Кућа Добрих Вести

Login

Грешка
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 1807

Почињу радионице за подршку женском предузетништву

Оцените овај чланак
(2 гласова)

poslovneyenesssБЕОГРАД - Едукативне радионице „Подршка женском педузетништву“ биће организоване овог пролећа у неколико градова Србије – Зрењанину, Ужицу, Лесковцу, Шапцу, Краљеву, Зајечару, Сомбору и Београду.


Њихов циљ је да се, у години предузетништва, жене у нашој земљи упознају са могућностима и изазовима покретања и успешног вођења сопственог посла.


Такође је неопходно да се упознају и са сервисима, услугама и финансијском подршком коју им држава нуди, како би се подстакло економско оснаживање жена и женско предузетништво, отварање нових радних места, повећаћала запосленост жена и дао допринос развоју привреде Србије.


Ове радионице организује Привредна комора Србије у сарадњи са Удружењем пословних жена Србије, Фондом за развој и Развојном агенцијом Србије.


Тим поводом, данас је у ПКС одржана конференција за медије,на којој су представници ових институција представили план рада.


Директорка Сектора за привредни систем ПКС, Нермина Љубовић истакла је да ће радионице бити одржане како би се женама предузетницама омогућио, у њиховим локалним срединама,лакши приступ свим потребним информацијама од значаја за пословање.


Председница Удружења пословних жена Србије Сања Поповић Пантић навела је да ће на радионицама представнице тог удружења говорити о актуелном стању у женском предузетништву и начинима за превазилажење проблема.
У оквиру радионица, како је навела, биће представљени и примери добре праксе, а успешне жене предузетнице ће говорити о својим искуствима, моћућностима и проблемима са којима се суочавају.


О расположивим фондовима различитих финансијских подршки које спроводи Фонд за раѕвој, говорила је директорка тог фонда Слађана Бацковић.
Она је представила кредитне линије за инвестиционе кредите,киредите за трајна обртна средства, одржавање текуће ликвидности и краткорочне кредите.


Програм за који се претпоставља да ће бити највише ијнтересовања у овој години је „Програм подстицаја за развој предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у послу“, за који је објављен конкурс 20.парила ове године, навела је она.


Кредити за почетнике могу се користити за набавку опреме, адаптацију,доградњу, реконструкцију и опремање пословног и производног простора, истакла је она.


Овај програм подразумева финансирање кредита Фонда у проценту од 70 одсто и 30 одсто бесповратних сртедстава из Министарства приврее.
Према њеним речима, у наредном периоду планирана је релизација још два програма – један је  „Финансијскаподршка за развојне пројекте за предузетнике,мирко и мала правна лица“, у коме је планирано да 80 одсто буде финансирано из кредита Фонда а 20 одсто бесповратних средстава.


Други програм под називом  „Отворени програм“ има за идеју  да сви привредници могу да учествују у креирању нових, њима потребних кредитних линија.


Каматна стопа на кредитна средства Фонда крећу се од 1,5 одсто до три процента у завиности од средстава обезбеђења, истакла је она.
Према речима директора сектора за управљање пројектима у Развојној агенцији Србије, Маје Рејчић, ова институција припремила је два програма која су намењена женском предузетништву.


Један је Старт ап програм за започињање посла за који је објављен јавни позив и траје до 20.маја а други је Програм за повећање конкурентности постојећих предузећа, за који ће јавни позив бити расписан у мају.
Она је истакла да укупна бесповратна средства која су на располагању женама предузетницама износе око милион евра.


Радионице намањене подршци женском предузетништву биће одржане 27.априла у Зрењанину, 12.маја у Ужицу, 19.маја у Лесковцу, 26.маја у Шапцу, 30. маја у Краљеву, 2. јуна у Зајечару, 9.јуна у Сомбору и 14. јуна у Београду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 април 2016 22:44

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија