Кућа Добрих Вести

Login

Упис права својине у катастру за пет дана

Оцените овај чланак
(2 гласова)

slikaaaaaБЕОГРАД - У свим катастрима непокретности у Србији право својине ће се уписивати за само пет радних дана, а хипотеке за дан, најавила је данас државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић.


"Уједначићемо праксу тако да све локалне самоуправе у Србији поступају на исти начин, односно у складу са Законом о планирању и изградњи и подзаконским актима", рекла је Дамњановић новинарима уочи данашњег састанка државних сектретара Министарства са представницима 45 подружних јединица Републичког геодетског завода са којима су разговарали о обједињеној процедури за издавање грађевинских дозвола по новом Закону.


Она је подсетила да је 1. марта почела примена обједињене процедуре издавања грађевинских дозвола и да ће са РГЗ-ом бити утврђене прецизне обавезе служби за катастар непокретности у том процесу.


"Данас са њима утврђујемо у ком тренутку се укључују службе за катастар непокретности и какве су њихове обавезе у обједињеној процедури", навела је Дамњановић.


Она је поручила да је циљ да се право својине и друга права уписују у скраћеним роковима, како би достигли земље у окружењу, на пример Македонију, у којој се хипотеке уписују за неколико сати.


"Највише изазова ће бити приликом издавања локацијских услова, где катастар већ за дан - два мора да достави и копију плана парцеле и копију водова, као и да омогући увид у извод из листа непокретности како би орган који поступа у обједињеној процедури могао да има праве чињенице", објаснила је Дамњановић.


Она је подсетила да се припремају и измене и допуне Закона о премеру и катастру, којима ће бити побољшана и обједињена процедура у постпуку издавања грађевинских дозвола, Државна секретарка је навела да је већина локалних самоуправа задовољна сарадњом са локалним катастрима, али да има и и градова и општина које немају очекивани ниво сарадње.


Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Дејан Трифуновић изјавио је да би Светска банка 16. марта требало да одобри кредит вредан 44 милиона долара за повећање капацитета РГЗ-а. "Очекујемо да 16. марта борд извршних директора Светске банке одобри тај кредит", рекао је Трифуновић.


Он је прецизирао да ће побољшање капацитета РГЗ-а бити спроведено као наставак кредита који су реализовани у периоду од 2003. до 2009. годинe, чиме ће бити завршен процес унапређења стручног знања, као и неопходних софтвера и хардвера, који је потребан Заводу.


Трифуновић је додао да ће у оквиру тог пројекта бити и сегмент који ће омогућити и почетак издавања електронских грађевинских дозвола, које је планирано од 1. јануара 2016. Он је истакао да ће главни корисник кредита бити РГЗ и да ће посебна пажња у наредном периоду бити посвећена раду централе и јединица РГЗ-а у локалним самоуправама широм Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 10 март 2015 20:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија