Кућа Добрих Вести

Login

Светски дан права потрошача

Оцените овај чланак
(2 гласова)

korpaaaaaБЕОГРАД - Данас се обележава Светски дан права потрошача који су Уједињене Нације установиле 1983. године.


У Србији, око 80 посто потрошача не зна своја права, а у медијима свакодневно се суочавамо са причама где се потрошачи боре за своја права. Нарочито се жале на немогућности рекламације купљеног производа. То се нарочито односи на обућу. Када су у питању услуге, чесете су жалбе наших грађана на услуге мобилних оператера.


Средином 2014. године усвојен је нови Закон о заштити потрошача. Ради унапређења система заштите потрошача и сарадње носилаца заштите потрошача прописано је да Влада образује Национални савет за заштиту потрошача, а ресорно Министарство ће водити Национални регистра потрошачких приговора.


У поступку пред судом у потрошачком спорту потрошач не плаћа судску таксу за тужбу ако вреднсот предмета спора не прелази износ од 500.000 динара.
Законом је прописано и да се спор може решавати вансудским поравнањем.


Потрошач има и право да одустане од уговора закљученог на даљину, односно изван пословних просторија у року од 14 дана без навођења разлога и додатних трошкова.


За права потрошача у Србији боре се и бројна удружења потрошача која свакодневним оглашавањем скрећу пажњу на неправилности које су уочили на тржишту производа, почев од здравствено неисправних намирница до неправилно написане декларације производа и слично.


Светски дан потрошача се обележава у знак сећања на 15. март 1962. када је председник САД Џон Кенеди Конгресу предложио Декларацију, у којој су дефинисана четири права потрошача - на безбедност, на избор, да буде информисан и да буде саслушан. Две године пошто је установљен Светски дан права потрошача, 9. априла 1985. Генерална Скупштина УН је усвојила још четири потрошачка права – на задовољавање основних потреба, на обештећење, на образовање и право на здраву животну средину.


Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић делиће, поводом Светског дана потрошача, информативни материјал са подацима о правима потрошача и контакт информацијама удружења за заштиту потрошача, у недељу, 15. марта 2015. године, у 12 часова, на платоу испред улаза у Тржни центар „Ушће“, Булевар Михајла Пупина 6, Београд.


У акцији информисања потрошача о њиховим правима учествоваће и представници највећих удружења за заштиту потрошача.


Више о правима потрошача можете сазнати и ОВДЕ.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 13 март 2015 21:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија