Кућа Добрих Вести

Login

Промоција монографије "Баку"

Оцените овај чланак
(3 гласова)

promocijabakuБЕОГРАД - Недавно, у издању „Admiral Books“, објављена је монографија „Баку“, о главном граду Азербејџана, ауторке Наргиз Маммадове. У уторак, 14. јуна 2016. године, у 14 часова, у Делфи кафеу, књижари Делфи СКЦ, у Краља Милана бр. 48, биће приређена промоција ове књиге.

 

О књизи ће говорити ауторка, као и књижевница Милица Јефтимијевић Лилић, ауторка песме „Баку, опет доћи ћу“.

 

Азербејџан је земља богате историје, културе, традиције и обичаја. За многе, то је веза земља Истока и Запада, земља у којој се вековима преплићу различите цивилизације и културе. За неке, уметничка инспирација о лепотама богате кавкаске земље.


Азербејџан називају „земља ватре“, а његов главни град Баку – град ветрова. Баку је древни, а у исто време вечно млад град, који, као и сам Азербејџан, има задивљујући географски положај.


Ако обриси Азербејџана на географској карти подсећају на птицу која лети према мору, тада је њен „кљун“ Апшеронско полуострво, на чијем се југозападном приобаљу налази Баку. Један од малобројних центара авангарде у свету. Град колорита, о чему сведочи његова архитектура, коју су стварали неимари из многих земаља, тако да је, данас, својеврстан град архитектуре – многих велелепних зграда и пословних центара.

 

Истовремено, положај на мору, и значајни приходи од нафте, обезбедили су да овај град израста и у значајну туристичку дестинацију.


Ова монографија омогућиће читаоцу да упозна архитектонско-уметнички изглед града, у дугој историји његово постанка, као да, на тренутак, отпутује у чаробни град Баку, и доживи његову лепоту.

 

Извор: Кућа добрих вестиПоследњи пут измењено понедељак, 13 јун 2016 20:20
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија