Кућа Добрих Вести

Login

Пут до чистог бизниса

Оцените овај чланак
(3 гласова)

masineeeeeБЕОГРАД - У Хрватску је почетком ове године стигао нови франшизни концепт – самоуслужна перионица веша 

 

 

За кратко време отворене су две франшизе.

 

Чишћење – класичне услуге чишћења дома, хемијско чишћење, самоуслужне перионице веша – спада у један од најбрже растућих франшизних сектора. У последњих неколико година и у земље региона почеле су да пристижу франшизе из ове области (француски 5asec, амерички ChemDry), а први пут су се појавиле и франшизне самоуслужне перионице веша познатог бренда ЛГ. Прва перионица је отворена у Загребу, а друга недавно и у Задру.

 

 

Прималац мастер франшизе за све земље бивше Југославије је хрватска компанија „Бијели свијет“, али та компанија нема обавезу да отвара перионице, већ да проналази предузетнике, примаоце франшизе, који ће радити и водити посао као „самосталан бизнис“.

"Компанија „Бијели свијет“  ће, пак, обезбедити све неопходне уређаје, а пружиће помоћ и при планирању пословања, одабиру локације, опремању ентеријера, одржавању машина, каже Марио Мартинек, власник компаније, пише портал  Franšizing.rs

 

Чист бизнис

 

Самоуслужне перионице веша су одавно заживеле на развијеним тржиштима и то је, заправо, један од послова који се препоручује предузетницима који немају велики почетни капитал. Поред тога што не захтева велике инвестиције и запошљавање великог броја људи, као предност овог посла истиче се и то што је реч о тзв. кеш бизнису. Наиме, новчани прилив је свакодневан, будући да потрошачи саме машине за прање и сушење веша покрећу убацивањем новца. Франшизинг је у овој области веома развијен, а даваоци фрашизе истичу да вођење перионице веша може да буде идеалан додатни посао.

 

Један од разлога популарности перионица свакако треба тражити у промењеном начину живота – недостатку времена, али и простора у становима. Иако се тржиште Сједињених Држава тешко може упоредити са земљама овог региона, занимљив је податак америчког удружења Цоин Лаундрy Ассоциатион да у Америци постоји око 30.000 самоуслужних перионица веша које годишње генеришу бруто приход од пет милијарди долара. Начин живота се, међутим, није променио само у Сједињеним Државама...

 

Перионице, према речима искусних предузетника из бранше, нарочито користе људи који изнајмљују станове, а овај посао бележи добре резултате и у туристичким местима, или универзитетским градовима где постоји доста студентских домова. Многе перионице, иначе, нуде и услугу преузимања и достављања чистог веша, што нарочито значи људима који немају довољно времена. Међутим, самоуслужне перионице, баш као што је ЛГ Лаундрy Лонгуе, могу да постану место дружења, будући да у њима постоји интернет, телевизор, апарати за кафу, кутак за децу – односно, ствара се кућна атмосфера како се одлазак у перионицу не би сматрао оптерећењем, већ местом где се може угодно провести слободно време.

 

Извор: Franchising.rs


Последњи пут измењено петак, 30 октобар 2015 15:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија