Кућа Добрих Вести

Login

Апел извозницима у Русију да испуне стандарде квалитета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

fiksnaБЕОГРАД - Привредна комора Србије (ПКС) апелује на домаће произвођаче прехрамбених производа који извозе у Руску Федерацију да се придржавају прописа и стандарда квалитета неопходних за пласман робе на то тржиште.

 

Тако неће затворити врата великог, али све захтевнијег руског тржишта и на најбољи начин ће искористити шансе које оно пружа, наводи се у данашњем саопштењу ПКС у коме се указује да је значајно порастао број захтева руских увозника за куповином воћа и поврћа из Србије, након што је Руска Федерација забранила од 1. августа увоз тих прехрамбених производа из Пољске.

 

Информација ПКС о захтеваном квалитету производа за руско тржиште

 

Привредна комора Србије је, стога, припремила Информацију о прописаним нивоима средстава која се користе у производњи и заштити производа, како би произвођаче и извознике упознала са обавезним квалитетом.

 

Истовремено, Министарству пољопривреде и животне средине упутила је иницијативу да појача контролу квалитета производа који се извозе у оквирима прописаних стандарда за руско тржиште.

 

Количина, квалитет и континуитет испоруке веома су важни за успешан извоз прехрамбених производа у Русију. Поштујући захтеве руског тржишта у погледу обезбеђивања високог нивоа квалитета, можемо значајно да повећамо обим извоза наших прехрамбених производа и, у извесној мери, надоместимо прекид извоза из других земаља, препорука је Свете Васиљевића, директора Представништва ПКС у Москви.

 

Руски увозници повећали захтеве за воћем и поврћем из Србије

 

Руска Федерација забранила је од 1. августа увоз воћа и поврћа из Пољске, због, како су навели, великог броја потврђених случајева прекомерног коришћења пестицида и нитрата, као и недозвољеног нивоа садржаја у производу.

 

Забраном увоза из Пољске знатно је повећан број захтева руских увозника за тим производима из Србије.

 

Извоз хране из Србије на руско тржиште порастао је, у првој половини 2014. године за 68 процената и достигао је 117 милиона долара. Произвођачи јабука извезли су у Русију 32.400 тона тог воћа, 100 одсто више него у истом периоду претходне године.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено уторак, 05 август 2014 22:52
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија