Кућа Добрих Вести

Login

Зашто постоји динарски део аранжмана?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

moreeee3434БЕОГРАД - Колико пута се десило да видите цену одређеног туристичког аранжмана и да решите да уплатите путовање, а да при одласку у саму агенцију сазнате да постоји додатни део за плаћање у динарима? Уверени смо да вам је то засметало и уједно утицало на буџет предвиђен за летовање доносећи вам додатне и непланиране трошкове.

 

Зашто постоји динарски део аранжмана?


Вероватно сте се и сами много пута запитали због чега одређене туристичке агенције имају такву политику формирања цена, и зашто поред цене изражене у еврима постоји и онај други, обавезни део у динарима. Овога пута решили смо да истражимо разне понуде домаћих туристичких агенција и сазнамо шта заправо означава динарски део аранжмана.

 

Девизни део + динарски део = цена аранжмана?

 

Већина агенција која има динарски део за плаћање саопштила је да се тај део односи на цену превоза и да је за агенцију лакше да на тај начин формира цена аранжмана. Представници агенција кажу да уколико се путник одлучи да путује сопственим превозом динарски део плаћа по нижој цени (само део износа у динарима се умањује). Код неких агенција девизни и динарски део означавају цену смештаја, док се превоз додатно наплаћује и цена је изражена у еврима. Одређене агенције нису желеле да дају одговор на питање шта тачно подразумева динарски део. Девизни део аранжмана (део у еврима) се увек односи на цену смештаја.

 

Зашто цена аранжмана није јединствена?

 

На питање због чега ипак не формирају јединствену и коначну цену туристичког аранжмана, одговор агенција је да се одлучују да послују онако како им је лакше, те у складу са тим и креирају мешовиту цену. Треба напоменути да се аранжмани увек наплаћују у динарској противвредности према продајном курсу пословне банке са којом агенција сарађује, иако су цене готово увек изражене у еврима.

 

Чињеница да је курс који банка нуди знатно неповољнији од курса по мењачницама, путницима такође прави велике проблеме. Међутим, агенције по закону морају да сарађују са банкама, а наплату врше по курсу који изаберу (то је обично виши курс изабране пословне банке). Агенције касније преко свог рачуна плаћају својим ино-партнерима закупљене кревете или друге услуге, а све то у договореној ино-валути (нпр. евро).

 

Овај курс не утиче на динарски део аранжмана, па се стиче утисак да је аранжман јефтинији него да се цео износ обрачуна кроз страну валуту (нпр. евро). Динарски део аранжмана врло често представља политику цена у служби продаје и маркетинга, где туристичке агенције на овај начин привуку многе путнике и добију прилику да своју понуду представе детаљно, а тиме најчешће и реализују продају.

 

Поред агенција које имају додатни динарски део аранжмана, постоје и многе агенције које тај део немају и које нуде јединствену и коначну цену аранжмана изражену у еврима.

 

Политика формирања цена је препуштена агенцијама и туристичка инспекција нема могућност утицања на исте.

 

Саветујемо путнике да приликом одабира туристичког аранжмана, увек обрате пажњу на то шта је све укључено у цену и да ли постоји динарски део аранжмана. Такође, детаљно истражите понуде свих туристичких агенција пре доношења коначне одлуке.

 

Извор: Кућа добрих вести/putujsigurno.rs


Последњи пут измењено уторак, 05 јул 2016 20:39
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија