Кућа Добрих Вести

Login

EY барометар пословних транскација у 2015. години

Оцените овај чланак
(4 гласова)

eyzzzzzБЕОГРАД - Најновије истраживање које је спровела ревизорско-консултантска компанија EY (Ernst & Young), „Central and Southeast Europe –M&A Barometar” показало је да је у региону Централне и Југоисточне Европе укупан број трансакција порастао за 2,9 одсто у последњих годину дана, а да је тржиште пословних трансакција Србије порасло са 0,03 милијарде долара на 0,7 милијарде долара.

 

Укупан број трансакција је порастао за 2,9 одсто у последњих годину дана у ЦСЕ региону, објавила је компанија "Ernst & Young".


Истраживање EY бави се анализом пословних трансакција у једанаест земаља Централне и Југоисточне Европе (ЦСЕ) које укључују Србију, Бугарску, Хрватску, Чешку Републику, Грчку, Мађарску, Пољску, Румунију, Словачку, Словенију и Турску у првој половини 2015. године. 

 

Већина земаља током овог периода забележила је раст активности спајања и аквизиција у погледу укупног броја трансакција које су порасле за 2,9 одсто у односу на прву половину 2014. године.


Као друга по величини трансакција у региону истакла се трансакција од 657,1 милиона УСД у Србији где је “Mid Europa Partners LLP” купио Danube Foods Group.


Самим тим, у региону Централне и Југоисточне Европе Република Србија имала је највећи раст тржишта пословних трансакција где је тржиште порасло са 0,03 милијарди УСД у првој половини 2014. године на 0,7 милијарди УСД у првој половини 2015. године.
Анализа једанаест земаља ЦСЕ региона према броју обављених трансакција, показала је да се на прва три места налазе Турска, Пољска и Република Чешка, док се Србија на овој лествици налази тек на деветом месту. Тачно половина пословних трансакција у Републици Србији реализована је између домаћих пословних субјеката, док су 45 одсто чиниле улазне пословне трансакције, а свега 5 одсто излазне. У првој половини 2015. године у Србији се као најактивнија грана индустрије показала грађевинска индустрија.
„Иако је укупан број остварених пословних трансакција у првој половини 2015. године у Централној и Југоисточној Европи минимално порастао, у Републици Србији је куповина Danube Foods групе од стране Mid Europa Partners LLP значајно унапредила климу за нови талас трансакција на тржишту“, коментарисао је Urs Indermuhle, партнер у сектору за подршку при пословним трансакцијама (ТАС) компаније ЕY у Србији.


У оквиру региона Централне и Југоисточне Европе уочен је пад просечне вредности трансакција од 2,2 одсто када су у питању уговорене трансакције у вредности од преко 100 милиона УСД. Са друге стране, просечна вредност трансакција, уговорених за вредност испод 100 милиона долара је порасла за 1,6 одсто. То је резултирало, падом од 10,8 одсто процењене вредности тржишта спајања и аквизиција.


Детаљније истраживање је показало да су готово половину извршених трансакција у ЦСЕ региону чиниле локалне трансакције са 48 одсто од укупног броја трансакција (када и купац и продавац потичу из исте земље), док су улазне трансакције чиниле 41 одсто од укупног броја трансакција. Такође, интересантна је чињеница да је ако и током претходне две године већина трансакција обављена од стране стратешких инвеститора, уз ИТ сектор као најактивнију грану индустрије, док су се у погледу вредности највеће трансакције догодиле у оквиру банкарског и финансијског сектора услуга.


Број спајања и аквизиција у земљама ЦСЕ


Турска је била најактивнија земља у погледу броја трансакција у првој половини 2015. године са укупно 155 успешно реализованих трансакција током овог периода. У томе је следе Пољска са 117 и Република Чешка са 98 трансакција. Укупан број трансакција у региону у првој половини 2015. године је био 647, што представља повећање од 2,9 одсто у поређењу са првом половином 2014. године када је било 629 трансакција.


Основни узрок повећања укупне активности је значајан раст у погледу обима трансакција у Грчкој, Словенији и Мађарској где су стопе раста у поређењу са првом половином 2014. године износиле 122,2 одсто (Грчка), 90,9 одсто (Словенија) и 45,8 одсто (Мађарска).


Процењена вредност трансакција


Укупна процењена вредност трансакција на тржишту ЦСЕ региона у првој половини 2015. године износила је 16,5 милијарди УСД, што је пад за 10,8 одсто у односу на прошлу годину. Овај пад је већим делом узрокован мањим бројем великих трансакција – вредност трансакција од преко 1 милијарде УСД у првој половини ове године.


Турска је на првом месту са процењеном вредношћу пословних трансакција од 3,3 милијарде УСД, а праћена Републиком Чешком (2,8 милијарди УСД) и Румунијом (2,1 милијарда УСД).


Инвеститори – стратешки и финансијски


У свим земљама, са изузетком Бугарске и Румуније, већина трансакција је закључена од стране стратешких инвеститора, односно 75 одсто укупне пропорције у региону. Бугарска и Мађарска су имале највећи удео финансијских инвеститора: финансијске трансакције су чиниле 38 одсто тржишта.


Смер трансакција


На пољу спајања и аквизиција у ЦСЕ региону током прве половине 2015. године доминирале су локалне трансакције и чиниле 48 одсто укупних трансакција, што представља пад од 3 одсто у односу на прву половину 2014. године.


Стране инвестиције


Иако је забележено мање страних улазних трансакција у односу на локалне у погледу порекла страног капитала инвестираног у земље ЦСЕ кроз спајање и аквизиције, западноевропски и неевропски инвеститори настављају да предњаче у односу на земље ЦСЕ региона у првој половини 2015. године.


У посматраном периоду Сједињене Америчке Државе биле су најактивније у погледу броја остварених трансакција, са склопљених 36 трансакција у региону, а следе је Велика Британија са 29 и Немачка са 26 трансакција.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 17 новембар 2015 22:51
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија