Кућа Добрих Вести

Login

Потписан Меморандум о сарадњи ПКС и Трговинске коморе Шведске

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tekstttttБЕОГРАД - Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и директорка Трговинске коморе Шведске (Chamber Trade Sweden) Шарлог Калин (Charlotte Kalin) потписали су Меморандум о сарадњи комора ради јачања привредних односа и повезивања пословних заједница две земље.


Коморе Шведске и Србије, како је предвиђено Меморандумом, сарађиваће на унапређењу конкурентности компанија, изградњи капацитета и развоју приватног сектора, јачању мреже женског предузетништва, промовисању индустријског и економског развоја.
Чадеж у Стокхолму борави као члан делегације Србије коју, у посети Шведској, предводи премијер Александар Вучић.


„Србија је све атрактивнија дестинација за улагање, а српске компаније имају капацитет да буду поуздан партнер страним инвеститорима”, изјавио је Марко Чадеж на Пословном форуму, представљајући највећим шведским компанијама потенцијале за сарадњу са српском привредом.


На Српско – шведском пословном форуму, у организацији Трговинске коморе Шведске, учествовали су представници великих шведских компанија, међу којима су „ Scania“, „Ericsson“, „SAAB“, „Alstom“, „Amphenol Koneksi“ и друге, објавила је Привредна комора Србије.


Као посебан потенцијал за сарадњу, Чадеж је навео кластере српских фирми. Тренутно их је око стотину у 13 сектора, највише у пољопривреди, туризму, ИТ сектору, металској, грађевинској и фармацеутској индустрији. Окупљају и повезују око 500 компанија и запошљавају 40.000 радника.


„Тако организоване и удружене наше фирме могу постати сигурни добављачи и озбиљни партнери у производњи шведским компанијама“, оценио је Чадеж.


Председник ПКС је изразио уверење да ће нови пакет подстицаја додатно побољшати атрактивност Србији и довести до већег прилива страних инвестиција. Подсетио је и на адуте Србије у привлачењу страних компанија: од политичке и макроекономске стабилности и реформске опредељености владе фокусиране на економију, преко уговора о слободној трговини које отварају тржиште од 800 милиона потрошача, повољног законодавног, пореског и инвестиционог режима, до конкурентне и компетентне радне снаге.

 

Осим посете „Ericssonu”, која је део званичног програма делегације Србије, председник ПКС Марко Чадеж током дана разговарао је и са шведским колегама у трговинским коморама Шведске и Стокхолма, као и са члановима Управног одбора Српско – шведског пословног савета.

svedskaaaaa

 

Потребни савети – како поправити инвестициони амбијент у земљи


Делегацију у Шведској предводи премијер Србије Александар Вучић који се данас у Стокхолму састап представницима највећих шведских компанија које учествују на Пословном форуму у организацији Трговинске коморе Шведске.

Обраћајући се представницима компанија Scania, Ericsson, SAAB, Alstom, Amphenol Koneksi и другим, премијер Вучић представио је програм економских и законских реформи које спроводи Влада Србије и затражио савете од шведских пословних људи о начину на који Србија може да поправи инвестиционе услове како би привукли што већи број страних инвеститора. Српски премијер је додао да у Србији људи морају много више да раде како би живели боље и да ништа неће пасти с неба, што је наишло на одобравање и изазвало велики аплауз свих учесника Пословног форума, саопштила је Влада Србије.


Представници шведских компанија, које имају своја представништва у Србији, истакли су да постоји добар инвестициони основ, као и образована и стручна радна снага. Нагласили су да у земљи постоји стабилност, што је веома важан услов за привлачење страних инвестиција. Истакнута је и важност наставка процеса приватизације јавних предузећа, што ће побољшати економску ситуацију у земљи.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 02 фебруар 2015 22:50
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија