Кућа Добрих Вести

Login

Да ли треба да постанете предузетник?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

startappppБЕОГРАД - Скорашња студија Републичког завода за статистику показала је да има много људи хронично незадовољних послом.

 

Већина запослених не ужива у свом послу, али захваљујући редовности примања успевају да плате храну, рачуне или станарину. Једна од одлика живота у постсоцијалистичким земљама јесте да се цео радни век проводи на истој позицији, преноси сајт Б92.

 

Некада су главна мотивација за стално запослење били сигурност и редовна месечна примања. Међутим, данас је ситуација сасвим другачија. Данас је већина радних места неизвесна, па се поставља питање шта уопште човеку гарантује сигурност.

 

Колико вреди сигурност?

 

Свако треба да се запита да ли оно што се сматра сигурношћу вреди 40 најбољих година вашег живота, да ли је то вредно мучног и безвољног извлачења из кревета сваког дана. Питање је да ли је довољно да се радујете једино викендима уместо сваком дану свог живота и да ли морате и даље свакодневно да страхујете у настојању да задржите посао.

 

Дакле, стигли сте до пензије, али по коју цену?

 

Свако има право да одлучује о томе шта ће да уради са временом које му је дато. Битно је само имати у виду то да, ако сте незадовољни послом који имате, ништа вас не спречава да покушате нешто друго. Не морате напустити посао који имате да бисте се опробали у нечем другом што вас можда чини много задовољнијим.

 

Редовни приходи и материјална накнада нису везани само за редован посао од осам сати који вас више не испуњава и не чини срећним. Једна од добрих алтернатива јесте предузетништво. За ово су потребни одлучност, труд и воља.

 

Предузетници су често људи који на неколико година пристају на оно на шта би само малобројни пристали да би остатак живота могли да живе онако како заиста само малобројни могу себи да приуште.

 

Иако постоји период неизвесности у животу сваког предузетника, уз добар пословни план и детаљну анализу тржишта, постоји велика вероватноћа да ћете успети. Предузетништво није тајна вештина за коју су предодређени изузетни појединци, предузетништво се може научити. А живот предузетника спаја неколико аспеката које би свако пожелео: флексибилно радно време, рад за себе и своју породицу, посао који је ваша страст и неограничене могућности.

 

Постоји неколико ствари које сваки предузетник треба да зна пре него што покрене бизнис.

 

1. Потребно је изабрати прави бизнис који ћете покренути.

2. Добар пословни план знатно повећава шансе за успех.

3. Добро проучите своју циљну групу пре него што уложите новац у маркетинг.

4. Добро планирање новца је неопходно када је буџет ограничен.

5. За покретање бизниса важно је изградити велику, разуђену мрежу познанстава.

 

Уз добро планирање и истраживање тржишта, предузетништво може да буде исплатив и сигуран посао уколико се уложи довољно рада и труда. Овакав храбар корак може донети не само материјалну сигурност него и уживање и испуњеност у свакодневном обављању посла.

 

То је разлог због којег се све више њих данас опредељује да покрене сопствени бизнис. За то је увек потребно имати и доста знања и вештина, па је добро проћи неке специјализоване обуке које могу помоћи у томе да пословање буде што успешније.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 09 август 2015 22:37
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија