Кућа Добрих Вести

Login

Дунавски бициклизам за развој Срема

Оцените овај чланак
(2 гласова)

pkssssssБЕОГРАД - У Привредној комори Србије (ПКС) најављено је да је завршен пројекат за 130 километара (км) бициклистичке руте и 300 км де тур (de tour) руте са пратећом инфраструктуром у шест општина сремског и две јужнобачког округа. Ова лепа вест објављена је на завршној конференцији једногодишњег пројекта „Дунавски бициклизам – Успостављање регионалне бициклистичке руте Срем“, одржаној у ПКС.

На скупу, одржаном ове седмице, је представљена студија деонице кроз Србију са пратећом инфраструктуром, као и десет алтернативних бочних рута.


Студија је урађена у оквиру пројекта чији су носиоци Сремска привредна комора, Национални парк Фрушка Гора и општине Сремска Митровица и Шид. Пројекат, вредан 138.000 евра, финансирала је Аустријска развојна агенција АДА и Европска унија у оквиру Дунавске стратегије из ИПА фондова.

 

                            pkssssss

 

„Бициклистички туризам у Европи је веома развијен“, рекао је Зоран Новаковић, координатор канцеларије Дунавске стратегије при ПКС, и подсетио да је у Србији направљен само мали део од 660 км потенцијалних бициклистичких стаза, иако је прва деоница у Београду уређена пре 18 година, а постоји и стратегија развоја бициклистичког туризма.

 

„А само у Немачкој има око два ипо милиона туриста бициклиста и сваки на путовању троши у просеку 400 евра недљно. Зарада на европској међународној рути „Еуровело 6“ константно расте, али параметри нагло падају низводно од Будимпеште“, рекао је Новаковић и изразио уверење да ће пројекат дунавског бициклизма помоћи Србији да природне лепоте претвори у туризам.

Веза са бициклистичким рутама у региону

Аутор студије и главни пројектант др Вук Богдановић, професор Факултета техничких наука у Новом Саду, рекао је да је рута пројектована тако да има конекцију са бициклистичким рутама у окружењу. Надовезује се на хрватску руту Сријем код Нештина, иде гребеном Фрушке Горе, преко Банаштора и Инђије и спаја се са међународном бициклистичком рутом „Еуровело 6“. Професор Богдановић је нагласио да главна рута кроз Србију има око 130 км, и још 300 км де тур рута у десет праваца.

 

Владимир Влаовић, представник Сремске регионалне коморе, рекао је да пројекат предвиђа да бициклистичка рута пролази кроз шест општина сремског и две општине јужнобанатског округа. Влаовић је указао да је студија руте кроз Срем и Јужни Банат основа за аплицирање за будуће прекограничне пројекте и партнерства, пре свега са институцијама и коморама хрваске пограничне Вуковарско-сријемске жупанија, чији су представници учествовали на завршној конференцији пројекта у ПКС.


„Пројекат је покренут како би се омогућио развој циклотуризма, а тиме и укупан одрживи развој Сремског ргиона“, рекла је Сања Ступар, прјект менаџер Регионалне развојне агенције Срем. Осим израде основног пројекта руте са свом сигнализацијом и одмориштима, пројекат је обухватио и питања социо-еконмског положаја региона у коме је становништво претежно рурално, са нарочито развијеним винарством, па је у оквиру пројекта организована обуке за пружаоце туристичких услуга, кроз коју је у шест општина прошло 150 угоститеља и винара.


Подстицање дунавског бициклизма само је једна од активности која се спроводи у оквиру Регионалне Дунавске стратегије Европске уније. Стратегија је покренута како би се боље повезали економски и социјално веома различити народи који живе дуж тока Дунава и потенцијали ове велике европске реке искористили за социо-економски развој.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено петак, 29 август 2014 17:40
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија