Кућа Добрих Вести

Login

Oтворен међународни сајам грађевинарства

Оцените овај чланак
(1 Глас)

siebeeeeeБЕОГРАД - Највећи међународни сајам грађевинарства у југоисточној Европи, са више од 500 излагача из 24 земље, отворен је данас у Београду.


Сајам је отворила ресорна министарка Зорана Михајловић, која је истакла да је напредак грађевинарства приоритет, јер утиче на развој целе земље. Она је додала да Министартво настоји да уреди амбијент, уведене су електронске грађевинске дозволе, као и црне и беле листе, уз настојање да црне нестану.


Михајловићева је изразила задовољство због великог броја излагача, јер је то потврда да грађевинарство живи.


Одмах, после отварања, одржан је стручни скуп „Градитељство, село и туризам,“ у организацији Националног удружења „Српске куће“ и Института за примену науке у пољопривреди. Стручњаци су истакли потребу реафирмације традиционалног народног градитељства у функцији развоја сеоског туризма и задржавања сеоског становништва у руралним подручјима.


Истакнуто је да је сеоски туризам неискоришћени потенцијал, који може на неким пословима да запосли апсолутно све житеље, од најстаријих до најмлађих, а то је истовремено и најисплативији начин пласмана и извоза пољопривредних производа.


Зато је потребно реновирати старе куће, али градити и нове у традиционалном стилу појеидних подручја.

 

Професор Миладин Шеварлић је истакао да се грађевинарству у селима, готово уопште не посвећује пажња, а требало би да урбанистички заводи сугеришу домаћинима какве куће треба да праве.


Шеварлић је указо на позитиван пример архитекте Боже Петровића који је такве куће пројектовао у Коштунићима на Сувобору. Према тој визији, кућа која се налази на месту где се смењују четири годишња доба, треба да буде грађена са кровом на четири воде. Сеоска кућа такође треба да има трем, да би на њему могло да се руча између обављања пољских радова, а да се не улази у кућу.


Он је био и противник изградње кућа на спрат, јер у сеоском подручју има сасвим довољно простора за простране приземне куће, па стари људи не морају да се малтретирају са пењањем уз степенице. Петровић је такође био и заговорник коришћења искључиво приридиох материјала.


Шеварлић сматра да би по селима, која желе да развијају туризам, требало градити и музеје, сличне оном у Сирогојну, додајући да је то врло распротрањено у источној Европи и да ти објекти привлаче бројне госте.
У хали два је приређена и изложба уметничких фотографија „Српске куће,“Станка Костића.


Сајам се одржава на целом расположивом излагачком простору, у шест хала и на отвореном простору. Међу новитетима који су представљени на сајму су бежични и жичани системи паметних кућа, фасадни панели са клик системом, куполе са аутоматским отварањем, ласери за конструкције, седмослојне поликарбонат плоче, иновације у грејању чврстим горивима, паметни уређаји за домаћинство, климатизација, еколошке боје и савремена ЛЕД расвета.


Приказани су и уређаји за прерађивање отпадних вода, иновације у противпожарној заштити, разне врсте перионица, фарме, мелкаре, винарије...


Поред монтажних кућа, на сајму су понуђене и канцеларије и други пословни простор, што је погодно за почетнике у бизнису.


По први пут, у оквиру сајма се одржава изложба Пословног удружења за експлоатацију и прераду камена „Камен Србије“ – „Стонескспо“, која окупља стручњаке из различитох области грађевинске индустрије.
На штанду Привредне коморе Београда, Дирекција за грађевинско земљиште одржала је презентацију пројеката и слободних локација, а 22. априла ће се представити београдска комунална предузећа.


Дан грађевинских инжењера биће одржан 21. априла, када ће бити претављене најуспешнији новитети на сајму, као и нови програми противпожарне заштите. Сајам ће бити отворен до 23. априла, до када ће посетиоци моћи и да набаве многе производе уз попуст од пет до 30 одсто.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 19 април 2016 21:27
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија