Кућа Добрих Вести

Login

Како да купите ауто - на кредит или на лизинг?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

trubmaКада купујете нов аутомобил пред вама су вам три начина плаћања: готовина, кредит или лизинг. Ако нисте међу тим срећницима куповине за готовину дилема се своди на кредит или лизинг?

 

О куповини возила на кредит се мање више све зна, кредит ће вам бити одобрен у зависности од ваше кредитне способности и на основу гаранција које понудите. Уколико је износ кредита мањи можете проћи и без компликованих облика гаранција као што су ручна залога на возило, жирант или хипотека, пише портал Каматица.

 

Обратите пажњу на каматне стопе и начине на који се трошак кредита скрива. Кредит са 0% камате не значи да је кредит бесплатан већ је трошак кредитирања урачунат у цену возила, а то лако можете сазнати питањем која је цена за кеш куповину.

 

Предност у односу на лизинг би био то да, уколико не гарантујете возилом за добијени кредит, ако пожелите да га продате то можете у било ком тренутку да урадите без обзира на то да ли сте кредит отплатили.

 

Са друге стране, лизинг је делимично ослобођен гаранција. Биће потребно да докажете вашу кредитну способност али није потребно да гарантујете за лизинг услугу, јер је правно гледано возило у власништву лизинг компаније све док га не исплатите у потпуности. Тиме се лизинг компанија штити против евентуалног неплаћања рата лизинга и одустанка клијента. У том случају ће лизинг компанија имати сво право да вам одузме возило јер је оно ионако у власништву лизинг компаније а и ви сте се потписивањем уговора сагласили за такав сценарио.

 

Лизинг може бити добар избор услед мање администрације али замка може бити приликом коначне отплате. Зато тражите да вам објасне сваки трошак како би знали колико треба да платите до момента када возило постаје ваше. Све ове рачунице морате имати и у писаној форми јер су тако обавезујуће за лизинг компанију.

 

Упоредите исплативост кредита и лизинга поредећи три износа сваке опције: колико морате да платите у старту, колико ће да вас кошта месечно и колико ће вас укупно коштати возило на крају сарадње са банком или лизинг компанијом.

 

Извор: Каматица/Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија