Кућа Добрих Вести

Login

На златном таласу у Минхен

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

1STRELCIKZSMIKECARSOVICSTEFANOVICБЕОГРАД - Стрелци Србије ће од 28. маја до 2. јуна гађати на Светском купу у Минхену, где одлазе на златном таласу из Форт Бенинга, када су освајањем три златне медаље и две олимпијске визе, постигнут историјски успех српског стрељаштава, једног од најтрофејнијх олимпијских спортова, као је на конференцији за новинаре истакао председник Стрељачког савеза Србије Синиша Машовић:


- Никада Србија није била најуспешнија нација на Светским куповима и победе Андрее Арсовић ваздушном пушком, Дамира Микеца МК пиштољем и Милутина Стефановића ваздушном пушком са европским рекордом финала,  ући ће у анале нашег стрељачког спорта. Од 11 олимпијских виза које има тренутно Србија, шест су освојили стрелци.  Настављамо даље, у Минхену  је нова прилика за доказивање. Захваљујем се на огромној подршци Министарству омладине и спорта Србије, Олимпијском комитету Србије и Спортском савезу Србије без које не био било ни ових успеха. У име целе стрељачке организације честитам Андреи Арсовић и нашем генералном секретару Ненаду Петковићу на „Мајским наградама“.
Спортски директор СС Србије Срећко Пејовић је подвукао:
- Андреа Арсовић, Дамир Микец и Милутин Стефановић су у  финалу иза себе оставили стрелце који, не само да су окићени медаљама са највећих такмичења, већ су тренутно број један на светским ранг листама, што даје посебну тежину нашим успесима. Били смо сензација Светског купа у Форт Банингу. Освојили смо и две олимпијске визе што је било у плану и мислим да смо на најбољем путу да  у овој години дођемо до осам до десет улазница за Рио 2016. и тако, реално, одведемо тим који ће се борити и за медаље.
1STRELCIKZSPEJOVICDONEVICD.MIKECARSOVICSTEFANOVICG.MIKECMASOVICТренер репрезентације и Андрее Арсовић Драган Доневић је  изнео и неколико интересантих података:
- Златна медаља Андрее Арсовић је прва  са Светских купова од Аранке Биндер и Минхена 1992, док је  Милутин Стефановић освојио прво злато за мушкарце после Горана Максимовића и Минхена 1996. На светским листама које је објавила Међународна федерација стрељачких споротова ИССФ Арсовићева је број 1 ваздушном пушком, Микец број три ваздушним пиштољем, а Стефановић број четири ваздушном пушком. Морамо да истакнемо и три изванредна резултата од преко 1.170 кругова МК пушком тростав за сениоре, што се никада није десило...
Андреа Арсовић је, по поврату из Форт Бенига примила у „Мајску награду“ Спортског савеза Србије, највеће друштвено спортско признање у Србији:
-  За мене је ова награда подстрек да  будем још успешнија. У Форт Бенингу смо били прва нација и бити у таквом тиму за сваког спортисту је част и привилегија. Имамо много такмичења до краја године и биће, сигурна сам, још прилика да се радујемо медаљама. Хвала и „седмој сили“ која нас је сјајно пратила до сада, помогавши да се о нашим успесима више прочита и даље чује и види.
Дамир Микец је у марту у Арнхему освојио европско сребро ваздушним пиштољем, потом и злато  МК пиштољем у Форт Бенингу. Два велика успеха за оцену „чиста десетка“ за овај део сезоне:
- До сада смо ударнички испунили, па и у неким елементима, премашили план. Мом тренеру Горану Микецу и мени, олимпијска виза ће помоћи да у наставак веома напорне такмичарске године уђемо растрећени, али без опуштања. Чекају нас, десет дана после Минхена Европске игре у Бакуу, затим Европско првенство МК оружјем у Марибору, па финале Светског купа у октобру. Биће тешко, али када освојите медаљу сви напори се забораве...
1STRELCIKZSPEJOVICМилутин Стефановић је после сјајне прошлогодишње сезоне, када је дебитовао у репрезентацији на светским куповима,  наставио са успесима:
- Било је сјајно лане,  још је лепше ове године! У Форт Бенингу сам 2014. освојио медаљу, тако да сам на том стрелишту некако као код куће, свој на своме и то је помогло да уз златну медау и олимпијску визу оборим и европски рекорд финала ваздушном пушком 209,7 кругова и поправим резултат Руса Лугинеца из  Форт Бенига 2014. од 209,4 круга. Волим да гађам са највећим стрелцима света, то ме инспирише. Вечерас одлазимо за Минхен и надам се добрим пласманима пре свега мојих другова из репрезентације да освајимо још неку олимпијску визу пушком, али и пиштољем за даме.
Горан Микец тренер Дамира Микец, је нагласио:
- Још имамо много такмичења до краја сезоне, која је изузетно напорна и морамо мудро да испланирамо време  да бисмо у олимпијску годину ушли свежи. Олимпијски турнир у Рију захтеваће веома квалитетне припреме, ако желимо успех.
На питање да ли може да се деси да Србија освоји више квота него што јој је објективно потребно, Срећко Пејовић је објаснио:
- Ако, на пример сениорке пушком освоје четири квоте могу да гађају три такмичарке, а код сениора овим оружјем, са шест олимпјиских виза четири стрелца. То, међутим, није баш добро решење и обично те земље враћају квоте ИССФ, који их распоређује. Имали смо ситуацију пред Лондон 2012. да смо једну квоту за мушки пиштољ, коју је освојио Гргић, прерасподелили и отишла је Јасна Шекарић.  Оптималан број квота је од осам до десет и на томе ћемо се и задржати.
На олимпјско стрелиште у Минхену Андреа Арсовић одлази као број један на светским ранг листама ваздушном пушком објављеним пред ово такмичење. У овој дисциплини међу десет на шестом месту је Ивана Максимовић. Дамир Микец је трећи МК пиштољем (после Форт Бенинга попео се са десете позиције), док је Милутин Стефановић ваздушном пушком „скочио“ са  11. места на - четврто! У првих 15. је Миленко Себић МК пушком тростав на 15. месту, а у првих 20 на 17. месту ваздушним пиштољем је Димитрије Гргић, на 19. месту Зорана Аруновић и на 20. позицији Јасна Шекарић (обе ваздушним пиштољем).
У Минхену ће пушком нишанити нове олимпијске визе Миленко Себић (Ц. звезда, све три дисциплине-  МК пушка тростав и 60 лежећи и ваздушна пушка), Милутин Стефановић („Чика Мата“ – ваздушна пушка, ван конкуренције МК пушка тростав и 60 лежећи), Немања Миросављев (Нови Сад –МК пушка тростав и 60 лежећи), Стеван Плетикосић („Чика Мата“ – све три дисциплине), Дејан Пешић (Панчево - ван конкуренције МК пушка тростав и 60 лежећи), Андреа Арсовић (Партизан) и Ивана Максимовић („Академија Максимовић“) - обе ће гађати МК пушком тростав и ваздушном пушком, Драгана Тодоровић („Нови Београд Ушће“ – МК пушка тростав,  ван конкуренције ваздушна пушка),  Јелена Живковић (Јагодина –ван конкуренције МК и ваздушна пушка) и Катарина Бисерчић (Ниш – ваздушна пушка, ван конкуренције МК пушка тростав).
Пиштољем, гађаће МК и ваздушни пиштољем Димитрије Гргић (Академац), Дамир Микец (Полицајац) и Андрија Златић („Алекса Дејовић“), као и Зорана Аруновић (Ц. звезда) и Јасмина Гргић (Смедерево), док ће по једну дисциплину у конкуренцији гађати Јасна Шекарић (Ц. звезда -МК пиштољ) и Бобана Величковић (Бор 030 - ваздушни пиштољ). Другим оружјем обе ће гађати ван конкуренције за „ем – ку – ес“.
У стручном штабу на олимпијском стрелишту у главним граду Баварске  биће Срећко Пејовић, Драган Доневић, Јелена Аруновић, Александар Златић и Горан Максимовић.

Извор: Кућа добрих вести


Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија