Кућа Добрих Вести

Login

Рeковац чека инвеститоре

Оцените овај чланак
(1 Глас)

hrrekovac234343БЕОГРАД - Министарство државне управе и локалне самоуправе ове недеље представља општину Рековац, у оквиру промоције јединица локалне самоуправе широм Србије кроз пројекат „Српска слагалица“ (Serbian Puzzle), у ком градови и општине имају прилику да се представе на недељном нивоу кроз неколико различитих тема (историја, култура, инвестиције, гастрономија...).

 

Рековац је типично пољопривредно подручје са око 60 одсто обрадивог земљишта и различитим облицима руралне економије - воћарство, виноградарство и сточарство. Њено становништво чине вредни узгајивачи грожђа, шљива и јагодичастог воћа.
Смештена у средишњем делу Србије, у југоисточном делу Шумадије, та општина се простире на 366 квадратна километра, има 32 насељена места и 11.000 становника. Општину Рековац карактерише претежно рурално подручје које обилује неискоришћеним природним богатством, али и велике могућности за индустријски развој због стратешке близине већих индустријских градова.
Општина Рековац даје подршку свим потенцијалним инвеститорима кроз различите подстицаје – омогућава брзу процедуру и регистрацију предузећа, као и реализацију улагања, субвенције за запошљавање локалног становништва, брзе и ефикасне процедуре за добијање локацијске и грађевинске дозволе и потпуну и отворену сарадњу са локалном самоуправом.


Међу најпознатијим манифестацијама у Србији свакако је и сабор народног стваралаштва „Прођох Левач, прођох Шумадију“, која траје већ 45 година. Манифестацију годишње посети између 100.000 и 150.000 домаћих и страних посетилаца, међу којима су и амбасадори, званични представници држава и институција из Африке, Јужне Америке, Азије, Европе… Циљ Сабора је неговање народне традиције и културе кроз различите програме.


Један од оснивача Сабора био је и Јанко Брашић, сликар, вајар и песник, чије су стваралаштво 50-тих година прошлог века, светски признати ликовни критичари називали чудом из Југославије, а у првом приказу његовог стваралаштва 1935. године књижевник Милан Токин га поредио са оцем светске наиве Андри Русоом, истичући његову даровитост.


Брашић је насликао више од 500 слика и исто толико цртежа, направио десетак скулптура и споменик ратницима из Првог и Другог светског рата у Белушићу и осликао фреске у седам цркава и манастиру Тресије. Самостално је излагао у Лондону, Паризу, Бриселу, Минхену, Парми, Требињу, Загребу, Београду, Чачку, Јагодини…


О историјату зграде у којој је данас смештена локална администрација, али и о омиљеним и укусним јелима тог краја – киселим паприкама пуњеним пасуљем, бобовим пихтијама и дулечњаку, прочитајте на сајту www.serbianpuzzle.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 07 јул 2016 23:07
Гордана Дивнић

Гордана Дивнић је 29 година радила као новинар Тањуга, а највећи део тог времена пратила је догађаје у привреди, како у земљи тако и у свету. Последњих неколико месеци провела је у Деску, где је пратила разноврсне догађаје из света.
Све време је желела да оно што пише допринесе бар мало развоју њене земље и бољем животу људи. Сада се волонтерски придружила порталу „Добре вести“, како би заједно са својим колегама, пишући о добрим стварима стварала позитивну енергију и враћала људима наду и веру у боље сутра.
Гордана је завршила Факултет политичких наука, а пре тога и Земунску гимназију, где је за школске новине и написала први текст о такмичењу једрилица на Дунаву. То су ипак била нека срећнија времена.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија