Logo
Одштампајте ову страницу

Потенцијали за извоз „паметних бројила“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

strujaaaaaБЕОГРАД – Домаћи произвођачи такозваних „паметних бројила“ могли би своје производе да извозе и на европска и светска тржишта.

Групација произвођача опреме за мерење електричне енергије Привредне коморе Србије (ПКС) сматра да домаћи произвођачи могу да буду носиоци примене таквих уређаја у нашој земљи, што би на крају подстакло и њихов извоз.

 

 

У Србији ће до краја ове године бити расписан тендер за увођење паметних бројила у Електропривреди Србије (ЕПС), чија је вредност процењена на 80 милиона евра, објављено је на званичној интернет страници тог јавног предузећа и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), објавила је ПКС.

 

Смарт Метеринг подразумева имплементацију „паметних бројила“ и система за двосмерну комуникацију са бројилима ради даљинског очитавања профила потрошње, догађаја на мерном месту, квалитета испоручене електричне енергије, као и управљања потрошњом. Имплементација оваквог система је тренд у Европи и у свету. Домаћи произвођачи бројила већ преко 20 година развијају и производе генерације бројила која омогућавају даљинско очитавање, праћење и управљање потрошњом. Домаћи произвођачи бројила, организовани су у ПКС кроз Групацију произвођача опреме за мерење електричне енергије. Чланови Групације су достигли технологију у рангу водећих светских произвођача, што потврђују и сертификати у међународно најпризнатијим сертификационим кућама (IDIS сертификати, MID, GOST и CE стандарди...).

 

Потенцијал вредан 15 милиона евра и 1.500 нових радних места

 

Вредност имплементације Смарт Метеринг-а у Србији, према проценама (број и врсте купаца, стање мерне инфраструктуре у електроенегетском систему Србије), у крајњем износу је око 500 милиона евра, а спровођење тог пројекта трајало би око седам година.

„Уколико реализација овог пројекта у Србији буде поверена српским предузећима, биће уложено нових 15 милиона евра и директно и индиректно отворено више од 1.500 нових радних места. Такође, процењује се да би минимум две трећине вредности посла остало у Србији кроз репроматеријал произведен у земљи, затим зараде, разне порезе и доприносе, што одговара ефектима директне стране инвестиције вредности 350 милиона евра“, изјавио је Јован Вујасиновић, председник Групације произвођача опреме за мерење електричне енергије у ПКС.

 

Избор домаћих произвођача за носиоце реализације Смарт Метеринг-а у Србији јесте шанса за оживљавање домаће електронске индустрије, промоцију високотехнолошког српског производа, као и повећање извоза.

 

Чланови Групације домаћих произвођача бројила, са својим кооперантима, уложили су више од 15 милиона евра у развој производа, опремање савремених линија за производњу компоненти бројила, лабораторије за тестирање, испитивање и оверавање бројила, чиме је директно отворено више од 300 радних места уз ангажоване кооперанте на овом програму.

 

Представници Групације домаћих произвођача бројила обратили су се Министарству привреде, Министарству енергетике и Електропривреди Србије, са циљем да се организује састанак на коме ће се дискутовати о могућностима и предностима имплементације Смарт Метеринг-а у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 18 новембар 2014 11:15
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015