Кућа Добрих Вести

Login

Пред Србијом велике инвестиције у области енергетике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

konferncijaНОВИ САД - Међународне дане енергетике и инвестиција, који се још данас одржавају на Новосадском сајму, обележио је низ занимљивих догађања, конференција и панела.


Сајам су данас посетили су министар енергетике и рударства у Влади Србије Александар Антић и директор Србијагаса Душан Бајатовић.


Министар Антић је био и учесник регионалне конференције „Енергетске перспективе и изазови“ коју је организовала Колор Прес Група.


„ Електроенергетски ми смо у потпуности независна држава. Прошле године смо од трговине електричном енергијом остварили суфицит од 40 милиона евра, који ће бити повећан изградњом нових објеката. Када је реч о нафти и гасу, ми јесмо зависни, а изазови су првествено у вези са правцем снабдевања. Сада имамо само један правац одакле стиже гас у нашу земљу, из Мађарске. Морамо да диверзификујемо правце и изворе снабдевања и уз отварање тржишта када је реч о гасу, проблем ћемо решити“, истакао је министар Антић.


Према његовим речима пред Србијом су велике инвестиције.


„Потписали смо уговор са Русима о проширењу Банатског двора са 450 милиона на скоро милијарду кубних метара гаса. Та милијарда и у перспективи Итебеј са још милијарду је наша сигурност“, закључио је Антић.


Пројекат фотонапонске електране


Поред представника Владе Републике Србије, амбасада Холандије, Сједињених америчких држава и Делегације Европске Уније у Србији, учесници панела на Данима енергетике и инвестиција били су и директори водећих енергетских компанија у нашој земљи и окружењу. Студију случаја представио је директор Србијагаса Душан Бајатовић.


„Нама је битна цена гаса, стабилност снабдевања и енергетска стабилност. У нередном периоду ће цена гаса бити врло ниска, око 130, 140 долара за 1.000 м³, због тога очекујем пораст оних који ће трошити гас. Тренутна цена гаса ће бити до марта, а од априла до јуна ће сигурно бити снижена“, рекао је Бајатовић. Он је истакао да је Србија што се тиче примене правила Европске уније, тренутно најнапреднија земља у региону.


Министар Антић је посетио и штанд Новосадског сајма, где му је генерални директор Слободан Цветковић, представио Пројекат фотонапонске (соларне) електране инсталисане снаге два пута по 500 кW. Пројектовање електране поверено је Факултету техничких наука у Новом Саду. Вредност пројекта износи око 1.2 милион евра, а реализацијом би Сајам остварио нови приход у износу око 200 000 евра годишње. Тај пројекат би требало да допринесе успешнијем пословању Новосадског сајма и омогући доделу статуса повлашћеног произвођача електричне енергије.


Стратешки партнер Новосадског сајма је Генерали Осигурање Србија, Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција је Град Нови Сад, Град пријатељ је Зрењаних, а Пријатељ Кластер грађевинско-комуналне делатности Панонија.

 

 

stand

 

Климатски Панел Србије


Тема "Климатски Панел Србије" – Инаугурална седница, у светлу актуелних и све чешћих природних катастрова у нашој земљи, али и у свету, наметнула се као једна од главних тема манифестације "Међународни дани енергетике и инвестиција".


О климатским променама и о свим корацима и напорима које чини наша земља у складу са европским и светским токовима говорили су представници Владе и Народне скупштине Републике Србије, Данијела Божановић и др Бранислав Блажић, као и проф. др Владимир Ђурђевић, са Метеоролошког института Универзитета у Београду.


Амбасадорка Републике Француске, Кристин Моро, говорила је о Оквирној конвенцији Уједињених народа о промени климе, која је одржана у новембру 2015. године у Паризу (ЦОП 21), када је постигнут нови глобални споразум о климатским променама. У расправи у Паризу учествовала је и наша земља.


Како је Кристин Моро истакла, Споразум је потребно што пре потписати и ратификовати. Потписивање ће бити организовано 22. априла ове године, на позив генералног секретара УН, Бан Ки Муна. Обавезе проистекле из Споразума рачунају се од 2020. године, до тада, од потписница се очекује да успоставе јавне политике, које ће им омогућити да испуне преузете обавезе у оквиру њиховог националног доприноса. У случају Србије, све ће бити испуњено уз помоћ ЕУ и њених чланица.


Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, др Слободан Пузовић је у поздравном обраћању истакао значај сарадње свих нивоа власти, како би се предупредиле штетне последице климатских промена у будућности. Секретар Пузовић одржао је презентацију, којом је имао за циљ да укаже на начин управљања речним сливовима у предупређењу поплава и ванредних стања када су у питању поплаве. Такође, Пузовић је указао и на то како је могуће обезбедити довољну количину воде у сушним периодима за водоснабдевање и за наводњавање, али и за укупан биодиверзитет.


Током сајма је одржан панел Путеви и странпутице нафте у 2016, Студија случаја – Србијагас, Панел 2 - Гасна слагалица, Југ, Турска, Бугарска, Крк, Панел 3 - Електрична енергија у региону Теслиних наследника, Студија случаја - „Глобални енергетски рат” и Панел 4 - Балкан Гоес Греен.


Нови Сад – промовисао пројекте и инвестиције


Град партнер Међународних дана енергетике Град Нови Сад, на свом штанду у Конгресном центру "Мастер", првог дана манифестације Међународни дани енергетике и инвестиција, промовисао је пројекте и инвестиције.


„Град Нови Сад је у претходном периоду значајну пажњу посветио енергетици, а крајем прошле године донели смо Стратегију одрживог развоја Града Новог Сада, за наредних пет година, у коју смо уврстили чак 163 пројекта од којих је велики број везан за енергетску ефикасност, унапређење енергетике, и наравно зелене енергије. Током ове манифестације, када је реч о инвестицијама, у фокусу презентације Града Новог Сада биће слободне локације за инвеститоре с акцентом на проширење радих зона, тј. уређење радне зоне Север 4“, рекла је том приликом проф. др Маријана Дукић Мијатовић, шеф Канцеларије за локални економски развој.


У организацији Града Новог Сада одржан је и стручни скуп посвећен енергетици и инвестицијама у локалним самоуправама. Поред проф. др Маријане Дукић Мијатовић, шефа Канцеларије за локални економски развој скупу су присуствовали и Оливера Радић из Кабинета градоначелника Зрењанина – Града пријатеља Међународних дана енергетике и Марко Стојановић, секретар у Секретаријату за енергетику Града Београда.
Један од закључака скупа је и да су јавно приватна партнерства, размена искустава и синергија локалних самоуправа од изузетног значаја за реализацију пројеката у вези са енергетиком.

 

Извор: Кућа добрих вести/Новосадски сајам


Последњи пут измењено субота, 12 март 2016 14:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија