Кућа Добрих Вести

Login

Шта значи активација хипотеке?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

timthumb123БЕОГРАД - Активирање хипотеке технички је крај за грађанина који није у стању да отплаћује стамбени кредит, али кров над главом може да изгуби тек за три године, када се оконча судски спор, колико отприлике траје у Србији.

 

Банка на све начине покушава да направи договор са клијентом који је упао у проблеме, али када се исцрпе све могућности, онда стан ипак иде на добош. До сада више од 3.600 грађана није у стању да на време отплаћује своје обавезе за стамбени кредит, а банке су активирале око 900 хипотека, објавио је сајт Каматица.

 

Банкари морају да стан ставе на продају, али је њихов првенствени интерес да наплате кредит. Неке банке, на крају саме организују лицитације, које су углавном безуспешне, јер наши људи не желе да купују одузете некретнине, иако је цена далеко нижа од тржишне. Иако се догоди да неко купи, обично то није довољно за отплату кредита, те тако клијент и даље банци остаје дужан најмање још 20 до 30 одсто од вредности стана.

 

Након доспећа нема назад

 

„Када клијент почне са кашњењем у отплати стамбеног кредита, од банке добија прву опомену којом му се оставља рок од 30 дана да измири доспеле обавезе, у складу са Законом о хипотеци и на тај начин избегне продају хипотековане непокретности“, наводе у Кредит АгриколЛК банци. „Уколико то уради, враћа се у редовну динамику отплате кредита. У супротном, односно ако уплата изостане, стамбени кредит се, уз испуњење осталих услова, ставља на доспеће у целости и банка може да приступи продаји непокретности.“

 

Извор: Кућа добрих вести/Каматица

 

Након доспећа стамбеног кредита, могућност враћања у редовну отплату кредита практично не постоји, због уговорних обавеза банке према Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита (уколико се ради о стамбеном кредиту осигураном код НКОСК-а), већ дужник, ради избегавања продаје хипотековане непокретности, мора измирити целокупно дуговање према банци.


"Будући да банци продаја непокретности никада није циљ, већ намирење потраживања на начин који ће бити одговарајући за обе стране, банка се труди да са клијентом нађе решење за измирење дуга у вансудском поступку“, истичу у Цредит агрицоле. „Сваки случај се третира појединачно, јер сваки има своје специфичности. Још једна од опција, коју банка може да понуди дужнику је да самостално пронађу начин за измирење дуга тако што ће пронаћи купце за хипотековане непокретности, а износ купопродајне цене уплате банци на име измирења дуговања.“

 

У целој причи је важно да је банка у сталним преговорима са клијентом који има стамбени кредит у кашњењу и никада нема за циљ продају некретнине. Од самог почетка се тражи решење у зависности од тога у каквој је ситуацији сам клијент, а у оном тренутку када су исцрпљене све могућности преговора и нема другог решења, кредит се ставља на доспеће.

Иако се после тога, кредит се не може вратити у првобитни ток, али банка и даље наставља да преговара са клијентом и да тражи најбоље могуће решење, увек остављајући клијенту могућност да сам прода некретнину и тако постигне бољу цену.

 

„У том процесу банка је спремна да пружи помоћ клијенту у продаји некретнине како би он сам постигао што бољу цену“, наглашавају у Цредит агрицолу. „Оно што је најважније, ниједној страни није у интересу активирање хипотеке, те се банка, са своје стране, труди да понуди сва могућа решења и асистенцију како до тога не би дошло, упркос кашњењу у отплати.“

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 24 децембар 2015 21:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија