Кућа Добрих Вести

Login

Народна банка Србије обележава Светску недељу новца од 14. до 18. марта

Оцените овај чланак
(0 гласова)

nbsamblme1231БЕОГРАД - Народна банка Србије ће и ове године, пети пут заредом, од 14. до 18. марта, обележити Светску недељу новца (Global Money Week), која се на иницијативу Међународног покрета за финансијску едукацију деце и омладине (CYFI) организује у целом свету.


У склопу овогодишњег програма, поред посете Центру за посетиоце Народне банке Србије у Краља Петра 12, уз стручно вођење кроз сталну поставку и тематске изложбе, планиран је низ активности на теме из финансијске едукације младих:


- Одржавање радионица „Мој буџет и ја“ и „ Динар наш новац“


- Одржавање турнира у едукативним играма „Монетура“ и „Финансије за касније“


- Организација стручног предавања за ученике средњих школа на тему „Платне картице, са посебним освртом на могуће преваре и злоупотребе“


- Организација конкурса за најбољи рад за ученике основних школа на теме: „Ко учи знаће, ко штеди имаће“, „Шта можемо да урадимо с новцем?“, „Шта бисте волели да будете – цврчак или мрав?“ и „Да ли бисте волели да радите у Народној банци Србије?“


- Гостовање ученика и професора Економске школе из Суботице у Народној банци Србије у Београду,


- Представљање активности које спроводи Народна банка Србије на пољу финансијске едукације младих на Економском факултету у Београду, у оквиру трибине „Дечја потрошачка социјализација“.


Активности ће бити организоване у објекту Народне банке Србије у Београду у Краља Петра 12, Правно-пословној школи у Београду и на Факултету за правне и пословне студије „Др Лазар Вркатић“ у Новом Саду.


Како да разумно управљамо новцем


Учесници радионица „Мој буџет и ја“ и „Динар наш новац“ имаће прилике да науче да разумно управљају новцем и планирају буџет, а стећи ће и нова знања из историје наше валуте – кроз анализу појмова трошења, задуживања и штедње, као и кроз упознавање са елементима заштите новчаница од фалсификовања и историјатом новца уопште, а посебно динара.


Едукативне игре „Монетура“ и „Финансије за касније“ на забаван и маштовит начин уводе учеснике у свет креирања и спровођења монетарне политике, свет финансијских производа и изазова у савременом друштву, укључујући и контекст планирања финансијске будућности. Конкурс за најбољи рад за ученике основних школа обухватиће ученике шестог разреда, a радови ће бити представљени током посете ученика Народној банци Србије у Краља Петра 12.


У оквиру посете изложбеном простору Народне банке Србије у Краља Петра 12, предвиђено је стручно представљање основне изложбене поставке „Новац на тлу Србије од најраније појаве до данас“, која хронолошки приказује одабране примерке из нумизматичке збирке Народне банке Србије. Предвиђено је и представљање тематских изложби „Ковани новац Србије“ о процесу израде кованог новца од идејног решења до реализације и „Динар наш новац“, посвећене видљивим обележјима заштите новчаница динара, евра и долара од фалсификовања. У виду додатних садржаја, посетиоци ће моћи да погледају видео материјале, користе интерактивне садржаје, и да као сувенир добију имитацију новчанице са својим ликом у боји.


Светска недеља новца представља активност на светском нивоу, усмерену на едукацију деце и омладине о новцу, штедњи, предузетништву и сличним темама кроз забавне и интерактивне садржаје. Активности у оквиру Светске недеље новца организују школе, универзитети, министарства, централне банке и друге финансијске и образовне институције широм света.


Извор: Кућа добрих вести/НБС


Последњи пут измењено уторак, 15 март 2016 10:47
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија