Кућа Добрих Вести

Login

Представништво корејске привреде КОТРА отворено у Београду

Оцените овај чланак
(5 гласова)

kotraaaaaКада се корејска технологија споји са висококвалификованим српским стручњацима и повољним географским положајем, Јужна Кореја и Србија ће бити на добитку, поручио је председник Корејске агенције за промоцију трговине и улагања (КОТРА), др. Ђехонг Ким.

 

Председник Ким је отворио Корејски пословни центар (КПЦ), представништво КОТРА у Србији, на свечаности у Београду на којој су били и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри привреде и за ванредне ситуације Жељко Сертић и Велимир Илић, амбасадор Републике Кореје у Србији Ли Дохун, овдашњи стални представник Међународног монетарног фонда (ММФ) Дехенг Ким…


Будућност ће показати да ли је „трећа – срећа“. КОТРА је, наиме, деловала на простору бивше Југославије (из седишта у Љубљани) од краја 1980-тих, док две земље још нису имале званичне дипломатске односе. У Београду је представништво КОТРА постојало између 2004. и 2006, да би потом било пресељено у Загреб, одакле је протеклу деценију пратило догађања у привреди Србије.


Амбасадор Ли је казао да се на поновном отварању канцеларије КОТРА у Србији дуго и истрајно радило. Треба захвалити влади Србије што је у том процесу пружила пуну подршку, казао је амбасадор који је наздравио за ушвршћивање билатералних односа две земље и успешан почетак рада КПЦ.

kotra1

 

Привредна сарадња Србије и Јужне Кореје


Недовољна привредна сарадња трговинска размена између Кореје и Србије износила је у 2014. нешто преко 120 милиона долара Од тога је свега 2,4 милиона долара представљао извоз из Србије. У периоду од осам месеци 2015, увоз из РоК је вредео 62 милиона, а извоз непуна два милиона долара, подаци су Републичког завода за статистику.


Председник Ким из КОТРА је казао да је економска сарадња Кореје и Србије, још увек у почетној фази. „Но, уколико ту сарадњу сагледамо из другог угла, видећемо огроман потенцијал за раст и развој партнерства измеду две земље,” казао је он. Он је уверен да ће “сличне културе и традиције наших земаља представљати снажну основу за развој нашег партнерства.”


Ким је навео да су у Србији, измеду осталог, присутне корејске компаније Јура која производи аутомобилске жице и каблове и њен огранак Шимуа. “Отварање корејског пословног центра поставиће темеље за заједнички развој наше две земље”, казао је председник КОТРА. Он је обећао безрезервну подршку раду канцеларије у Београду, “како би наша успешна пословна сарадња била настављена.”


Ким је подсетио да је КОТРА јужнокорејска државна агенција. КОТРА делује под окриљем Министарства трговине, индустрије и енергије (MOTIE) и има 125 канцеларија у 85 земаља света са преко 1.000 запоослених у њима. У Европи постоје 23 канцеларије КОТРА, укључујући и тек отворене у Београду и Братислави, главном граду Словачке, једне од најуспешнијих нових чланица Европске Уније.


Овдашње је очекивање да ће се представништво КОТРА бити снажан сигнал привредницима из Јужне Кореје да је Србија привлачна за улагања. "Отварање Корејског пословног центра у Београду биће прилика да се повећа број инвеститора из те земље", оценио је министар привреде Жељко Сертић и навео пример Јуре која има четири фабрике у Србији, а намерава да отвори још једну.

kotra 2

 

Сертић је са председником КОТРЕ Кимом потписао Меморандум о сарадњи Министарства и те корејске агенције, којим ће институције бити обавезане да активније раде на међународној сарадњи и остваривању бољих пословних резултата.Развојна агенција Србије ће имати обавезу да директно са Корејским пословним центром реализује више инвестиција и да учини све како би у Србији биле доведене нове компаније из те развијене земље североисточне Азије.


Јужна Кореја је привредна и трговинска сила


Јужна Кореја по површини није пространа земља (нешто преко 100.000 квадратних километара), нити у региону којим донимирају Народна Република Кина и Јапан има многобројно становништво (близу 51 милион). Но велика је по привредном расту.


Земља у којој је просечан укупан домаћи производ (БДП) 1953. износио 67 долара, данас је између 11. и 13. места у светској привреди и трећа или четврта по величини у Азији, зависно од критеријума за мерење БДП. За 2015. је јужнокорејски номинални (када се не одбије инфлација) БДП процењен на 1,4 билиона долара или 28.338 долара по становнику. Мерен паритетом куповне моћи (PPP, по тржишним ценама), БДП је за ову годину процењен на 1,85 билиона долара или 36.601 долара по Јужнокорејанцу.
Јужна Кореја је седма највећа земља извозник у свету. У укупном извозу Азије, Јужна Кореја учествује са девет одсто. Са поносом се истичу највеће бродоградилиште у свету и један од највећих произвођача аутомобила којима руководе одељци конгломерата Хјундаи. Јужна Кореја је највећи извозник гаса у Азији и дом гиганта електронике и великог извозника Самсунг.

kotra6

 

Спектакуларан јужнокорејски економски раст је почео 1960-тих када је ауторитарни председник, ранији генерал Парк Чун хи (отац садашње председнице Парк Гун хје) покренуо серију реформи које су охрабривале домаћу штедњу и отварање за међународну трговину. Интервенције јужнокорејских влада током 1970-тих и 1980-тих су биле срачунате на повећање извоза, системским подстицајијима привредницима.


Следствено, извоз из Јужне Кореје је са 10 милиона долара у 1960, порастао на 557,3 милијарде у 2013, повећање од 46.441 пут. Данас вредност јужнокорејске спољнотрговинске размене премашује 1,25 билиона долара годишње. Јужнокорејска широка мрежа слободне трговине обухвата И три највећа светска тржишта Сједињене Америчке Државе, Европску унију (ЕУ) И НР Кину, поред осталих земаља, што значи да има слободан приступ на 73,5 одсто међународне привреде. Поједини економисти, међутим, примећују како толика отвореност, уз мањак заштите који обезбеђује блок попут ЕУ, чини Јужну Кореју подложнијом на нестабилности на светском тржишту у односу на друге велике индустријализоване државе.


Улога КОТРЕ


КОТРА је од 1962. помагала доновини да постане једна од највећих трговинских нација, тако што је подржавала ширење јужнокорејских компанија по свету и крчила им пут на новим извозним тржиштима. Организовала је различите активности за унапређење трговине као што су истраживање иностраних тржишта, промоција извоза малих и средњих предузећа (SME), пружање информација из области трговине, помагала међудржавни извоз, привлачила стране директне инвестиције (СДИ) у Кореју i повезивала пословне људе. Информације из трговине и инвестиција које прикупљају КПЦ и централа КОТРА у Сеулу се налазе на интернет страни www.globalwindow.org.


КОТРА сада обавља свој двоструки мандат промоције трговине и инвестицја како би подстакла национални просперитет и конкурентност, с циљем позиционирања Кореје као пословног и економског чворишта у Источној Азији. Из КОТРА наводе како, као одговорна компанија, настоје да, такође, пренесу привредна искуства земљама у развоју.


kotra3

Деловање у области културе и медија


КОТРА у својим разноврсним активностима подржава и компаније из те земље које делују у области културе И медија, а повезују се са купцима из иностранства. Од позних 1990-тих су наиме, јужнокорејске телевизијске драме и поп звезде, филмови, компјутерске игрице из тзв. К-таласа запљуснуле попут олује свет.


Тако су на бљештавој свечаности отварања КПЦ прошле среде гости у београдском хотелу “Крауни плаза” могли да уживају како у наступу чланова културно-уметничког друштва Коло, тако и у нумерама К-поп плеас од којих је једна била и планетарно популарни “Гангнам стајл”јужнокорејског певача, рапера Псаја (Парк Ђе-санг).


Председник КОТРА Ким је у говору истакао да се Србија налази на раскрсници путева источне и западне Европе, Русије и Блиског Истока, “па је тако у својој дугој и необичној историји усвајала елементе ових култура, али ипак задржала јак национални идентитет. То је нешто са чиме Кореанци могу да се поистовете,”казао је Ким.


Парк Ћан-Кил: Подршка јужнокорејским фирмама 


Генерални директор новоотвореног КПЦ у Београду Парк Чан-Кил је казао да КОТРА отвара представништво у Србији са жељом да подржи све већи број корејских компанија које имају потребу и интерес да уђу наисточноевропско тржиште које је у рапидном развоју. “Наш циљ је да допринесемо економском расту не само Кореје, већ и земаља у развоју тиме што ћемо делити наша искуства и тиме што ћемо бити социјално одговорна корпорација,” казао је генерални директор Парк за Кућу Добрих Вести. Он је изразио наду да ће “нам се Србија придружити на путу заједничког раста и успеха.”


Шта ће бити основна функција представништва КОТРЕ у Србији ?


Отварање КОТРА представништва у Србији је јасан знак пословним људима и компанијама из Кореје да је Србија растуће и плодно тле за улагања. То ће бити подстрек пословним људима из обе земље да унапреде сарадњу. Имаће више информација о могућностима пословања у Србији, Источној Европи, као и у Кореји.


Тренутно нема много корејских компанија у Србији, пошто су недовољно упознате са могућностима које ваше тржиште нуди. Морамо то дапроменимо. Наше представништво ће сакупити широк спектар информација о политици и условима тржишта и понудити их домаћим фирмама које желе да послују са Корејом. Српско тржиште је у повоју са великим потенцијалом за развој и верујем да корејске компаније могу да пронађу много пословних прилика на њему.

 kotra5

Какво је садашње стање јужнокорејске привреде ?


Корејска економија је и даље веома јака. Једна смо од ретких земаља која није била погођена последњом економском кризом, већ настављамо да се развијамо и растемо.


Каква је улога Котре у садашњем економском систему у Јужној Кореји ?


Још од 1962. КОТРА помаже Кореји да постане једна од водећих светских трговинских нација кроз подршку интернационалне експанзије Корејских компанија и утирање пута ка новим тржиштима за извоз.
Такође смо промовисали директне стране инвестиције у Кореји и подржавали раст страних инвеститора у нашој земљи. Данас, у глобаланом пословном свету које са собом носи одређену дозу изазазова услед повећања каматних стопа у УСА, рецесије у Европи, ниске вредности јапанског јена, КОТРА и даље успева да подржи партнерства и сарадњу између корејских и страних компанија.


Шта би требало урадити на побољшању и уједначавању економске сарадња између Јужне Кореје и Србије ?


КОТРА, као и Србија, већ вредно раде на остваривању снажнијег темеља за сарадњу између две земље. У процесу смо стварања договора о избегавању двоструког опорезивања, као и о заштити инвестиција у вези са Корејом. КОТРА систематски сакупља и анализира информације глобалног тржишта кроз Корејске пословне центре широм света и уступа их корејским пословним људима који теже иностраним инвестицијама. Уз помоћ српске владе, и горе наведених промена у регулисању закона о тржишту, верујемо да ћемо донети више посла у Србију те да ћемо изградити снажнију везу између наше две земље.


Које су то области српске привреде које би могле да привуку јужнокорејске пословне људе који се баве трговином и улагањима ?


Србија има много потенцијала у различитим сферама које су од интереса за нас. За почетак ћемо се фокусирати на нова поља попут културних садржаја, услуга, е-управу, медицинска добра и услуге као и нове енергије, након чега планирамо проширење насих сфера фокуса. Наравно, ми ћемо пружити и свеобухватну подршку за све корејске, како улазне тако и излазне, директне инвестиције.


Које су препреке за сарадњу пословних људи из ових двеју земаља?


Недостатак информација увек представља проблем. Србија је веома добар амбијент за инвестиције, али наши људи још увек нису довољно упознати са свим могућностима које нуди , те морамо да превазиђемо ту препреку. То је свакако један од наших приоритета.


Културне разлике понекад могу да представљају проблем , у смислу да је људима потребно више времена да створе поверење и разумеју једни друге. Међутим, КОТРА има богату историју и много успешних послова у разним земљама тако да умемо да превазиђемо све препреке које се могу наћи на нашем путу.


Мислим да Србија има много више сличности са Корејом него разлика и уверен сам да ћемо успети да остваримо јако партнерство.


Који су резултати више од пола века деловања КОТРА?


Више од 50 година, КОТРА промовише трговину и подржава пословања Корејских компанија у иностранству, као и страних комапнија у Кореји. Са обимом трговине који превазилази биллион долара, као и супериорним људским ресурсима и технологијом. Планирамо да отворимо још представништава КОТРА у иностранству. Такође, сама чињеница да постојимо оволико дуго је још једна потврда нашег успеха, доказ да радимо ствари на прави начин и да нам људи верују. Будућност КОТРА је светла, а са новим представништвом у Србији, сигуран сам да ће то бити још више.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 23 децембар 2015 23:19
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија