Кућа Добрих Вести

Login

Грешка
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 1733

Форум Унеско клуба: Oбразовање, култура и заштита животне средине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

slajder1221БЕОГРАД - Форум о одрживом развоју који се одржава у Београду, у организацији Универзитетског клуба УНЕСКО, разматра проблематику унапређења доступности образовања, културе и заштите животне среине, у оквиру Програма УН о одрживом развоју до 2030. године.

 

Отварајући скуп, помоћница министра за омладину и спорт Снежана Клашња је истакла да је ово прва таква конференција УНЕСКА у Европи од усвајањна програма, у септембру прошле године.


Она је навела да је Србија једна од првих земаља која тренутно разговара са свим важним актерима у том послу, а пре свега са младим људима о томе како да се развијају нови одрживи циљеви развоја. Министарство омладине подржало форум јер је важно учешће младих не само у креирању него и у спровођењу циљева у пракси.


Само кроз размену примера добре праксе људи у Србији са онима у региону и свету може да се уради оно што води одрживом развоју човечанства.
Клашња је истакла да су образовање, култура и заштита животне средине тренутно највећи изазови са којима се човеченство суочава.


Један од учесника скупа, члан Градског већа Лондона Пол Џаџ, који је и главни донатор Пословне школе на Кембриџу, истакао је важност образовања, цитирајући јужноафричког лидера Нелсона Манделу, који је рекао да је „образовање најважнији пут за мењање света“.


Он је посебно указао на проблем образовања око 200 милиона деце у Африци, која немају услова за школовање, јер је то кључ развоја. Према Програму УН, до 2030. године треба да се обезбеди бесплатно основно и средње образовање за све, што је Џаџ оценио као реалистично.


Током данашњег дана, централна тема Форума ће бити образовање, јер је оно, како истичу организатори од неупоредивог значаја за достизанје одрживог развоја. Биће речи о инклузивном и образовању ујеначеног квалитета, као и моделу доживотног образовања за све.


Такође ће бити разматран инклузивни и одрживи економски раст, пуна и продуктивна запосленост и достојанствен рад за све.


У петак ће на дневном реду бити култура , посебно концепт одрживости, о коме се последњих година нашироко дискутује у међународној заједници. УНЕСКО културу истовремено посматра као кључну компоненту националног живота, као и ствар од међународног интереса. Разматраће се како се та два концепта међусобно пеплићу.


Форум ће се затим бавити климатским променама и питањима које то брзе акције треба применити, као и глобаним партнерствима за одрживи развој.
На форуму учествују представници министарстава, струњаци домаћих и иностраних научних институција и организација.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 26 фебруар 2016 22:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија