Кућа Добрих Вести

Login

Јефтинија и краћа процедура за легализацију

Оцените овај чланак
(3 гласова)

legalno9999Нови закон о легализацији објеката требало би да донесе јефтинију и краћу процедуру а постојаће две опције - озакоњење или рушење.


Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је држава донела одлуку да по службеној дужности спроведе легализацију и да је то урађено у јавном интересу грађана Србије.


"Милион и по нелегално изграђених објеката угрожавају заиста директно легално већ изграђене објекте", истакла је Михајловић и додала да постоји тренд раста броја нелегалних објеката и да "морамо да подвучемо црту".


Михајловић је подсетила да многи претходни закони нису донели праве резултате и да уместо да буде мање нелегално изграђених објеката, био је њихов свакодневни раст.


Према њеним речима, једна од могућности је да се озаконе објекти, а друга је могућност да се то не уради, због чега се на крају сносе последице.


"80 одсто нелегално изграђених објеката јесу станови и породичне куће где људи живе", напоменула је Михајловић, истичући да је циљ појефтињење и скраћење процедуре и да "нема више хрпе докумената". Они који су поднели захтев за легализацију, којих има 770.000 у Србији, плаћају административну таксу, која је фиксна и једнократна и за објекте до 100 квадрата износи 3.000 динара, за 200 квадрата износи 10.000, а до 300 квадрата износи 20.000 динара, објаснила је Михајловић.


Друга група људи, која није предала ниједан захтев, што је око 700.000 људи, морају да поднесу извештај о затеченом стању и уз то, да плате административну таксу, нагласила је Михајловић.


Комерцијални објекти до 1.000 квадратних метара или преко 1.000 квадратних метара и те како ће платити своју накнаду, најавила је Михајловић.


Та накнада неће бити толико велика као што је била у претходном закону, јер је жеља да и они озаконе своје објекте, али ће се мерити милионима динара, најавила је Михајловић и додала да за њих неће бити посебних повластица и да је реч о око 20 одсто нелегално изграђених објеката.


Закон је јасан - инспекција ће пописати нелегално изграђене објекте, најавила је Михајловић.


Говорећи о онима, који нису поднели захтев за легализацију, Михајловић је објаснила да постоје две могућности.


"Ви добијете решење свакако о рушењу, уколико нисте поднели захтев и имате могућност да кренете одмах у процедуру и набавите ваш елаборат и платите таксу, тако се озаконите", објаснила је Михајловић.


"Друга ствар је, наравно, ако то не урадите, нормално је да не можете да будете озакоњени и да ће се кренути у рушење", најавила је Михајловић.

 

"Уколико имате стан у згради и сви се озаконе, а ви нећете баш то да урадите, онда ће порез на имовину бити много већи и са друге стране, то јесте кривично дело и сносићете последице кривичног дела", објаснила је Михајловић.


Они који имају документа и плате таксу, могу за пет до 10 дана да озаконе свој објекат, рекла је Михајловић и додала да ће закон бити усвојен до краја октобра.


Извор: Кућа добрих вести/РТС


Последњи пут измењено петак, 18 септембар 2015 22:11
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија