Кућа Добрих Вести

Login

Најевропскије женске фирме

Оцените овај чланак
(2 гласова)

slovo0000Две предузетнице су на недавно одржаној свечаности доделе признања „Цвет успеха за жену змаја“ понеле титулу за најевропскију женску фирму.


То признање добијају женска предузећа која су остварила значајне успехе на европском тржишту.


Реч је о Гордани Ђурђевић, сувласници и директорки предузећа „Слово“ и Божани Пантовић, сувласници предузећа „Елипса“ из Краљева, објавило је Удружење пословних жена Србије.


Гордана је по образовању дипломирани економиста. На почетку каријере је била једна од малобројних жена на челу једне ливнице, можда и једина.

 

 Поље рада на којем се нашла, прихватила је као велики изазов. Данас, након 15 година руковођења предузећем у периоду интензивне трансформације из технолошки застареле производнје и делатности за којом се гасила тржишна тражња у нове еколошки чисте и тржишно конкурентне технологије, поносна је што знање и енергију улаже у индустријску производњу и њену модернизацију.


Предузеће „Слово“ има богату историју – основано је давне 1831 године, као ливница слова прве државне штампарије и било је једина фирма која се бавила овом делатношћу у нашој земљи. Фирма је за једну деценију прешло пут од словоливнице до куће креативног дизајна. Данас се препознаје по квалитету у области архитектонског, промотивног и индустријског обележавања. Референце су хотел „Falkensteiner“, „Crowne Plaza“, „Radisson Blu“, Министарство спољних послова, Народна банка Србије...


Предузеће је највећи произвођач емајлираних натписа у региону – реч је о таблама са називима улица, тргова, насељених места и кућним бројевима.
Данас „Слово“ око 30 одсто годишње реализације остварује извозом у Швајцарску. Компанија запошљава 21 радника, од којих је осам жена.


Од мале породичне фирме до европског тржишта


На идеју за оснивање сопствене фирме Божана Пантовић је дошла на основу закључка да пословне жене које носе конфекцијски број већи од 40 имају мали избор адекватне пословне гардеробе на тржишту и да у тој сфери неће имати велику конкуренцију, те се надала успешном пословању.

 

Заједон са супрогом 1994. године оснива породичну компанију под називом „Конфекција Елипса“. Божанин супруг бави се финансијским управљањем, док она као текстилни инжењер управља производним делом. Предузеће данас запошљава 160 радника, од којих су 156 жене.


Пре оснивања сопствене фирме, Божана је стекла богато радно искуство радећи за „Први мај“, „Будућност“, „Vintex“ и продавницу „Зана“. Почетак самосталног пословања био је врло успешан што се огледало у доброј продаји производа лаке конфекције за жене од 30 до 60 година.

 

 

 bozanaaaa

Производњу је отпочела у сопственој кући а данас има фирму коју чине два производна погона и 18 малопродајних објеката широм СРбије. По занимању магистар ликовних уметности и модни креатор, она преузима послове креирања и захваљујући њој модели постају модерне, елегантне, женствене и удобне креације.


„Конфекција Елипса“ је већ дест година присутна на европском тржишту обављањем послова за истакнуте немачке фирме а пласирање производа се врши кроз мрежу дистрибутера у Србији, Босни и Херцеговини и Словенији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 30 октобар 2015 20:51
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија