТА и ЦЕФТА.

Економски самит у септембру

Потпредседник Светског трговинског центра Мумбаи Сомеш Батра указао је на значај повезивања привредника две земље организовањем форума и билатералних састанака, што је први корак за ефикаснију привредну сарадњу.

У септембру ће бити одржан велики економски самит на коме ће учествовати 60 делегација, а биће организовани и билатерални састанци привредника, рекао је Батра и позвао представнике ПКС да са делегацијом привредника из Србије учествују на том скупу. За интензивнију привредну сарадњу, према његовим речима, значајно би било и отварање представништва ПКС у Мумбаиу.

Како је истакнуто, поједностављење процедура привредницима за добијање виза допринело би интензивнијим контактима. 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 08 мај 2014 17:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија