Кућа Добрих Вести

Login

Грешка
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 1807

Права потрошача изазов или шанса за бренд и компанију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

potrosaciБЕОГРАД – На округлом столу o правима потрошача, који је ове седмице одржан у Београду, пружен је бољи увид у улогу државе у обезбеђивању амбијента за поштовање права потрошача, али су и представљени добри примери из домаће пословне праксе једних од кључних актера у привредном животу Србије.


Округли сто „Права потрошача: изазов или шанса за бренд и компанију“ на ком су учествовали представници Министарства трговине, произвођачи прехрамбених производа, беле технике, трговачки ланци и телеоператер, као и представница удружења потрошача одржан је данас у хотелу Crowne Plaza у организацији ПР агенције Пристоп.


На отварању скупа, Весна Ковач, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација нагласила је и да је након годину и по дана од примене Закона евидентно да потрошачи боље познају своја права и да су информисани о механизмима њиховог спровођења у пракси, али и да трговци у већој мери поштују права потрошача што резултира мањим бројем спорних ситуација између потрошача и трговаца, па је самим тим и број приговора мањи.


Додала је и да су данас успешне компаније свесне да висок степен сатисфакције потрошача позитивно утиче на лојалност постојећих потрошача, као и на повећање броја нових потрошача, што, на трајној основи, обезбеђује стабилност пословања и дугорочни профит компаније.


Партнерски однос компаније и потрошача


Током скупа панелисти Вера Вида председница Центра потрошача Србије (ЦЕПС), генерална директорка Горење Београд Станка Пејановић, регионални директор за развој ИКЕА компаније за југоисточну Европу Владислав Лалић, директорка производње компаније Царнеx Тамара Пењић, Дејан Огњановић директор функције за бригу о корисницима Дирекције за приватне кориснике у Телекому Србија, као и директора сектора за БИ и ЦРМ у Меркатор С Маријана Кристић нагласили су да ни једно предузеће у Србији не може рачунати на дугорочни успех уколико у пуној мери не поштује права потрошача и не негује партнерски однос са њима.


Колико год је важно купцима продати неки производ или услугу, још је важније да се потрошачима кроз добру сервисну мрежу и постпродајне процесе пружи сва неопходна помоћ, да би они били задовољни, констатовали су учесници округлог стола. Они су истакли и да се у њиховим компанијама перманентно прати степен задовољства клијената, јер је то једини исправни начин да се, посебно у условима фискалне консолидације, док трају мере штедње, повећа производња и удео на тржишту и обезбеди одржив развој. Указано је и да без задовољних потрошача, домаће компаније неће моћи да рачунају на боље пословне резултате. Поштовања основних права потрошача није обавеза, већ и одговорност компанија и начин за издвајање од конкуренције и то је оно што разликује добре од лоших компанија.


Истовремено, учесници округлог стола изнели су и бројне примере добре праксе, који су недвосмислено показали да брига за потрошача и максимална заштита њихових права на крају резултирају већом продајом и бољим финансијским резултатима. Добра сервисна услуга након продаје није трошак, већ инвестиција, која се исплати, јер доприноси и јачању бренда, сложили су се учесници округлог стола.


Председница Центра потрошача Србије (ЦЕПС) Вера Вида се посебно осврнула на улогу удружења потрошача која треба да указују на лоше понашање на тржишту и које треба да руше лажне позиције оних трговаца који злоупотребљавају поверење потрошача. „У исто време удружења потрошача доприносе јачању позиције оних трговаца који поштују потрошаче и са конкуренцијом се боре на фер начин. Огроман допринос и улогу удружења имају управо у процесу пост куповине, односно рекламације, а дају га на основу посредовања између потрошача и трговаца у решавању потрошачких пријава, где се удружења потрошача појављују као филтер између потрошача и трговаца, додала је Вера Вида, председница Центра за заштиту потрошача.

mg

 

Заштита потрошача


Владислав Лалић, регионални директор за развој у компанији ИКЕА за југоситочну Европу истакао је на одржаном скупу да “глобална пракса односа са купцима компаније ИКЕА почива на три основна елемента: транспарентности, фер и искреном односу са потрошачима и посвећености обезбеђивању што већег степена заштите потрошача“.


“Упркос паду продаје који је месна индустрија у целости забележила у протеклој години, Карнекс је у 2015. сталним праћењем тржишта, инвестицијама у иновације и производњу остварио раст учешћа на тржишту Србије. Поред успеха који у овој години настојимо да увећамо, брига о потрошачима остаје приоритет компаније Карнекс. Њу постижемо сталним улагањем у квалитет и строгом контролом свих полазних материјала и производног процеса”, изјавила је Тамара Пењић, директорка производње компаније Карнекс.


Маријана Кристић једна од секторских директорки у фирми Меркатор Србија каже да у компанији Мерцатор - С воде рачуна подједнако снажно, јесу потребе потрошача. Пава потрошача регулише Закон, али конкурентску предност имају оне компаније које на најбољи и најбржи начин препознају и одговоре на потребе потрошача. „У Меркатору имамо стално отворено више канала комуникације са потрошачима, тако да свако искуство са нашом услугом, производима или било ком виду искуства купаца, редовно размењујемо. Отвореност и транспарентност комуникације са својим купцима, брзо и адекватно реаговање на њихове упите, важни су услови задовољства и лојалности купаца”, додала је она.


Приступачност за приговоре основна премиса


Дејан Огњановић директор функције за бригу о корисницима Дирекције за приватне кориснике у Телекому Србија каже да се у тој компанији труде да буду што транспарентнији и приступачнији по свим каналима, преко: модерних пословница, агената контакт центра, говорног аутомата (Војс портала), електронске поште, писама, СМС-а, интерактивног wеб портала, друштвених мрежа, а ускоро и мобилне апликације и чет канала. Већина корисника је препознала нашу орјентацију која уважава њихове потребе и навике, што је резултирало повећањем броја корисника и растом њихове лојалности. Трудићемо се да њихово поверење још више оправдамо у времену које је испред нас“.


„Напредна технологија и функционалност, под руку са врхунским дизајном, допринели су позиционирању Горења као водећег бренда беле технике и малих кућних апарата у Србији. Пословно опредељење компаније је и свеобухватно спровођење бриге о потрошачима, што се одражава пре свега кроз највећу и најсавременију сервисну мрежу, која већ 60 година брзо и квалитетно реагује на потребе корисника. Уверени смо да је уважавање права потрошача битан елемент за грађење дугорочних односа са купцима, зато је едукација корисника неизоставни део наше постпродајне услуге. Кроз своју сервисну мрежи и ЦПУ центар, смо стално у комуникацији са својим купцима и корисницима, пратећи на тај начин њихове навике и трендове и поштујући њихове потребе, изјавила је Станка Пејановић, директорка Горење Београд.


У скоро два сата излагања, панелисти су изнели многобројне праксе добрих примера поштовања права потрошача, указавши да је врло важно наставити са континуираном едукацијом и потрошача и компанија у том сегменту уз указавање и на појединачне примере злоупотребе закона.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 01 април 2016 13:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија