Кућа Добрих Вести

Login

Андера Арсовић и Милутин Стефановић шампиони Европе у миксу

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 


1ar50arsovicistefanovicnapostoljuАРНХЕМ - Последњег дана Шампионата Европе ваздушним оружјем у холандском граду Арнхему, српски микс ваздушном пушком Андреа Арсовић и Милутин Стефановић постао је шампион Европе!


У такмичењу „50“ Андреа Арсовић и Милутин Стефановић освојили су златну медаљу и после једног сребра и две бронзе стигла је и титула и свирана је српска химна! Други српски микс Ивана Максимовић – Миленко Себић, борио се за бронзу али је заузео четврто место пошто је поражен од  Русије 1.  Четврто место освојио је пиштољем српски микс Дамир Микец – Зорана Аруновић.
У финалу пушком Андреа Арсовић и Милутин Стефановић су савладалии хрватски микс Сњежана Пејчић – Петар Горша са 5:3. У мечу за бронзу Русија 1 је била боља од Србије 2 са 5:2.
У првој полуфиналној групи прва два места припала  су Србији 1 и Србији 2 са 250,7 и 246,7 кругова. У другој полуфиналној групи  прва је била Хрватска, друга Русија 1.
 Квалификације је Србија 1 зарвшила на другом месту са 520,6 кругова (Арсовић 262, Стефановић 258,6). Прва је била Норвешка 1 а 521,8 кругова, трећа Швајцарска 1 са 519,7 кругова.  Осмо место које је водило у полуфиналну групу освојила је Србија 2 са 518,8 кругова ( Ивана Максимовић 259,9, Миленко Себић 258,9).
У гађању пиштољем, Србија 1 (Дамир Микец, Зорана Аруновић) је освојила четврто место. У мечу за бронзу поражени су од Русије 1 са  5:0.  У првој полуфиналној  групи Србија 1 је била друга и борила се са другоплаираним из друге полуфиналне групе Русијом 2. Победници полуфиналних група Португалија и Русија 1 одлучивали су о злату. Португалија је победила са 5:2. У победничком тиму били су Жоа Кошта и Жоана Кастелао.
1CETVRTOMESTOVELICKOVICSEKARICARUNOVICУ квалификацијама Србија 1 је била друга са 483 круга (Микец 244, Аруновић 239) иза Русије 1 која је имала 486 кругова и испред Португалије са 480. Србија 2 је била седма са 476 кругова (Гргић 238, Величковић 238) и прошла је у полуфиналну групу где је заузела четврто место.
Ревија „50“ ће ове године бити званична дисциплина на првим летњим Олимпијским играма Европе у Бакуу и у Арнхему су први пут подељене медаље. Учествују микс тимови пушком и пиштољем и свака земља може да пријави по две екипе. У валификацијама сваки члан гађа по пет серија од пет дијабола (укупно 50 по чему је дисциплина и добила име) и на основу укупног резулата двоје стрелаца (пиштољем се оцењују на пун круг, пушком се осењују се на дицималу) осам најбољих миксева иде у две полуфиналне групе. У полуфиналу се погоци оцењују на децималу и победници група гађају за злато, другопласирани за бронзу. У мечевима за трофеје, такмичар и такмичарка опаљују по дијаболу, резултат се сабира и победник добија један поен. Побеђују екипа која прва сакупи пет поена. Такмичење је уз гласну музику, навијање и употребу свих могућих навијачких реквизита.
Прошле године на ЕШ у Москви, где је такмичење било ревијално (за награде) други тим Србије пиштољем (Дамир Микец и Бобана Величковић) освојио је дуго место.
1petabobanavelickovicУз ову златну медаљу у миксу, српски стрелци су у Арнехму освојили још једно сребро и две бронзе. Дамир Микец  постао вицешампион Европе ваздушним пиштољем, а две бронзане освојили су  женска јуниорска репрезентација пушком (Сања Вукашиновић, Нина Радуловић, Милица Бабић) и мушка сениорска репрезентација пиштољем (Дамир Микец, Димитрије Гргић и Андрија Златић).
У првом делу програма последњег дана српски стрелци су пропустили многе прилике да се оките медаљама!
Женска сениорска репрезентација ваздушним пиштољем, заузела је високо четврто место у конкуренцији 13 селекција са 1.131 кругом (Аруновић 384, Величковић 383, Шекарић 364). До бронзе им је недостајао круг.
Пето место у појединачном финалу овим  оружјем освојила је Бобана Величковић са 136,7 кругова, а седмо Зорана Аруновић са 96,1 круг.
Шеста је  мушка репрезентација пушком са 1862,7 кругова (Стефановић 623,2, Плетикосић 622,1, Себић 617,4) и до бронзе их је делило пет кругова.
Милутин Стефановић изгубио појединално финале за  0,2 круга и заузео је десето место.
- Испуштена је  екипна златна медаља код жена пиштољем која би, сигуран сам, дала крила Величковићевој и Аруновићевој, нашим такмичаркама у финалу и борба за појединачне медаље би се, уверен сам, другојачије завршила. Честитам им на пламану у финале, то су добре вибрације пред Светски куп у Кореји кроз месец дана  и прве борбе за олимпијске визе у овој години. Екипа пиштољем ће бити подмлађена, о чему ћу разговарати и са Јасном Шекарић и тренерима. Шекарићева ће се за Рио фокусирати на МК пиштољ – каже Срећко Пејовић, спортски директор СС Србије.- Сениори су могли и коју степеницу више, свако је имао по једну слабију серију. Стефановићу је измакло финале “за длаку”.
Јасна Шекарић, која је “милион пута” до сада “вадила екипу” за  екипну медаљу, у Арнхему је знатно подбацила. Злато су освојиле Рускиње са 1.141 круг, сребро је припало Француској са 1.136 кругова а бронза Пољској са 1.132 круга. И лане у Москви у овој дисциплини Србија је била четврта и за бронзу су им недостајала три круга. Аруновићева је прошле године била пета.
У појединачно финале, које је вредело 381 круг, пласирала се са четврте позиције Зорана Аруновић са 384 круга (по серијама 93, 96 97, 98) а са седме Бобана Величковић са 383 круга (96, 95, 96, 96). Јасна Шекарић је завршила такмичења на на 51. месту од 59 учесница са 364 круга (90, 93, 87, 94). Аруновићева је после слабог старта у финалу (у десет првих хитаца имала је један центар, осам деветки и осмицу) остала седма са 96,1 круг, а Величковићева је са 136,7 кругова завршила на петом месту. Имала је шансу да настави битку за медаље, али је 13. дијаболом погодила 7,9 кругова и Рускиња Јаскевич је претекла (138,5:136,7). Појединачно злато припало је Олени Костевич из Украјине са 202,9 кругова, сребром се окитила Антоанета Бонева из Бугарске са 202,3 круга, док је бронзу освојила Рената Тобаи Шике (Мађарска) са 177,2 круга.  Пре финала најбоља је била Бонева са 388 кругова.
1SESTIPLETIKOSICSEBICSTEFANOVICВаздушном пушком у атомској конкуренцији,  сениорска мушка селекција Србије је поновила пласман из Москве прошле године освајањем шестог места.  Русија, која је лане била трећа,  је прва са 1.873,4 круга, Италија друга са 1.869,9 кругова, Белорусија (прошле године шампион) трећа са 1.866,8 кругова. Аустрија је четврта са1.866,8, а Француска пета са 1.863,4 круга. Шеста Србија има 0,7 кругова мање…
Појединачни шампион  Европе постао је Бугарин Антон Ризов са 205,6 кругова сребро је освојио Италијан Николо Камприани са 205 кругова. Бронзом се окитио  Илиа Чархеика (Белорусија) са 185,2 круга.
Пре финала, које је вредлео 623,4 круга,  најбољи је био Камприани са 628,2 круга. Милутин Стефановић је 10. са 623,2 круга, Стеван Плетикосић 16. са 622,1 круга а Миленко Себић је 47. у конкуренцији 64 стрелца са 617,4 круга.

Пласмани српских стрелаца на ЕШ у Арнхему

Златна медаља: Андреа Арсовић и Милутин Стефановић (сениори, микс пар пушком).
Сребрна медаља: Дамир Микец (сениори, пиштољ).
Бронзане медаље (2): мушка сениорска репрезентација  пиштољем (Гргић, Микец, Златић) и женска јуниорска репрезентција пушком (Вукашиновић, Радуловић, Бабић) – држани екипни рекорд 1.235,5 кругова.
Четврта места (4): женска сениорска репрезентација пушком (Арсовић, Д. Тодоровић, Максимовић), женска сениорска репрезентација пиштољем (Аруновић, Величковић, Шекарић), сениорски микс пар пушком (Ивана Максимовић и Миленко Себић) и сениорски микс пар пиштољем (Дамир Микец и Зорана Аруновић).
Пето место: Бобана Величковић (сениорке, пиштољ).
Шеста места (2): мушка сениорска репрезентација пушком (Стефановић, Плетикосић, Себић) и мушка јуниорска репрезентација пушком (Јовановић, Ковачевић, Миловановић).
Седмо место: Зорана Аруновић (сениорке, пиштољ).
Десето место: Милутин Стефановић (сениори, пушка).
13. место : Сања Вукашиновић (јуниорке, пушка).
14. место (2): Андреа Арсовић (сениорке, пушка) и Нина Радуловић (јуниорке, пушка).
16. места (3): Стеван Плетикосић (сениори, пушка), Димитрије Гргић (сениори, пиштољ)  и Милица Бабић (јуниорке пушка).
17. место: Драгана Тодоровић (сениорке, пушка).
20. место: Стеван Јовановић (јуниори, пушка).


Последњи пут измењено субота, 07 март 2015 19:06
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија