Кућа Добрих Вести

Login

Грешка
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 1733

Финансијски извештаји искључиво електронским путем

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sestnaestБЕОГРАД - Правна лица која су у обавези да до краја фебруара поднесу финансијске извештаје за 2015. годину, морају то да учине искључиво електронским путем, упозорили су у Агенцији за привредне регистре, уз напомену да се они који стигну у папиру неће узимати на обраду.


Регистратор Ружица Стаменковић је навела да је то једна од најважнијих новина у новом Закону о рачуноводству. У АПР-у постоји посебан информациони систем ПИС ФИ који подржава електронску комуникацију са обвезницима.


Нови систем финансијског извештавања подразумева обавезу да се до 29. фебруара подносе извештаји за потребе државе – биланси стања и успеха и статистички извештај, док се редовни финансијски извештаји за јавност подносе до 30 јуна, а консолидовани до 31. јула.


Изјаве о неактивности правних лица такође треба послати до 29. фебруара.


Закон је донео и ново разврставање правних лица, тако да је поред великих, средњих и малих предузећа уведена и категорија микро предузећа, која чине 93 одсто обвезника. Реч је о предузетницима који просечно запошљавају 10 радника, а пословни приход им је око 700.000 евра.


Новина је и да се међународни стандард финансијског извештавања примењује и за мала и средња предузећа, док се за микро предузећа и дуга правна лица користи домаћа регулатива.


Рачуноводствена правила различите сложености су  прилагођена економској снази и величини предузећа.


Нови закон о ревизији предвиђа обавезу ревизије и за мала и микро предузећа, која су у 2014. години остварила приход већи од 4,4 милиона евра.


Стаменковићева је навела да АПР на свом сајту објављује само збирне податке из финансијских извештаја, а појединости, једино ако подносилац пријаве то одобри. За претраживање извештаја на сајту www.апр.гов.рс налазе се потребни линкови.


Међу њима је и Претрага објављених извештаја почев од 2014. године, и ка и оних који су закључени 2013. године.
Стаменковићева је казала да су подношења тих извештаја ослобођене цркве и верске заједнице, осим ако су регистровале неко предузеће, као и директни и индиректни корисници буџета који извештаје подносе Управи за трезор.


Обвезници нису ни стамбене зграде ни предузетници који воде просто књиговодство.


Од почетка фебруара приспело је више од 13.000 извештаја, а ради се још 50.000, што АПР може да види преко сајта.
За подношење извештаја потребан је квалификован електронски потпис који издаје пет сертификационих тела – ПТТ Србија, Привредна комора Србије, МУП и предузећа Халком и Е-смарт. Извештаје потписују законски заступници.
За правна лица која не доставе извештаје до прописаног рока, предвиђена је казна од 100.000 до 3.000.000 динара за привредни преступ, а за предузетнике од 100.000 до 500.000 динара за прекршај.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 20 фебруар 2016 20:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија