Кућа Добрих Вести

Login

Побољшани привредни токови

Оцените овај чланак
(0 гласова)

images343434БЕОГРАД - Агенција за привредне регистре објавила је Годишњи билтен финансијских извештаја за 2015. годину, који садржи збирне податке о финансијском положају и успешности пословања правних лица и предузетника у Србији, за последње две године, који показују да је 2015. године побољшано пословање привредних друштава.

 

Регистратор у АПР-у Ружица Стаменковић је на конференцији за новинаре казала да су предузећа исказала укупан добитак од 143,8 милијарди динара, који је надмашио губитак од 132,6 милијарди. Тако је нето добитак износио 466,7 милијарди и за 4,6 одсто већи је него претходне године, док је губитак смањен за две петине.

 

Укупном позитивном пословању домаће привреде допринело је ублажавање валутне нестабилности, па је губитак по основу финансирања од 105 милијарди динара за више од три петине мањи. Позитивно послвање утицало је по први пут од 2009. године на повећање запослености. Укупан број запослених повећан је за 21.360 радника, на 992.531.

 

Највећи пораст запослености имала су предузећа у Топличком округу, где је број запсолених повећан за трећину, а затим следе Јабланички и Пиротски округ, доке је запосленосз пала у Јужнобанатском округу за 1,7 одсто. У Србији су број запослених смањивала само велика предузећа за 5.520, док су средња повећала за 5,5, мала за четири и микро за 2,7 одсто. Јавна преузећа су смањила број запослених за 739. Највеће смањење радника за 1.898 било је у банкарском сектору.

 

Профитабилности српске привреде највише су допринела трговинска предузећа и прерађивачка индустрија, која су имала добитак од 50,3 милијарде, однсоно 38 милијарди, а за њима следе информисање и комуникације са добити од 34,6 милијарди, што је повећање за 54 одсто. Највеће смањење добити имала је област финансијских услуга од 10,3 милијарде, као грађевинарство од 6,3 милијарди.

 

Јавна предузећа су значајно побољшала резултате. Тако је њих 485 са укупно 115.113 радника имало добитак од 59,4 милијарде, што је повећање од 2,5 пута. Предузетници су исказали добит од 6,4 милијарди, што је за тећину више него претходне године. Микро предузећа која чине 80 одсто срапске привреде, смањила су негативан финансијки резултат за скоро три петине.

 

Непрофитне организације су такође побољшале пословање, па су укупно исказале нето вишак прихода од 4,2 милијарде, што је вишеструко више него претходне године.

 

Годишњи билтен финансијских извештаја за 2015. годину састоји се из три поглавља- Реални сектор, Финансијске институције и 3 – Непрофитне институције. Билтен финансијских извештаја за 2015. годину објављен је двојезично, на српском и енглеском језику, и доступан је домаћој и страној јавности у одељку Финансијски извештаји, део Макроекономске информације / Годишњи билтен финансијских извештаја за 2015. годину.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 25 мај 2016 23:07
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

  • Nikola N

    Pozitivni pomaci, ipak potrebno je nekoliko dobrih godina da bi se osetili opipljivi rezultati u džepu prosečnog građanina

    Nikola N петак, 27 мај 2016 13:31 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија