Кућа Добрих Вести

Login

Мапа за модерне привредне коморе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kiomoraaaaaБЕОГРАД - Убрзавају се активности на успостављању новог, јединственог и одрживог коморског система Србије. Нови правни оквир се очекује до јесени, закон ступа на снагу 1. јануара, уз паралелно јачање капацитета за заступање и подршку привреди, најављено је у Привредној комори Србије.


Тим за модернизацију коморског система Србије, који је формирала Привредна комора Србије, утврдио је предлог мапе пута по којој ће убрзати активности на реорганизацији и успостављању новог, јединственог и одрживог коморског система Србије.

 

План конкретних активности маркираних на око 70 страница овог документа резултат је заједничког рада са представницима привредних комора из целе Србије који су присуствовали састанку радног тима, одржаног у Регионалној привредној комори Лесковца.


Осим представника ПКС и регионалних привредних комора, чланови радне групе су и представници Привредне коморе Аустрије, Делегације немачке привреде у Србији и ГИЗ-а.


Један од паралелних корака који предвиђа мапа пута јесте израда и доношење Закона о привредним коморама, подзаконских аката и статута који ће омогућити увођење јединствене пословне политике, организације и управљања у коморском систему Србије, а који сада чини 20 независних, међусобно некоординисаних комора. Правни оквир требало би да буде заокружен и да уђе у скупштинску процедуру до краја лета, односно најкасније почетком јесени, а да закон ступи на снагу од 1. јануара следеће године, најавио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.


Након усвајања закона предстоји потписивање споразума између националне и регионалних комора који ће обезбедити јасну функционалну поделу посла и одговорности, уз заједничке именитеље као што су јединствена политика, организациона структура, пакет стандардизованих услуга и јединствен визуелни идентитет будућег коморског система.


У међувремену, паралелно са активностима на законском оквиру, и Привредна комора Србије и 19 комора на покрајинском, регионалном и градском нивоу, радиће на јачању свих стубова деловања, а посебно на едукацији и унапређењу сопствених капацитета да услуге пружају на терену, да ефикасно заступају привреду и подрже њено боље позиционирање на домаћем и иностраном тржишту.


Циљ модернизације је изградња коморског система који ће бити у функцији привреде. Такав коморски био би поуздан ослонац за заступање интереса привреде у националним и међународним оквирима и ефикасан сервис – снажан механизам подршке у подизању њених капацитета, снажењу конкурентности и способности да што више извози и привуче што више инвестиција. Модернизација коморског система предуслов је и за увођење дуалног образовања према потребама привреде, као и за максималну подршку привреди током процеса европских интеграција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 март 2015 22:00
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија