Кућа Добрих Вести

Login

Индија - земља оптимизма

Оцените овај чланак
(5 гласова)

ambasaodrkaaaaaБЕОГРАД - Односи између Србије и Индије су и даље изузетни. Заједничко наслеђе покрета несврстаних још нас спаја. Руководство Србије се слаже да су наши билатерални односи на нивоу “узајамног поштовања, поверења и искреног политичког пријатељства”. Нове владе премијера Нарендре Модија и Александра Вучића су брзо успоставиле везе на највишим нивоима, поново указујући на подршку коју дајемо једни другима у питањима од суштинског значаја.

 

Овако је амбасадорка Индије у Србији Нариндер Чохан сажела укупне односе између две државе, поводом националног празника Индије, Дана независности 15. августа.

 

“Индија непрестано подржава Србију у питању Косова пред Уједињеним нацијама. Индија је оснажила кандидатуру Србије за чланство у Економском и социјалном савету (ЕКОСОК) УН током 2014-2016. Србија је била један од коспонзора резолуције премијера Модија пред УН да 21. јуни буде проглашен за Међународни дан јоге, као што је подржала и кандидатуру Индије у различитим међународним организацијама,” указала је амбасадорка Чохан.

 

Посебно је важно, по амбасадорки, што је влада Србије либерализовала визни режим за носиоце индијских пасоша јер се сматра да ће тиме бити подстакнути пословни контакти и туристичка индустрија у двема земљама. Очекује се да ће компаније из Србије учествовати на важном, другом Пословном форуму Индије и земља Централне Европе (ICEBF) 5. и 6. октобра у Бенгалуру, у организацији Федерације индијских трговинских и индустријских комора (FICCI). “Српска индустрија је, такође, позвана да се укључи у водеће индијске пројекте ’Мејк ин Индиа’, Дигитална Индија, ‘Развој вештина у Индији’ ‘Сто паметних градова Индије’, и другим,” навела је амбасадорка.

 

Какве су економске везе Србије и Индије и на који начин могу да се побољшају у непосредној будућности?

 

О: Индијско-српски економски односи се развијају у више видова. Заједничка комисија за економске односе је обновљена после паузе од седам година и њен други састанак је одржан у октобру, а обе стране су се договориле да подстакну сарадњу у пољопривреди, аутомобилској индустрији, здравству, науци, информационим технологијама, инфраструктури и туризму.

 

Србија је изразила интересовање за успостављање сарадње у области енергетике, рударства, геолошких истраживања, заштите животне средине, образовања, за оснивање билатералних пољопривредних центара за развој технологије у циљу повећавања производње и размене искуства на пољу покретања јавно-приватних партнерстава.

 

Делегације водећих компанија из Индије, као што су Rail India Technical & Economic Services (Rites) Ltd. и Tata Power, посетиле су у последње време Србију да би покренуле пословну сарадњу. Обе земље разматрају могућност проширења билатералног Споразума о ваздушном саобраћају. Филмске индустрије Индије и Србије су откриле једна другу и обављено је снимање локација, што отвара врата прављењу филмова и, с њима, туризму.

 

Позивамо предузећа из Србије да посете Индију током Индијског интернационалног трговинског сајма (IITF) у новембру, самита „Живахни Гуџарат“ наредног јануара, Самита партнерства Конфедерације индијске индустрије у јануару 2016. и Дефекспа у фебруару 2016. године.

 onaipred

 

Да ли је Индија, после годину и по дана владе партије Баратија Џаната (БЈП), још увек земља оптимизма?

 

О: По последњим оценама из глобалних институција и општем поверењу код инвеститора, десила се упечатљива промена у поимању Индије. У том периоду је забележен већи раст, као и нижа инфлација и релативна стабилност валуте.

 

Да набројимо неке од економских успеха.

 

Пропан-бутан је стављен у режим директног готовинског трансфера бенефиција, с потенцијалном уштедом на име субвенција од пет милијарди долара годишње, док су цене дизел-горива дерегулисане. Покренут је фонд за стабилизацију цена пољопривредне робе и њиме се контролише инфлација.

 

Дозвољено је повећање учешћа страног капитала до 49 одсто у областима осигурања и пензија. Исто важи за војну индустрију, с тим што ту страно учешће може да иде и до 74 одсто у случају трансфера технологија. Далекосежне помене су усвојене у подели прихода између федералне владе И 29 савезних држава.

 

Одобрено је улагање 130 милијарди долара у железнице током наредних пет година, рачунајући и возове великих брзина, а тај сектор је отворен за страна улагања без ограничења. Коначни кораци су предузети за увођење пореза на додату вредност широм Индије.

 

Банкама је дозвољено да покрећу иницијалне и секундарне јавне понуде све док владин удео у власништву износи 52 или више одсто. Банка Мудра је основана с капиталом од 200 милијарди рупија (3,07 милијарди долара) и она ће малим привредницима пласирати зајмове од 50.000 до милион рупија.

 

Премијер Моди је веома активан у промовисању разних иницијатива. Посебно важне су оне социјалног карактера...

 

Шемом комуналних депозита, од августу 2014, отворено је више од 150 милиона банковних рачуна и издато преко 100 милиона дебитних картица, свима у земљи којима су потребни владини кредити.

 

Председник владе је покренуо тај програм као Националну мисију финансијске инклузије. Циљ је да се омогући приступ разним финансијским услугама, као што је основни штедни рачун за све у земљи, доступност државних кредитних производа сиромашнима, могућност слања дознака, осигурање, за рањивији део друштва.

 

Пословни људи су прихватили премијерову иницијативу “Чиста Индија” која предвиђа санитарије свим Индусима до 2019.

 

Премијер Моди је увео програм „Спаси ћерку, образуј ћерку“. Дугорочни циљ је да буде створена атмосфера родне равноправности у земљи, кроз отварање могућности за запошљавање, сигурност и безбедност, мобилност и бржу доступност правде за жене.

 

Влада је покренула пројекат пензија за грађане усредсређен првенствено на неорганизовану радну снагу, систем који би постао универзалан.

 

 madam

Премијеров други програм осигурања је намењен за случај изненадне смрти или инвалидитета, а има номиналну годишњу премију. Главни циљ је увођење чак и најсиромашнијих у систем.

 

Пројекат животног осигурања, који је увео председник владе, покрива случај смрти из било ког разлога и то са веома малом сумом премије, само 330 рупија годишње (5,5 долара), како би осигураницима и њиховим породицама био пружен осећај финансијске сигурности.

 

Такође је на националном нивоу актуелан пројекат „Узорно село“. Намера је општи развој села у којима живи преко 60 одсто становника Индије.

 

Индија је лане имала највећу експанзију међу великим привредама. Какве су процене за ову годину?

 

Резултат смелих економских иницијатива и реформи које је предузела нова индијска влада, предвођена премијером Нарендром Модијем, јесу веома оптимистичне процене за привреду током ове годину.

 

По подацима из мајског пресека у Извештају УН о светским економским приликама и проценама, предвиђа се да ће индијска привреда ове године порасти 7,6 а следеће 7,7 одсто, више него Кина. Значајно је што оптимистична прогноза долази упркос чињеници да се очекује да светска привреда настави да расте скромним темпом.

 

Јачање привредног раста у 2015-16 ће се ослањати на повећану домаћу потрошњу и улагања, те пораст извоза. УН су пројектовале и пад инфлације на најнижи ниво у последњој деценији, после недавног смањења цена нафте и хране, а следствено, монетарна политика Индије ће дозволити ниже каматне стопе и повећање новчане масе.

 

Који су резултати и најбитнији подухвати кампање "Маке ин Индиа"?

 

Иницијатива премијера Модија "Мејк ин Индиа" је стартовала у септембру 2014. и има циљ да Индију учини производним средиштем света. Ограничења удела страног капитала су смањена заједно са лабављењем других норми и процедура у 25 области.

 

Самсунг је инвестирао 5,17 милијарди рупија (83,11 милиона долара) у проширивање своје фабрике у Ноиди у савезној држави Утар Прадеш. Икеа планира да до 2020. удвостручи поруџбине из Индије на 630 милиона евра (688.61 милион долара). Санофи ће уложити 4,6 милијарди рупија у постројење за производњу инсумана, инсулинског препарата за дијабетес. Сузуки планира да производи аутомобиле за Африку. Спајс (Spice Group) је у јануару потписао меморандум о разумевању с Владом Утар Прадеша о покретању производње мобилних телефона из инвестиције од пет милијарди рупија. Хуавеј је у фебруару отворио нов центар за истраживање и развој у Бенгалуру, из инвестиције од 170 милиона долара.

 

Сидби (Развојна банка Индије за мала предузећа) је основала фонд за "Мејк ин Индиа" вредан десет милијарди рупија, намењен микро, малим и средњим предузећима, са циљем да од њих направи производно средиште светске класе.

 

Поменута иницијатива укључује заштиту животне средине у индустријској производњи и другим привредним активностима...

 

Министарство животне средине и шума формулисало је политику против загађења, која укључује многоструке стратегије у форми регулативе, легислативе, споразума, фискалних подстицаја и других мера. Притисак је током годинама прешао са мера решавања последица на превенцију и контролу кроз увођење чистих и технологија са којима је мање отпада, затим рециклирања, пописивања природних ресурса, ревизију у заштити животне средине и развој људских ресурса.

 

Да би мере заштите и политика контроле загађења имали ефекта, влада је иницирала разне кораке, укључујући строге прописе, развој стандарда за животну средину, контролу загађења из возила, просторно планирање које обухвата индустријско земљиште и припрему атласа зонирања.

 

Ваша земља има посебно министарство за енергију из обновљивих извора. Које би пројекте издвојили?

 

Инвестиције у чисту енергију повећане су лане на 7,9 милијарди долара.

Велика јапанска телекомуникациона и интернетска компанија Софтбанк је основала заједничку компанију SBG Cleantech са индијским Бартијем и компанијом Фокскон са Тајвана. Она ће у следећих 10 година инвестирати око 20 милијарди долара у пројекте зелене енергије. Софтбанк ће имати већински удео. Пошто је премијер Индије објавио да је циљ да 2022. године буде 100 гигавата капацитета производње струје из енергије сунца и 60 гигавата из ветра, мешовита компанија је објавила да ће широм Индије инвестирати и развијати електране које користе обновљиве изворе.

Постоји простор за сарадњу са Србијом у пројектима соларне енергије.

 

Који сектори и региони су интересантни за индијске инвестиције у иностранству?

 

У протеклих неколико година улагања из Индије су знатну промењена, што се тиче обима и географске распрострањености и секторске структуре. Директне стране инвестиције су убележиле повећање стопе збирног годишњег раста од фискалне 2002. до 2014. године на 35,1 одсто.

 

Десила се и осетна промена код дестинација инвестиција у иностранству у последњих десетак година. У првој половини периода улагања су била усмерена у земље богате ресурсима као што су Аустралија, Уједињени Арапски Емирати и Судан, а у другој су каналисана у државе које дају веће пореске погодности. Лане су инвестиције углавном ишле у Холандију (26 одсто), Сингапур (14) и Маурицијус (12 процената).

По секторима, транспорт, складиштење и услуге комуникација су привукли највећи део инвестиција из Индије, 28 процената. Компаније су, такође, активно улагале у индустријску производњу, пољопривреду и рударство. Област спајања и аквизиција лане је имала уговорe вреднe 38,1 милијарду долара, у поређењу са 28,2 милијарде из 2013. године.

 tito9

Који су главни принципи проактивне спољне политике владе Индије?

 

Ради се о мешавини прагматизма, идеалистичке сарадње и поступака. Опште је прихваћено да је у премијеру Модију индијска спољна политика нашла популарног и харизматичног лидера који може да јој донесе наклоност у свету.

 

Индија настоји да побољша односе са непосредним суседима, јер само уколико на Југу Азије владају сарадња и поверење, може имати снажну позицију и утицај у другим удаљенијим регионима у свету и бити глобални играч. У економској дипломатији, премијер Моди упорно гради представу о Индији као о чворишту производње и пословања.

 

Индија промовише и универзални принцип демократије. Подршка једнаким правима свих држава у УН или шире представљање земаља у пробраним и ограниченим групацијама, може да помогне Индији да постане стална чланица Савета безбедности светске организације.

 

Односи са Пакистаном су увек били један од приоритета за Индију која користе све могуће путеве да побољша односе са том земљом. Свесна да Индија и Кина могу много да постигну кроз сарадњу И трговину, влада у Њу Делхију следи политику мирољубивих преговора и помирења ради решавања компликованог питања граничних упада.

 

Шта влада предузима ради одрживог развоја Индије?

 

Влада је свесна предвиђања да ће Индија у 2030. постати најмногољудија земља на свету и имати 1,5 милијарди становника уместо садашњих 1,25 милијарди. Влада је формулисала неопхоно законодавство, прописе и неопходне акте како би решавала питанја која се тичу сараднје у погледу одрживог развојана различитим нивоима. Готово сва владина министарства су укључена у процес доношења одлука о одрживом развоју. Доношење одлука у неколико подручја је пренето и на ниво савезних држава.

 

Индија има историју веома изричитих популационих политика и влада преузима све неопходне мере ради контроле постојаног раста становништва. Владе савезних држава, уз финансијску подршку, централне владе, спрооде све већи број програма планиранја породице.

 

Према УН, Индија има једну од највиших у свету стопа стерилизације жена, око 37 одсто је оперисано, у поређењу са 29 одсто у Кини. Влада нуди многе подстицаје за даље промовисање стерилизације. Влада полаже велику пажњу на образовање жена како би оне добровољно учествовале у таквим иницијативама.

 

Стручњаци се надају да ће повећана свест јавности и спровођење стриктних владиних норми за контролу раста становништва омогућити привредни напредак земље и добробит њених житеља.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 23 август 2015 21:16
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија