A+ A A-

Проглашени најбољи брендови на српском тржишту

Оцените овај чланак
(1 Глас)

brendoviiiiiБЕОГРАД - Привредна комора Србије (ПКС), Министарство трговине и лист Привредни преглед изабрали су, једанаести пут за редом, 24 најбоља бренда на домаћем тржишту - учеснике акције „Најбоље из Србије 2014“. Слоган овогодишњег такмичења био је „Најбоље је у људима“, а на конкурс се пријавило 160 робних и корпоративних брендова.

 

Овом акцијом, подстичемо, подржавамо креирање нових и развој постојећих брендова. Избором и промоцијом најбољих од њих и - људи који их стварају, доприносимо већој препознатљивости наших компанија и производа и њиховом бољем позиционирању на домаћем и иностраном тржишту градећи тако нову слику о Србији као земљи успешних прича, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.

 

Што више буде појединачних прича о успеху, што више буде појединачних јаких брендова, то ће нам и привреда бити јача и национални бренд снажнији. Уместо да производимо историју, креирајмо и развијајмо најбоље производе, пласирајмо свету оно изузетно што имамо. Оно због чега ће доћи у Србију, нагласио је Чадеж.

 

Инвестиције у сопствени развој, подизање капацитета како људи и компанија тако и државе, унапређење животног и радног окружења, побољшање квалитета и изгледа производа и бити поуздан партнер и равноправан учесник у међународној тржишној утакмици, јесу рецепт за успех. Радећи на себи и подижући сопствено самопоуздање, бићемо привлачнији и другима. И политичарима и инвеститорима и купцима и туристима, поручио је председник ПКС.

 

Бамбијева „Плазма“ најбољи је робни, а Царнеx корпоративни бренд у категорији хране, а у домену пића, награда је припала Јелен пиву, као најбољем робном и Нецтару, као најуспешнијем корпоративном бренду. У категорији трајних потрошних добара први робни бренд је Металац бојлер, а корпоративни Форма Идеале.

 

Пробиотик компаније „Иванчић и синови“ првоизабрани је бренд робе свакодневне потрошње, у категорији хемија, козметика и фармацеутски производи, док је вршачки „Хемофарм“ најбољи корпоративни бренд. У категорији обућа и одећа победио је П.С. Фасхион из Чачка, као робни бренд, а компанија Мона понела је титулу првог корпоративног бренда Србије.


Тигар обућа из Пирота најбољи је робни бренд производних добара и пословних услуга, док је НИС најбољи корпоративни бренд у истој категорији. Као најбољи локални бренд, награду је освојио Царпе Дием из Србобрана, а за најбољи бренд са заштићеним географским пореклом награђено је Пољопривредно газдинство Ћулум из Футога - за футошки кисели купус.
Титулу „Најбоље из Србије“ за Најуспешније увођење новог бренда понело је предузеће Алфа-Плам из Врања за бренд Цоммо, а Најбоља трговинска робна марка је „Премиа“ компаније Делез Србија.

 

Најуспешнији у услугама су „Инфостуд“ и „Ер Србија“ у категорији малих и средњих, односно великих предузећа. Компанија Горење победила је у категорији Најбољи страни корпоративни бренд који послује у Србији, а награда за Најбоље јавно, државно или доминантно државно предузеће припала је Аеродрому „Никола Тесла“ Београд.

 

Ове године први пут награђене су и две манифестације које промовишу Србију као атрактивну дестинацију, а то су Белграде Беер Фест и Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

 

Најбољи извозник у категорији малих и средњих предузећа је Институт РТ РК из Новог Сада, а међу великим компанијама то је Алфа-Плам, која ове године понела чак два признања акције „Најбоље из Србије“.

 

Министар привреде Жељко Сертић изразио је задовољство резултатима конкурса јер, како је истакао, у тим компанијама раде људи који су својим трудом, добрим идејама и талентом створили брендове којима данас можемо да се поносимо.

Сертић је рекао да победничке брендове карактерише разноврсност идеја, таленти запослених, захваљујући чему можемо да се појавимо и на светском тржишту из готово свих области привреде.

 

„Надам се да ће разноврсност идеја, талентованост људи и успеси које ове компаније постижу бити подстицај и другим предузетницима да буду још бољи“, рекао је он.

Сертић је честитајући добитницима признања поручио и да Влада Србије на челу са премијером Александром Вучићем „за све успешне привреднике држи отворена врата“.

 

Победници су изабрани на основу три групе критеријума, тржишно-финансијских резултата, перцепције потрошача и мишљења стручног жирија. За омиљени бренд ове године гласало је готово 6.000 потрошача и представника стручне јавности. У саставу жирија овогодишње акције били су Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација, Жељко Сертић, министар привреде, Драго Делић, директор Привредног прегледа, Горан Петровић и Саша Вељковић, професори Економског факултета у Београду, Вера Вида, председница Управног одбора Центра потрошача Србије, Стојан Вучинић, представник Југоинспекта, Миша Лукић, председник Управног одбора ММС Цоммуницатион-Публицис групе за Србију и Слободан Милосављевић, саветник председника Привредне коморе Србије.

 

Жири је 12 брендова из категорија робе широке потрошње наградио Топ корнером, односно могућношћу да буду изложени у посебно обележеном простору у продајним ланцима: ДИС, Мерцатор С (ИДЕА), Веропулос, Универеxпорт и Метро Цасх анд Царрy. Ову подршку на тржишту заслужили су: Плазма, Искон уље, Чувено кикиндско брашно, Полимарк кечап, Yумис супе, Јелен пиво, Нецтар Лифе, Ваљевско пиво, Тријумф Александровић, Мериx, Бохор и Охо лепак.

Победници добијају право да лого „Најбоље из Србије“ користе као знак квалитета и поверења на производима, као и на својим промотивним и маркетиншким материјалима.

У завршници овогодишње акције награде нису уручене, како је уобичајено, власницима или генералним директорима компанија већ узорним и посвећеним радницима, изузетним људима различитих занимања, из различитих индустрија и сектора који стоје иза привредних успеха, а који су у јавном животу обично невидљиви. То су људи који су и дали смисао главној поруци овогодишње свечаности – Најбоље је у људима.

 

Награде најбољима уручили су такође најбољи – људи који су освајали значајна интернационална признања у разним областима. Међу њима су били Милош Станковић, истакнути научник, носилац признања „Европски орден части“ и титуле „Почасни проналазач Европе“ коју додељује Академија природних наука у Хановеру, Андреа Арсовић, репрезентативна Србије у стрељаштву, ученици Математичке гимназије у Београду који су прошле године, освојили три златне медаље на мађународном турниру надарених ученика у Перму, представници нишке Гимназије – представници најбоље ученичке компаније и други.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 јун 2015 21:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани