Кућа Добрих Вести

Login

Грађевински отпад скривени привредни ресурс

Оцените овај чланак
(1 Глас)

otpadgredjev3434БЕОГРАД - Грађевински отпад представља огромне скривене привредне ресурсе, јер би могао да се рециклира и да се добију нови грађевински материјали, што би допринело привредној активности, отварању нових радних места и унапређењу заштите животне средине, закључено је на округлом столу у Привредној комори Србије, одакле су упућени предлози ресорним министарствима за доношење правне регулативе, која ће то омогућити.


Секретар Удружења грађевине Виктор Кобјерски је указао да нам је земља препуна неселектованог грађевинског отпада који је свуда око нас, а 80 одсто може да се рециклира и поново користи. У Србији се
годишње створи више од милион тона тог отпада, који је у ствари непроцењив привредни ресурс. Он је подсетио су у бившој СФРЈ постојале фирме, специјализоване за рушење зграда и сортирање материјала, али таквих више нема. Истовремено и ЕУ инсистира на рециклажи, па Хрватска и Грчка плаћају огромне казне због мноштва разбацаног грађевинског отпада.


Представници минситарстава градјевине и заштите животне средине су подржали предлог. Александра
Дамјановић из Министартсва грађевине је истакла да је тај отпад право злато и нова могућност за Србију, додајући да се у свету рециклирани градјевински материјали највише користе за област нискоградње. Радмила
Шеровић из Министарства пољопривреде у заштите животне средине је навела да се у Србији рециклира свега пет до 15 одсто отпада и истакла да је то мултидициплинарна област, која захтева сарадњу више министарстава, привреде и науке.


Она је подсетила да је у току израда Националног плана за управљање грађевинским отпадом који финансира ЕУ, додајући да већ постоји Национални план за управљање опасним отпадом у који спада и део
грађевинског и подржала доношење подзаконског акта за управљање грађевинским отпадом.


Представници науке су истакли да наши научни институти већ годинама успешно развијају нове врсте бетона од рециклираног материјала и да су спремни да их понуде привреди.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 15 јун 2016 22:20
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија