Кућа Добрих Вести

Login

Сајам у Кини - српске фирме организованим наступом до кинеских потрошача

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ningbaoБЕОГРАД - Џем из Литваније, словачке чоколадне пите, кекс из Пољске, бугарско вино ружица поред сокова и дечје хране српских произвођача Јувитана и Нектар, сада су доступни житељима регије око великог лучког Нингбо на истоку Кине.

 

Ове робе су биле изложене на Првом инвестиционо-трговинском ЕXПО Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе (ЗЦИЕ) приређеном од 8. до 12. јуна у Нингбоу.


Више од 500 делегација из 16 ЗЦИЕ дошло је у Нингбо, други по велични град у покрајини Џеђијанг, једној од најпросперитетнијих у Кини, како би учествовале на ЕXПО. Ова привредна манифестација је према организаторима, била важан део Београдских смерница за сарадњу између Кине и ЗЦИЕ које су потписали премијер Ли Кећианг и лидери 16 држава у децембру 2014. у Београду.


ЕXПО у хали 1. Сајма у Нингбоу је одржан под слоганом „Веће отварање и сарадња и заједничка изградња Пута свиле“. Иницијативу „Појас и пут“, која се односи на Економски појас копненог Пута свиле и прекоморског Пута свиле за 21. век, покренуо је председник Ши Ђипинг 2013. као пројекат повезивање путне инфраструктуре Азије са Европом, односно лучке са Блиским Истоком, Северном и Источном Африком. Нингбо се налази међу градовима дуж древног прекоморског Пута свиле, док ЗЦИЕ, чија је укупна површина око 1,3 квадратних километара и са 123 милиона становника, према Пекингу, представљају кључни регион на копненом Путу свиле.
Предузимљиви, вредни и гостопримљиви домаћини у петомилионском Нингбоу су организовали 18 активности, инвестиционе симпозијуме, сајамске приредбе, пословне форуме и културне манифестације ради унапређења сарадње између друге најмоћније привреде света и ЗЦИЕ. Један од циљева је било и повећање присуства на међународној сцени Џеђијанга и подстицање привреде града Нингбо.


Кина према проценама за 2015. има номинални (када се не одбије инфлација) укупан домаћи производ (БДП) од 11,2 билиона долара, одмах иза Сједињених Америчких Држава. Мерен према паритету куповне моћи (ППП, по тржишним ценама), БДП Кине је највећи у свету и процењен за ову годину на готово 19 билиона долара.


Провинција Џеђијанг у којој живи 55 милиона становника, у својој дугој историји је била позната као “земља рибе и пиринча.”Пиринач је главна житарица за којом следи пшеница. Север Џеђијанга је познат по аквакултури, а рибарски ловиште у Ђушану је највеће у Кини.


Но, покрајина, у којој је председник Ши, такође и генерални секретар Комунистичке партије (КПК) био средином 2000-тих гувернер и партијски секретар, протеклих година се прочула по интензивној привредној трансформацији и подизању новоа. То је Џеђијангу донело убрзан економски раст. У 2014. је БДП покрајине изнео 4.015,4 милијарде јуана (један УС долар = шест јуана), повећање од 7,6 одсто у односу на претходну годину. Доходак по становнику је достигао 72.967 јуана (или 11.828 УС долара), по чему је Џеђијанг био пети у Кини.


Нингбо је један од најстаријих градова у НР Кини и историја му досеже до Хемуда културе која је постојала у 4800. години пре нове ере. Нингбо је био познат као трговачки град на Путу свиле пре најмање 2.000 година И као главна поморска лука током династије Танг између седмог и 10 века нове ере. Данас је лука у Нингбоу смештена на главном поморском правцу за међународни контејнерски саобраћај на Пацифику и четврта је у свету по промету контејнера.

 kineskilogo

 

Значај који је Кина придала ЕXПО у Нингбоу

 

Током Семинара о инвестицијској сарадњи, представници преко 70 оделења влада на државном и покрајинском новоу, као и предузећа из ЗЦИЕ, разговарали су са више од 200 партнера из државног сектора, институција за промовисање улагања и компанија из Кине. Детаљно су разматрана 132 пројекта о сарадњи у области инфраструктуре, туризма, индустрије, хране и медицине.


Организатори су приредили и специјализовани сајам производа из ЗЦИЕ намењен купцима из Кине. Ту се представило 201 предузеће из ЗЦИЕ, међу њима и из Србије, са више од 3.000 производа попут вина, меда, занатских рукотворима и козметике.


Задовољне наступима предузећа из ЗЦИЕ, покрајинске и власти Нингбоа су одлучиле да изграде изложбену халу од 70.000 квадратних метара за сталну поставку специјализованих производа из 16 земаљ. За то ће бити уложене четири милијарде јуана (644 милиона долара), а хала ће бити отворена 2017.


На ЕXПО у Нингбоу су из Пекинга дошли државни саветник Јанг Ђечи, својевремени министар спољних послова Кине, међународни трговински представник те државе Џонг Шан, који је и заменик министра трговине, као и Ванг Бингнан, помоћник министра трговине. НР Кина је највећа трговинска сила у свету, а њен извоз и увоз достижу годишње око четири билиона долара. Учесницима Форума на ЕXПО су се обратили и Ли Ћианг, те Лу Зијуе, градоначелник Нингбоа.


Међу страним гостима најистакнутији су били заменици премијера Савета министара Босне и Херцеговине и владе Црне Горе, Мирко Шаровић и Вујица Лазовић, који су се обратили аудиторијуму у првом делу Форума Кине и ЗЦИЕ о кооперативном развоју. На ЕXПО су били и чланови влада Албаније, Бугарске, Хрватске, Чешке, Мађарске, Пољске и Румуније. Домаћини су посебну пажњу поклонили ранијем председнику Хрватске Стјепану Месићу, све чешћем госту у Кини.


Државни саветник Ђечи је на отварању Форума изјавио да све стране треба да прошире сарадњу ради изградње интегрисане платформе за узајамну економску и културну комуникацију. Све стране требало би да прошире сарадњу како би ЕXПО постао битна економска и комуникациона платформа за билатералне компаније, оценио је Ђећи.

 vino

 

Робна размена између Кине и ЗЦИЕ

 

Према кинеским званичницима, робна размена између те државе и ЗЦИЕ постојано је расла претходних година. Подаци кинеских царинских органа казују да је у 2014. обим билатералне размене достигао 60,2 милијарде долара, повећање од 15,6 одсто у односу на 2012.


Извоз из Кине порастао са 38,8 милијарде долара на 43,7 милијарде долара, а увоз је повећан са 13,4 милијарди на 16.5 милијарди долара, пораст од 12,6, односно 24,6 одсто.


Тренутно су Пољска, Чешка и Мађарска велики трговински партнери Кине међу ЗЦИЕ. Кина је највећи трговински партнер већини земаља ЦИЕ у Азији. Већина размене је била у секторима пољопривредних и прехрамбених производа.


Од јануара до априла ове године је забележен пад међусобне трговинске размене. Према тумачењима из Пекинга, таква ситуација је у складу са укупним извозом и увозом из Кине. Даље, мада је уочен благи тренд пада трговине, примећено је такође је да на обе стране инвестиције бележе добар развојни тренд.


„ЕXПО ће створити веће шансе за будућу трговину између обе стране. Верујемо да ће билатералним напорима трговинска размена између Кине и ЗЦИЕ наставити да расте и да има релативно добру перспективу развоја,“ казао је Шу Шијаофенг, заменик генералног директора Оделења за европске послове у Министарству трговине Кине.


Заменик директора уреда организацијског одбора ЕXПО Гу Ликун је рекао како је већина производа из ЗЦИЕ погодна за директну куповину Кинеза. Но тим робама недостају канали и промоција, а у томе ће ЕXПО помоћи, додао је тај званичник.


Власти Нингбоа су уочи ЕXПО објавиле документ о унапређивању сарадње између тог града и ЗЦИЕ. Документ обухвата одређене преференцијалне мере према трговинским партнерима из ЗЦИЕ који учествују на ЕXПО. Град Нингбо је таквим трговинским партнерима обезбедио повластице приликом измајмљивања штандова и поједноставио процедуре које се тичу царинских декларација за робу и инспекције.


Такође ће наредних година бити намењени фондови за помоћ локалним предузећима за улагања у земљама Европе. Влада Нингбоа иначе, планира да повећа обим годишњег увоза и извоза између Нингбоа и земаља ЦИЕ на шест милијарди долара у наредних пет година


У документу се даље охрабрује размена људи између Нингбоа и ЗЦИЕ. Локална влада планира да субвенционира уметнике из сестринских градова Нингбоа у ЗЦИЕ кад гостују у кинеском граду. Такође ће сваке године понудити стипендије у Нингбоу студентима из ЗЦИЕ и помоћи промовисању сарадње између градских школа и оних у регионима Европе.

 samitsala

 

Штанд Србије

 

Штанд Србије на ЕXПО у Нингбоу је био један од најскромнијих. Била су изложена вина из Чоке, сокови и дечје хране из Јувитане и Нектара, а Делта група је представила нешто прехрамбених производа. Били су ту и излагачи из Војводине, попут Новосадског сајма, Туристичке организације Новог Сада, а рекламиран је и ЕXIT.


Једно од објашњена за овакаво представљање јесте да су Привредне коморе Србије и Београда одустале од учешћа у организацији, пошто излагачи из уже Србије на ЕXПО у Нингбоу претходне године нису били задовољни ефектима тадашњег наступа. Међутим, сведоци причају да је тада све било још скромније.


Јелица Чепић, из извозно-увозне фирме Интеразија у Пекингу је оценила да је ЕXПО био добро конципиран. „Кинеска трговинска комора и Министарство трговине истински раде да помогну ЦЕЕЦс, али изгледа да проблем лежи у системима земаља излагача,“ приметила је госпођа Чепић.
Чепић сматра да су потенцијали српске привреде много већи од виђених у Нингбоу. „Мислим да овај сајам није довољно промовисан у Србији. Такође, можда привреда у Србији није још спремна за излазак на тржиште НР Кине, што јесте велики изазов. Можда предузећа у Србији нису спремна да то прате, материјално, или из других објективних разлога,“ приметила је она.
Чепић је указала да је тржиште НР Кине велико и изазовно. У исто време, ту су високи захтеви. Прво је питање висине цена, јер Кинези веома воде рачуна колико ће неки производ платити. Други фактор је квалитет, а трећи су капацитети. „Уколико се Кинези одлуче за неки производ, онда они траже велику количину, што многе наше фабрике још увек не могу да задовоље,“ мишљења је Чепић.


Г-ђа Чепић после 23 године боравка у овој земљи, саветује да се предузећа у Србији реорганизују, боље информишу о савременој Кини и да нађу интерес да се окрену том тржишту. Кина је у свету не само највећи произвођач, већ и потрошач, па има места за све производе, поготово прехрамбене.

 zasatvae

 

Представљање Новосадског сајма

 

За овај медиј је речено да је генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, у сусретима са званичницима града и сајма у Нингбоу, као и директорима компанија које се баве организацијом сајмова, договорио значајно интезивирање сарадње у наредном периоду. Такође, партнерима из Кине је понуђено да на Новосадском сајму организују различите привредно-културне манифестације, попут сајмова или изложби, Дана кинеске привреде и културе и слично.


Ове идеје су кинески партнери оберучке прихватили па се на Новосадском сајму очекује наступ компанија из Кине на сајмовима ЛОРИСТ и Сјај већ ове јесени и много видније присуство на Међународном пољоприведном сајму 2016.


Новосадски сајам је, иначе учествовао на ЕXПО пошто су три делегације из Кине, од којих је једна била из Нингбоа, биле на недавном пољопривредном сајму у главном граду Војводине.Ове године је први пут било значајније присуство компанија из Кине на пољопривредном сајму у Новом Саду.


Тада је договорено да на Новосадском сајму 2016. буде Кинески павиљон, као начин представљања привреде те земље, за разлику од овогодишњег наступа на штанду од 100 квадратних метара на коме је излагало 10 компанија. То ће бити први пут после низа година да се једна земља представља на тај начин на пољопривредном сајму у Новом Саду.


У сарадњи са компанијама из Кине, циљ Новосадског сајма је да, као место на коме се стиче предност, понуди представљање на тржишту Србије, али и југоисточне Европе будући да ка овој привредној манифестацији гравитирају све земље региона.Новосадском сајму је интерес профит и очекивање је да 2016. наступ компанија из НРК буде на простору шест до 10 пута већем него ове године.


Из Новосадског сајма су објаснила како су размене посета са партнерима из Кине резултат неколико месеци рада. Начин рада компанија из Кине је да се прво упознају, затим следе узајамне посете. То значи да се сарадња развија релативно споро, али је она дугорочна и ефекти су увек добри.
У програму напретка привреде НР Кине до 2020. године на првом месту је развој пољопривредне механизације. На Пољопривредном сајму у Новом Саду, пак, представљање пољопривредне механизације је један од најважнијих сегмената те манифестације.


Дамир Каркаш, из Чампсерс међународне трговинске организације, која продаје пића и Сваровски кристал из Суботице, представио је нај једном од својих штандова Тики коктеле који се справљају од алкохола и воћних сокова. Каркаш, који тргује са партнерима у Кини већ 15 година, нада се да ће пиће и кристал које продаје ускоро постати хит на тржишту Кине, поготово што је упознат са великим апетитом људи у тој земљи за електронску трговину.

 drustvo

 

Споразуми о туристичкој сарадњи

 

На Конференцији о туристичкој сарадњи и размени између Кине (и Нингбоа) са ЗЦИЕ одржаној 10. јуна, потписан је низ споразума за подстицање билатералног развоја у том сектору. Под окриљем владе Нингбоа, окупило се више од 600 представника националних туристичких бироа Кине И 13 ЗЦИЕ, као и домаћих туристичких агенција и медијских извештача.


Очекује се, наиме, да ће ЗЦИЕ постати “вруће” дестинације за кинеске туристе. "Администрација Нингбоа планира да покрене директне чартер летове у ЗЦИЕ како би задовољила све веће апетите домаћих туриста," изјавио је Чен Ганг, заменик директора Туристичког бироа Нингбоа.
Власти обезбеђују субвенције домаћим туристичким агенцијама које су почеле са пакет турама у ЗЦИЕ. Са друге стране градске власти промовишу властите туристичке атракције у ЗЦИЕ очекујући да привуку госте из тог региона.


Како је овом извештачу казала специјални изасланик Министаства спољних послова за сарадњу Кине и ЗЦИЕ, амбасадорка Хуо Јуђен, њени сународници су ових дана веома заинтересовани да путују у иностранство. „У наредних пет година у иностранство ће ићи 500 милиона Кинеза. Да само један промил од тог броја дође у вашу земљу то ће бити велико остварење. Но, за то треба ублажити и визни режим,“ рекла је амбасадорка Хуо.

 potpis

 

Братимљење Новог Сада са Нингбоом

 

Током ЕXПО је потписан и Меморандум о разумевању између Новог Сада и Нингбоа, о успостављању пријатељских односа и сарадње два града. Наиме, на позив градоначелника Луа, члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски и шефица Канцеларије за локални економски развој проф. др Маријана Дукић Мијатовић боравили су у Нингбоу.


Маријана Дукић Мијатовић је изнела и да је потписан Меморандум о разумевању као формални предуслов за успостављање тешње сарадње између Новосадског и Универзитета Нингбо. Такође су представници Новог Сада разговарали са важним званичницима Нингбоа, представљајући економске и туристичке потенцијале града, а Дукић Мијатовић је била и почасни гост на Форуму гувернера и градоначелника.

 

Новинари из ЗЦИЕ у Нингбоу

На свечаном отварању ЕXПо у Нингбоу била је и велика делегација новинара из свих ЗЦИЕ. Они су уживали 10-тодневно гостопримство Министарства спољних послова НР Кине, као и провинцијских влада Џеђијанга и покрајине Хенан у централном делу земље, те највећих градова Шангаја и Пекинга. Била је то изузетна прилика за упознавање са развијеним и мање богатим деловима најмногољује земље на свету (1,35 милијарди становника), као и процесом сарадње у оквиру “1+16.”

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 03 јул 2015 23:04
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија