Кућа Добрих Вести

Login

Потписан споразум о сарадњи са комором италијанско-српских привредника

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sporazummmmmБЕОГРАД - Председник Привредне коморе Београда, Миливоје Милетић и председник Коморе италијанско-српских привредника, Клаудио Ћезарио, потписали су Споразум о сарадњи две коморе.

 

Италија је један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије, изјавио је Милетић, а објавила Привредна комора Београда.

 

Он је навео да је размена у првих пет месеци ове године износила 1,852 милиона долара у чему је извоз из Србије у Италију био око милијарду долара, а увоз из Италије 852 милиона долара. Прошле године Србија је у Италију извезла робе и услуга за око 2,5 милијарди долара, а увоз из Италије износио је око 2,5 милијарди долара.

 

„Имамо доста заједничког у развојним програмима и ценимо спремност италијанских партнера да разговарамо не само о класичној размени него и о трансферу технологија и знања“, рекао је Милетић. Заинтересовани смо за искуства у развоју предузетништва које има Италија, а потписивањем Споразума желимо да институционализујемо сарадњу и дамо нови импулс различитим облицима и садржајима рада, истакао је Милетић. Он је нагласио да да ће за Привредну комору Београда бити значајна и искуства које Италија има у унапређењу рада комора јер је у току припрема за реформу и модернизацију коморског система у Србији.

 

Комплементарност српске и италијанске економије

 

Председник Коморе италијанско-српских привредника подсетио је да је Италија већ две године први спољнотрговински партнер Србије и да има модел привредног развоја који би могла да примени и Србија. Привредни систем Италије базира се на предузетништву и сектору малих и средњих предузећа која су интернационализовала пословање захваљујући квалитету производа и конкурентности, рекао је Ћезарио. Он је оценио да српска економија има огроман потенцијал за развој управо у малој привреди која би могла да постане мотор привредног развоја.

 

Српска и италијанска економија су комплементарне о чему говори 650 италијанских предузећа у Србији, пре свега у области финансија, осигурања и индустрије. Ова предузећа запошљавају око 25.000 радника, навео је Ћезарио и додао да је за суфицит Србије у размени са Италијом најзначајнији извоз Фијата и српске ауто индустрије. Што се тиче даљег повећања извоза из Србије , Ћезарио је оценио да шансу на италијанском тржишту имају сви традиционални и оригинални српски производи укључујући пре свега пољопривредно-прехрамбрени сектор.

 

„Италијански коморски систем доживеће велике промене у наредних неколико месеци ,како би што више био у функцији привреде и ми смо спремни да са Привредном комором Београда размењујемо искуства у реформисању привредних комора“, рекао је председник Коморе италијанско-српских привредника.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 25 јул 2015 13:17
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија