Кућа Добрих Вести

Login

Еко-туризам - шанса за развој Власине

Оцените овај чланак
(8 гласова)

vlasinskojezerofiksnaВЛАСИНА - Пројекат „Промоција еко-туризма и заштита животне средине Власинског језера“, који је током три године обухватио активности брендирања и стварања могућности за довођење већег броја туриста на ову изузетну еколошку локацију, окончан је отварањем сезонске пијаце на Власини.

Тако ће мештани околних села имати сада прилику да на овом пијачном месту пласирају своје производе, од воћа и поврћа и њихових прерађевина, преко меда, чајева, ракије, до ручних радова и грнчарије, а туристима ће бити обезбеђена боља снабдевеност током боравка на овом парчету нетакнуте природе.

 

Ради се о заједничком пројекту Програма Уједињених нација за развој (UNDP), Владе Србије, Општине Сурдулица и Кока-кола система.

                          vlasinakzs

То је, према речима Расима Љајића, потпредседника Владе Србиjе и министра трговине, туризма и телекомуникациjа, који је присуствовао званичном делу посвећеном завршетку овог трогодишњег пројекта, одличан пример јавно-приватног партнерства и модел афирмације локалног економског развоја.

 

Уједно, додао је он, то је и пример за прекограничну регионалну сарадњу у којој обједињени потенцијали региона могу послужити афирмацији еко-туризма, jер туризам има не само економску, већ и друштвену улогу и може да буде пример како да се потенциjали у региону удруже и представе, без обзира на границе.

У изградњу и уређење пиjаце, коjа jе смештена преко пута Власинског кампа, на платоу поред jезера с леве стране пута, Општина Сурдулица је уложила пет милиона динара, док је у целокупни пројекат брендирања Власине UNDP инвестирао укупно 231.000 долара.

 

                             vlasinapijacaspremna

Завршетак пројекта - почетак нове етапе у развоју Власинског краја

Министар је нагласио да изградња пиjаце ниjе завршетак jедног проjекта, већ почетак нове етапе у развоjу читавог овог краjа, указујући да партнерски пројекат афирмације еко-туризма има све већу стопу раста у многим европским земљама.

 

Сам еко туризам у Eвропи и свету све више напредуjе и доживљава процват, тако да су привреде у неким земљама, на пример у Костарики и Аустралији, засноване управо на еко туризму. Туризам се, по речима Љајића, у последњих неколико година развиjа по стопи од шест до осам одсто, док еко туризам у Eвропској унији напредује по стопи од 10 до 30 одсто.

                       

                                                      

                            vlasinaljajic

Истичући да ће држава убудуће помоћи свуда где постоји локална иницијатива за развој еко-туризма, министар је додао да је задатак државе да обезбеди инфраструктуру, али се морају дефинисати реалне шансе и могућности и подстицати и улагање приватног сектора.

 

“И овај пример Власине ће бити добар модел, почетак успешне приче, који можемо да применимо и на друга подручја. Наша земља жели да туризам позиционира као важну привредну грану, с обзиром на природне ресурсе и блага коjе поседуjемо”.

Еко туризам је оно што би туризам требало и да буде

„Није могуће имати чистији ваздух и лепшу природу него на Власини. Еко туризам је оно што би туризам и требало да буде, а УНДП је усредсређен на заштиту животне средине, локални развој и повезаност са приватним сектором. Ми смо веома поносни на то што смо део овог пројекта који је пример јавно–приватног партнерства. Тај модел ће бити примењиван и у другим заштићеним природним добрима широм Србије, нагласила је Ирена Војачкова-Солорано, стална координаторка Уједињених нација (УН) у Србији.

 

На овој власинској пиjаци имамо добар пример како можемо да живимо са природом, пошто су ту постављени контејнери за рециклажу, што показуjе како нешто што смо користили можемо поново да прерадимо и таj модел морамо да користимо као добар пример свуда у Србиjи, сматра представница УН.

Власинско језеро је бисер Србије

Председник општине Сурдулица Новица Tончев је истакао да је Власинско језеро бисер Србије и да ће Општина Сурдулица све учинити да тако и остане. Изразио је задовољство што ће нова сезонска пијаца донети много тога доброг и становницима власинског краја и туристима и предочио да је општина припремила још низ значајних пројеката који би требало да унапреде развој овог краја. Тончев је затражио помоћ Владе Србије, и то најпре у изградњи канализационог прстена око језера, наводећи да је тај пројекат Европска унија већ подржала са четири милиона евра, aли да је потребно још толико.

 

-Кока-кола верује у то да треба да помаже развој локалне заједнице у којој послује, како би развијала и сопствени бизнис. У овај пројекат смо ушли са великим амбицијама и емоцијама и искористили смо своје потенцијале и искуство у маркетингу, како би брендирали Власинско језеро и овде довели нове туристе. Сигуран сам да ће они одавде отићи импресионирани лепотом природе, нагласио је Дмитри Андонов, шеф операција Кока-кола система за Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину и Македонију.

                             vlasinskojezero

Општи циљ пројекта промоције и подршке развоју еко-туризма на Власини јесте стварање услова за развој ове туристичке дестинације уз поштовање принципа одрживости – подизања капацитета, укључивање локалног становништва у сам процес развоја дестинације, њен маркетинг и пласман свих туристичких проиизвода.

 

Током протекле три године реализације овог пројекта, дефинисан је визуелни идентитет Власине, изграђен је веб сајт, обележене су пешачке и бициклистичке стазе, купљено је возило за посебне намене у тешким временским условима, а у току је и постављање туристичке сигнализације на свим путним правцима, едукација локалног становништва у области туризма, лиценцирање и едукација ренџерске службе.

 

Истичући задовољство због завршетка овог пројекта који ће допринети развоју туризма у Власинском крају, председница Туристичке организације Србије Гордана Пламенац поздравила је идеју за изградњу канализационог прстена на Власинском језеру, али је указала и на потребу изградње пешачких и бициклистичких стаза.

 

Јавно и приватно партнерству су, према њеним речима, будућност, а идуће године ће неке од тема развоја туризма у нашој земљи бити активни одмор, побољшање услова смештаја туриста, уз обогаћивање туристичке понуде додатним садржајима.

 

Почетак рада сезонске пијаце на Власини означен је садњом три власинске брезе.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 11 јул 2014 11:18
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија