Кућа Добрих Вести

Login

Обележен највећи национални празник Индије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

indijafiksnaБЕОГРАД - Прослава највећег националног празника Индије - 68. годишњице независности, одржана је синоћ у Индијској кући на Сењаку, где је амбасадорка Индије Нариндер Чохан дочекивала госте, многобројне угледне званице, међу којима су били и представници дипломатског кора у нашој земљи и људи из друштвеног живота Србије.

Постоји обострани интерес за даље унапређење и развој економске сарадње између Србије и Индије, оценили су први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и Амбасадорка Индије у Србији Нариндер Чохан (Naridin Chauhan) поводом Дана независности Индије - 15. августа у одвојеним чланцима за специјални додатак београдског економског дневника „Привредни преглед“ посвећен Индији, уз констатацију да су руководства две државе веома амбициозна да оснажне привредне односе.

 

                       ambasadorkaindije

 

Индија жели дао ојача економску сарадњу са Србијом

Дачић је у свом ауторском тексту истакао као веома значајну чињеницу да Индија има намеру да ојача економску сарадњу са државама Централне Европе, укључујући Србију. „Пословни људи из Индије могу да рачунају на пуну подршку Владе Србије. У том контексту треба истаћи и погодности које за пословање индијских компанија у Србији пружају уговори Србије о слободној трговини са Русијом, Турском, Казахстаном, Белорусијом и земљама ЦЕФТА споразума,“ написао је министар.

 

Дачић је подсетио да је Индија у Србији присутна са значајним инвестиционим пројектима. Планирано је да прва већа инвестиција индијске Embassy Group - изградња парка информатичких технологија (ИТ) у Инђији, укупне вредности од 600 милиона евра, буде реализована у више фаза. „Очекујемо даље јачање инвестиционог присуства индијских компанија у Србији,“ поручио је министар.

Делегација Привредне коморе Србије (ПКС) посетила је Индију јануара 2014. ради промоције Србије као инвестиционе дестинације. Том приликом је потписан меморандум о разумевању са Конфедерацијом индијске индустрије.

Ради даљег унапређења билатералне економске сарадње, договорено је да ускоро у Београду буде одржан састанак Мешовите комисије за економску сарадњу. Тиме ће бити дат снажан подстрек интензивирању сарадње на економском плану и реализацији значајних инвестиционих пројеката.

 

„Веома важним сматрамо и предстојећи састанак Мешовите комисије за пољопривреду који ће бити одржан средином децембра ове године. Очекујемо да ће ускоро бити потписан нови споразум између две земље о сарадњи у области културе, уметности, омладине, спорта и масовних медија. Ускоро ће бити реализована и посета групе индијских научника из области високих технологија, што ће бити одлична прилика за размену искустава у овом изузетно важном сектору за економски напредак и просперитет сваке земље,“ навео је Дачић. dacic

 

Министар је поновио захвалност индијској Влади на упућивању хитне финансијске помоћи у износу од 100.000 долара ради ублажавања последица катастрофалних поплава које су недавно погодиле Србију, као и на учешћу на донаторској конференцији у Бриселу 16. јула ове године.

Амбасадорка Индије: Неопходно је повезивање међу људима за напредак у бизнису

Амбасадорка Чохан је, поред осталог, навела да је програм Индијске техничке и економске сарадње (ITEC), који нуди курсеве у широком дијапазону вештина, укључујући информационо-комуникационе технологије (ИКТ), уведен у Србији 2008. и за кратко време више од стотину овдашњих званичника је искористило тај програм обуке.

 

Амбасадорка је указала да је повезивање међу људима неопходно за напредак у бизнису и туризму. Као веома добар почетак је оценила лансирање кампање „Невероватна Индија“ (Incredible India), као и представљање српског бизниса у четири индијска града током посете делегације ПКС.

Њена екселенција, Чохан је навела да се тренутно, поред низа важних и важећих споразума, ради на састављању билатералног меморандума о разумевању за сарадњу у ИКТ.

 

                       AMBASADORKAPRAVA

 

Према подацима републичког завода за статистику у првих пет месеци ове године Србија је у Индију извезла робе у вредности од 1,9 милиона долара, а увезла за 56,7 милиона долара. Током 2013, Србија је у Индију извезла робе за близу 7,8 милиона, а увезла за готово 174 милиона долара.

Индија на трећем месту у светској економији по паритету куповне моћи

 

Амбасадорка Индија је написала за "Привредни преглед" да се привреда друге најмногољудије државе на свету (1,25 милијарди становника) попела на треће место у светској економији када се бруто домаћи производ (БДП) мери по паритету куповне моћи (ППП, 5,4 билиона долара процена за 2014.) и 10. по номиналном БДП (1,99 билиона).

 

Структуру привреде Индије чине самоодржива пољопривреда, широка индустријска база, као и стабилан сектор финансија и услуга. Очекује се да ће индијски номинални БДП до 2020. премашити ниво од пет билиона долара (пет хиљада милијарди долара).

 

По амбасадорки, релативно стабилна влада, снажна демократска структура и поуздан правосудни систем заслужни су за привлачење више познатих глобалних корпоративних гиганата, лидера у својим делатностима. Индија брзо постаје једна од водећих индустријализованих нација захваљујући брзом напретку и побољшаном учинку по разним секторима, укључујући производњу, рударство и енергетику.

 

Девизне резерве су у јулу биле веће од 317 милијарди долара, а годишњи извоз у фискалној 2013/14 (од 1. априла до 31. марта) је премашио 312 милијарди долара.

Индија међу три најбоље светске дестинације за улагања

Очекује се да ће Индија пре 2030. постати највеће светско тржиште потрошача средње класе, са укупном личном потрошњом од готово 13 билиона долара. Та земља је стално рангирана међу три најбоље дестинације за улагања на листама свих међународних тела, укључујући Светску банку.

„Оснажени иницијативом државе и лабављењем прописа за спољне инвестиције, сектори попут аутомобилског, грађевинарства, некретнина и других нижу све веће успехе. Индија је са привредом заснованом на знању постала конкурентна у индустријама као што су пољопривреда, фармација, аутомобилска, информационе технологије (ИТ) и услуге у тој делатности. ambasadazastava


Национална индустрија хвата замах, црпећи снагу из узнапредовалог учинка у осам основних сектора индустрије – угљу, сировој нафти, рафинацији, челику, цементу, природном гасу, ђубривима и електричној енергији,“ написала је амбасадорка Чохан.

ИТ сектор подигао економски раст и трансформисао имиџ Индије

Индија је глобални лидер у индустрији аутсорсовања пословних процеса (БПО) у ИТ, јер је на њеној територији пола светских позадинских канцеларија и администрације. ИТ није само трансформисао имиџ Индије на глобалној платформи, већ је и подигао економски раст тако што је дао гориво за сектор вишег образовања, посебно у инжењерству и компјутерској науци.

Амбасадорка је указала да је нова влада премијера Нарендре Модија из Баратија Џаната партије (БДЈ) већ предузела мере од историјског значаја за повећање индијске конкурентности – најавила је 100 одсто отварање за директне стране инвестиције (СДИ) у железничку инфраструктуру, укључујући супербрзе возове, затим могућност СДИ у пројекте у одбрамбеној индустрији до 49 одсто, подизање могућег удела делатности осигурања са 26 на 49 одсто и друго.

 

Амбасадорка Чохан је навела и да су на јулском самиту БРИКС, групације чији је Индија оснивач, вође држава-чланица покренуле Нову развојну банку којој ће прво председавати Индија, што тој држави подиже статус у светском поретку. Банка са почетним капиталом од 50 милијарди долара и резервни фонд од 100 милијарди ће финансирати потребе у инфраструктури држава-чланица и других земаља у развоју и са наглим растом привреде које не могу да позајмљују од Међународног монетарног фонда због разних видова повезаног условљавања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 август 2014 23:43
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија