Кућа Добрих Вести

Login

Атлантик Група остварила добре пословне резултате

Оцените овај чланак
(4 гласова)

atlanticgrupa12Атлантик Група ове године остварила је одличне резултате, јер је у првих девет месеци 2015. године остварила приходе од продаје од 522,9 милиона евра, што у односу на исто раздобље 2014. године представља раст од 4,8 одсто.

 

Добит пре камата и пореза (ЕБИТ) износи 44,8 милиона евра и мања је за 9,9 посто, највише услед раста цена сировина и неповољног кретања курса страних валута, док нето добит након мањинских интереса износи 30 милиона евра, што представља раст од 9 одсто, објавила је та компанија.


До краја године менаџмент наставља са фокусом на интернационализацију и раст на постојећим тржиштима и на управљању ризицима, одржавање ликвидности и управљање финансијским обавезама.


Од важних пословних догађаја у првих девет месеци истиче се нова организација дистрибутивног пословања кроз две главне зоне, Зону Исток и Зону Запад, надовезано на процес интензивне интернационализације и јачање дистрибутивних функција ван региона, што се одразава и кроз оснивање властитих дистрибутивних компанија у Аустрији и Њемачкој.


У овом је периоду уговором са новим принципалом Пхиллипс Хрватска додатно проширен и дистрибутивни портфолио на хрватском тржишту. Такође је, након непуне године од почетка радова, почела с радом новоизграђена фабрика енергетских плочица из асортимана спортске прехране у Новој Градишки, у коју је уложено преко 13 милиона еура. Последња аквизиција Атлантик Групе – компанија Фудленд (Food Land) у потпуности је успешно интегрисана у пословни систем Атлантик Групе и данас с брендом Бакина тајна чини ново пословно подручје Gourmet.


Најбоље вођена компанија у Хрватској


У трећем је тромесечју Атлантик Група према последњем истраживању Euromoney-ja водећег светског финансијског часописа, проглашена за најбоље вођену компанију у Хрватској и за најбоље вођену компанију у сектору хране и пића у региону средишње и источне Еуропе.


Гледајући структуру прихода од продаје, укупном расту Атлантик Групе у првих девет месеци 2015. највише су придонели Стратешко пословно подручје Деликатесни намази с растом од 12,9 посто, Стратешко пословно подручје Слатко и слано с растом од 5,0 одсто, Стратешко пословно подручје Кафа с растом од 4,7 посто, Стратешко дистрибутивно подручје Хрватска с растом од 10,6 одсто и Стратешко дистрибутивно подручје Србија с растом од 8,3 одсто. Кафа се с 19,5 одсто удела у укупним приходима од продаје истиче као највећа појединачна категорија с 102,2 милиона евра прихода од продаје у првих девет месеци.


Посматрано по тржиштима, највећи и једнак раст од 9,6 одсто остварен је на тржиштима БиХ и Србије, која је друго по величини тржиште Атлантиц Групе с уделом у укупном приходу од 22,6 одсто. На тржишту Хрватске, која с 26,8 одсто има највећи удео у приходу од продаје, остварен је раст од 9,4 oдсто.


Сопствене робне марке Атлантик Групе учествују у продаји са 65,3 одсто, дистрибуција производа робних марки принципала с 19,2 одсто, апотекарски ланац Фармација са 6,3 одсто док производи које Атлантик Група производи као приватне робне марке за велике пословне система у земљи и иностранству у укупном приходу од продаје учествују с 9,3 одсто.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 октобар 2015 20:38
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија