Кућа Добрих Вести

Login

Бесплатан закуп локала за почетнике у бизнису

Оцените овај чланак
(1 Глас)

lokalbesplatnooooooБЕОГРАД –  Град Београд припрема бројне програме за запошљавање међу којима је и иницијатива да се омогући почетницима у бизнису две године грејс периода за закуп локала.

 

Акценат ће бити стављен и на развој предузетништва, а сви који буду желели да развијају посао, имаће и могућност да добију бесплатан закуп локала, најавио је данас члан Градског већа Драгомир Петронијевић гостујући на ТВ Пинк, а пренео Беоинфо.

 

„Прошле године су остварени позитивни резултати, што представља изазов и за ову годину. Тако ће се локали које је град три пута оглашавао и није успео да их изда давати на две године грејс периода. Разлог за то јесте што су прве две године најтеже привредницима који започињу бизнис, па је тако одлучено да им дамо својеврсни подстицај. Локали се налазе по целом граду, примера ради у Чумићевом сокачету, али и у рубним деловима оптштина. Они су из фонда Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Беогрда и опредељени су за овај програм“, истакао је Петронијевић.

 

Очекује се да се ова одлука нађе пред одборницима Скупштине града у марту, након чега ће бити расписан јавни позив са јасним правилником. Организоваћемо и радионице „Знањем до циља” и „Информацијом до циља” у марту, едукације везане за пољопривреду, у априлу ће бити велики сајам запошљавања на коме је прошле године у једном дану њих 1.700 нашло запослење.

 

Петронијевић је најавио и да ће крајем 2016. и почетком 2017. године ИПА фондови бити активни, тако да ће пољопривредници моћи да добију та средства. Због тога, навео је, обилазимо све рубне делове општина у којима се људи баве пољопривредом како би се припремили за пројекте. Крајњи циљ је, закључио је Петронијевић, да се повећа запосленост у главном граду.

 

Акциони план за запошљавање који је усвојен прошле године подразумева организовање различитих догађаја, међу којима је и сајам запошљавања.

 

 

Охрабрити младе у бизнису


Привредна комора Србије подржала је манифестацију „Караван омладинског предузетништва“ како би се млади широм Србије што боље информисали и едуковали о могућностима оснивања фирми и покретања сопственог бизниса, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.


ПКС у сарадњи са Министарством привреде, организацијом Привредни форум младих и Студентском конференцијом Универзитета Србије у „Години предузетништва“ организује „Караван омладинског предузетништва“ са циљем повећања запослености младих. Караван ће, у првој фази, од 17. фебруара до 11. априла 2016. обићи регионалне и студентске центре у Србији – Суботицу, Нови Сад, Крагујевац, Нови Пазар, Ниш, најавио је Чадеж на конференцији за новинаре и подсетио да је Влада Србије проглашењем 2016. годином предузетништва, тај сегмент пословања поставила као приоритет и обезбедила значајна средства за развој приватног бизниса. ПКС је такође, у намери да подстакне развој предузетништва, унапредила онлајн сервис па се у кратком року могу добити све информације важне за покретање бизниса и отварање фирми, истакао је Чадеж.


Председник ПКС, како је објавила Привредна комора Србије, упозорио је да у Србији има 150. 000 младих узраста између 15 и 24 године који нити раде, нити се школују. То је поражавајући податак којем друштво мора да се посвети, рекао је Чадеж, наводећи да је у предузетништву младих велики потенцијал да се тај проблем реши. Указао је и на потребу увођења система дуалног образовања, којим се развијене економије боре против незапослености младих. Систем дуалног образовања, по речима председника ПКС, потребан је Србији, јер две трећине ђака уписује стручне школе, али је питање колико стечено знање могу да примене у модерном пословном окружењу.


Душан Коруноски, саветник у Министарству привреде очекује да ће млади искористити Годину предузетништва и бити храбри да почну сопствени бизнис. Истиче да данас млади имају много више шанси и средстава за почетак бизниса. „Ова генерација младих предузетника требало би да покаже више ентузијазма и одлучности него моја генерација“, поручио је Коруноски додајући да је данас друштво сазрело да препозна да предузетништво представља преузимање одговорности за иновативност и креативност, нешто што вуче друштво напред.


Директор фирме „КреИТиве“ Немања Тимотијевић пример је успеха младих предузетника. Како је објаснио, његова фирма почела је да ради пре четири године заснована на ентузијазму неколико људи, а сада има 30 запослених и присутна је на тржишту Уједињених Арапских Емирата.
Координатор пројекта Владимир Радовановић предочио је да циљ „Каравана омладинског предузетништва“ поспешивање новооснованих предузећа која ће омогућити отварање нових радних места, смањити незапосленост и допринети јачању домаће привреде. На крају прве фазе планирана је петодневна конференција у Београду „Привредни форум младих“ која ће промовисати 60 успешних младих предузетника. У другој фази, од 16. маја до 16. септембра „Караван“ ће обићи већину градова у од Суботице на северу до Врања на југу у којима постоје капацитети за организацију панела. За октобар је планирана у Београду конференција на тему „Спровођење и поспешивање стартап екосистема“ којом се завршава друга фаза пројекта.

 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 фебруар 2016 22:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија