Кућа Добрих Вести

Login

Корак пре одлуке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

korakkkkБЕОГРАД - Сигурно сте бар једном дошли у ситуацију неусклађеног кућног буџета. Задуживање по кредиту би Вам можда помогло и олакшало насталу ситуацију.

 

Колико узети

 

Пажљиво размислите који износ новца Вам је потребан. Количина коју желите да узмете на кредит треба да Вам помогне да решите насталу ситуацију али и да не преоптерети Ваше финансије у наредном периоду, преноси портал Kamatica.com.

 

Период отплате

 

Висина рате зависи и од периода отплате. Није тајна да су кредити који имају мањи период отплате јефтинији. Јефтинији, мисли се на износ који ћете на крају вратити банци. Краћи период отплате значи и већу месечну рату.

 

Немојте се залетати

 

Добро размислите у којо валути ћете узети кредит. Кредити у еврима имају мању каматну стопу него кредити у динарима. Код кредита у еврима је учешће обавезно, а то је око 30% од износа кредита.

 

Код кредита у иностраној валути и поред примамљиве камате немојте заборавити и валутну клаузулу. Лако Вам се може десити да Вам рата по кредиту сваког месеца буде већа. Код кредита који су индексирани у иностраној валути, банка ће вам тај новац исплатити у динарима, али ваша обавеза по рати кредита ће бити везана за курс кретања иностране валуте.

 

Добро погледај

 

Уколико сте већ донели одлуку у којој валути желите кредит, најбољи параметар Вам је камата. Упоређивањем каматних стопа по кредитима лако ћете наћи која банка Вам је најповољнија. Битно је и то да ли ћете узмети кредит са фиксном или варијабилном каматом.

 

Фиксна камата и ако је још задужење у динарима значи да ћете сваки месец плаћати исти износ све до краја отплате кредита. Кредити са фиксном каматом имају мало већи износ камате.

 

Уколико је варијабилна камата она ће у првих шест месеци бити знатно нижа али се зато касније мења. То жначи и да ће вам рата по кредиту порасти.

 

Извор банке

 

Пре него што се одлучите у којој банци ћете подићи кредит упоредите услове више банака. Битно је да нађете за себе најповољнију понуду. Затражите од банкарских службеника план отплате кредита, битно је да знате колико ћете добити и колико ћете вратити.

 

Поред камата које су Вам и једне од најбитнијих параметара приликом узимања кредита, уколико сте клијент те банке камата ће бити нижа, немојте заборавити да се и само пуштање кредита наплаћује у висини од 1,5 до 2,00% ако сте клијент банке, а 2,5 – 3,00% уколико нисте клијент.

 

Савет

 

Кредитна обавеза коју имате према банци није наивна ствар. Сваког месеца морате да издвојите одређену количину новца којом ћете платити рату по кредиту. Када коначно завршите отплату кредита обавезно у банци затражите потврду да је кредит угашен, како не бисте доживели непријатно изненађење. Уколико нисте клијент банке у којој сте узели кредит обавезно угасите и рачун који вам је банка отворила приликом пуштања кредита, уколико вам није неопходан. 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 04 фебруар 2015 09:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија