Кућа Добрих Вести

Login

Кад се исплати улагати у некретнине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

timthumb1232БЕОГРАД - Некретнине су, услед ниских камата на штедњу, постале атрактивна алтернатива штедњи у банци.


Рачуница је јасна, уколико би ставили на штедњу 50.000 евра за годину дана би сте добили један одсто камате тј. 500 евра.
Додатно би на тих 500 евра платили порез на штедњу од 15 одсто који се примењује само на девизну штедњу, динарска штедња је ослобођена овог пореза, објавио је рачуницу портал Каматица.


То значи да сте од ваших 50.000 добили 425 евра тј. 0,85 одсто приноса. Ако претпоставимо да сте за тај новац купили некретнину и да сте је издали за 200 евра месечно, рачуница је јасна, ваших 50.000 евра би вам донело 2.400 евра годишње.


Наравно, и од овог износа је потребно одузети порез на приходе од издавања непокретности који износи 20 одсто и тада вам остаје 1.920 евра што износи принос од 3,85 одсто.


Чињеница је да је ова опција далеко исплативија али су и активности потпуно различите. Издавање некретнина се пре може сматрати мини бизнисом јер захтева ангажман на који морате бити спремни - издавање, сређивање, одржавање, решавање проблема са станарима...


Оно што је битно истаћи је да некретнине нису само станови, код модела куповине и издавања гараже рачуница је још и боља а не захтева велики износ новца. Исто тако, можете комбиновати део новца са кредитом и тако уложите и вашу кредитну способност па би вам закупци стана отплаћивали кредит.


Комбинација је доста а уколико направите паметну куповину некретнине можете рачунати и на раст вредности што је додатна корист у односу на штедњу у банци где једино на шта можете да рачунати је инфлација тј. пад вредности новца.


Оно што морате знати код рада са некретнинама је и то да не можете рачунати на доступност новца као што можете у банци па би одлука за улагање у некретнине требало да буде направљена са јасном рачуницом на дужи рок.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 03 март 2016 20:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија