Logo
Одштампајте ову страницу

Подстицаји за почетнике у бизнису

Оцените овај чланак
(1 Глас)

preduzetnik34243БЕОГРАД – Министарство привреде објавило је данас да су расписана два јавна позива за доделу кредитних и бесповратних средстава почетницима у пословању.


Јавни позиви су расписани у циљу пружања подршке оснивању нових предузећа, подстицања запошљавања и одрживог и свеобухватног развоја, саопштило је Министарство привреде.


Реч је о два програма чија је укупна вредност 600 милиона динара, који се реализују у оквиру Године предузетништва и које Министарство привреде спроводи са Фондом за развој и Развојном агенцијом Србије.


Програм подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању који се реализује са Фондом за развој представља комбинацију 30 одсто бесповратних средстава и 70 процената повољних кредита Фонда.


За његову реализацију Министарство привреде је определило 150 милиона динара за доделу бесповратних средстава, док је Фонд за развој за кредитирање предузећа и предузетника определио 350 милиона динара.


За средства по овом програму могу аплицирати незапослена лица, постојећи предузетници, микро и мала предузећа, која су регистровани у АПР-у, најраније у години која претходи години подношења захтева. Она се могу користити за набавку опреме, доградњу, реконструкцију, опремање, адаптацију или санацију пословног или производног простора, као и за набавку трајних обртних средстава која могу да учествују највише до 20% у структури укупног улагања.


Кредити Фонда се одобравају са роком отплате до пет година, у оквиру кога је грејс период до једне године. Каматна стопа је 1,5 одсто годишње уз гаранцију банке и 3 процената годишње уз остала средства обезбеђења – различите врсте хипотека, уговорно јемство, меница...


Пројекат подршке почетницима за започињање посла – старт-уп који реализује Развојна агениција Србије окренут је младима, женама, особама са инвалидитетом, онима који су остали без посла у процесу приватизације или су из девастираних подручја. Овим програмом осетљивијим циљним групама омогућава се да конкуришу својом идејом, прођу обуке за започињање бизниса и израду бизнис плана. Најбоље пословне идеје добиће бесповратну помоћ и менторинг у раној фази развоја, када су и најосетљивији. Укупна расположива средства за реализацију овог пројекта износе 100 милиона динара.

 

Све информације о условима јавних позива заинтересовани могу видети на интернет презентацијама Министарства привреде, Фонда за развој, Развојне агенције Србије и Године предузетништва.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 20 април 2016 19:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015