Кућа Добрих Вести

Login

Pausal.rs - нови портал који помаже паушалцима

Оцените овај чланак
(4 гласова)

devojkebiz45545БЕОГРАД - Уколико се данас бавите неком од креативних професија у Србији, шансе су велике да сте регистровани као паушално опорезовани предузетник илити популарно – паушалац.

 

 

Свакако највећа предност овог вида пословања јесте чињеница да паушалци не морају да воде књиге, но далеко од тога да администрације нема. Издавање и наплата фактура често уме да буде процес који одузима драгоцено време, а београдски стартап Паушал настоји да реши управо овај проблем.


Душанка Шешлија, Софија Попара, Маја Новаковић, Доротеа Грбић и Стефан Ђорђевић чине Паусал тим.Доротеа Грбић, Софија Попара, Душанка Шешлија, Маја Новаковић и Стефан Ђорђевић чине Паусал тим.


Иза сервиса Pausal.rs данас стоји петочлани тим који се у стартап причу упустио након дугогодишњег рада у књиговодственим агенцијама, саветујући стартапе кроз свет финансија али и радећи у fintech индустрији.

 

Иако се на самом сервису активно ради последњих шест месеци, идеја није нова, а решење настоји да помогне паушалцима који су сами задужени за вођење свог бизниса.


„Паушалци проводе доста времена на прикупљање различитих информација везаних за вођење агенције, а то време могу паметније да уложе у развој своје идеје“, започела је разговор Софија Попара, изјавивши како је одговорност велика да се не направе грешке у пословању које је касније тешко исправити. Паушал то решава максималном аутоматизацијом одређених процеса, а све што његови корисници треба да унесу јесу лични пословни подаци. Фактуре се генеришу у свега пар кликова, а апликација се бави и другим решењима. Домаћи софтвер за наше паушалце


Софија каже како је идеја за један овакав сервис потекла из свакодневног рада са стартапима и предузетницима у финансијском сектору. Жеља је била да се помогне домаћим фриленсерима и мањим фирмама које послују као паушално опорезовани предузетници и то на један модеран начин, путем апликације која је од првог дана прилагођена локалним законима и потребама. Кроз наш сервис корисник добија комплетну подршку и потпуну контролу свог пословања у оквирима закона. Тренутно је сервис локализован и посвећен искључиво потребама домаћих паушалаца. Док год се у потпуности не обликује за све потребе наших клијената не идемо даље на развијање за друга тржишта".

 

Свака паушална агенција има могућност да направи свој профил на коме се налазе основни пословни подаци паушалца, а који се користе за даље потребе израда фактура и других радњи. 

 

Ниска цена услуге

Пре само неколико дана сервис је изашао из бета фазе у којој су Паушал пробали први корисници, а који је трајао месец дана. Попара истиче како је тим задовољан одазивом и ангажованошћу корисника, али да су им њихове сугестије и критике далеко значајније у овом тренутку – будући да су се на тај начин још боље упознали са потребама паушалаца.

 


На питање да ли су већ видели и прве кориснике који плаћају, Софија указује на чињеницу да је сервис тек на почетку наплате, те да је у овом тренутку незахвално говорити о конверзијама. Ипак, тим је за сада изузетно задовољан, а цена на месечном нивоу за коришћење апликације износи 690 динара по кориснику.


Ову пословну идеју подржала је и Societe Generale банка.


Пракса у свету је да банкарски сектор улаже у интересантне и профитабилне финансијске стартапе који рашчлањују и упрошћавају једну или неколико „компликованих“ банкарских услуга, чинећи их пријемчивијим за крајњег корисника.


Упитавши који су уједно и највећи бенефити које паушалци могу очекивати од овог сервиса, Попара наводи да је то свакако уштеда времена и новца. Циљ саме апликације јесте оснаживање предузетника да сами воде свој посао, на лак и прецизан начин. Сва документа и упутства налазе се на једном месту, а ту је и подршка књиговодственог бироа Панда чији су оснивачи део.


У самој апликацији од корисника се очекује једино да тачно попуни фактуру коју жели да изда а све остало Паушал ће аутоматски одрадити за њега. Апликација је та која шаље подсетнике о кључним стварима попут месечног плаћања пореза и доприноса, обнављања здравствене књижице, приближавању законског лимита од шест милиона динара промета, али и о релевантним променама Закона.


Са циљем едукације будућих предузетника, тим води и бесплатну школу паушалног пословања која објашњава главне процесе у отварању и вођењу паушално опорезоване агенције, са свим неопходним формуларима и упутствима, истиче Попара.


Сервис Pausal.rs у овом тренутку доступан је искључиво као wеб апликација. Попара каже да је развој самог производа изузетно динамичан, те да тим свакодневно ради на усавршавању постојећих функција и то на основу повратних информација које долазе од стране корисника.


Идеја је да Паушал буде доступан и „у покрету“, али у виду респонзивне wеб апликације, при чему ће се нативна мобилна апликација развијати уколико за то буде било потребе. Иако у овом тренутку тим не размишља о новим тржиштима, Софија и тим не скривају жељу да се помогне и паушалцима из региона који послују по сличном систему опорезивања и чија се законска регулатива не разликује превише од оне у Србији.

 

Извор: Netokracija.rs/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 13 јул 2016 17:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија