Кућа Добрих Вести

Login

Недеља дуалног образовања од 12. септембра

Оцените овај чланак
(1 Глас)

DualnoБЕОГРАД - Привредна комора Србије организује Недељу дуалног образовања, од 12. до 21. септембра, у оквиру које ће на округлим столовима, радионицама и конференцијама, еминентни предавачи и експерти пренети искуство и примере добре праксе и тако допринети унапређењу знања и информисаности о могућностима и изазовима тог модела.


Привредна комора Србије, полазећи од интереса привреде и позитивног искуства земаља које су увеле дуално образовање и захваљујући том моделу свеле стопу незапослености младих испод десет одсто, пре готово две године покренула је иницијативу за увођење у школски систем Србије и у сарадњи са компанијама, школама и партнерским донаторским организацијама реализује пилот пројекте дуалног модела образовања.


У складу са фокусом реформског процеса у Србији - унапређење формалног система образовања - и потребе да се сагледају резултати и ефекти промена, ПКС организује Недељу дуалног образовања. Први догађај у оквиру Недеље дуалног образовања, 12. септембра, јесте презентација ,,Млади и незапосленост – како успоставити снажне везе између образовног система и привреде“, на којој ће др Урсула Ренолд, експерт за дуално образовање и руководилац одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института представити модел којим се истражују узрочно-последичне везе између образовног система и стања на тржишту рада младих од 15 до 24 године. Урсула Ренолд заслужна је за многобројне иницијативе које су се показале као веома успешне за систем средњег стручног образовања Швајцарске.


Уз подршку партнера из Швајцарске, 13. септембра биће организован Округли сто у Ужицу, као и посета компанији Матис из Ивањице, једној од седам компанија које од септембра ове године учествују у образовању оператера израде намештаја по моделу дуалног образовања.


Септембар 15. посвећен је сарадњи привреде и образовних институција у сектору туризма. Том приликом биће организован округли сто на коме ће бити презентовани и размотрени сви постигнути резултати, као и следећи кораци на пољу увођења дуалног образовања, а све у сарадњи са Швајцарском организацијом за сарадњу – SDC, Регионалном развојном агенцијом VEEDA, Регионалном развојном агенцијом Златибор.


Резултати пројекта Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ ,,Реформа средњег стручног образовања“ , као и наредни кораци биће представљени представницима медија на радном ручку, 16. септембра, док ће 19. септембра бити одржана радионица са трговинским компанијама и Трговачком школом из Београда, у оквиру пројекта који ПКС реализује са ПК Аустрије ''Увођење елемената дуалног образовања у Србији''. Радионица има циљ да припреми компаније за образовање ученика. Овом приликом биће потписан протокол о сарадњи Министарства просвете, ПКС и Трговинског одељења Аустрије (Austria Advantage)Аустриа Адвантаге), ради прецизирања задатака свих страна.

 

У организацији Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређење образовања и васпитања, 20. и 21. септембра у одржаће се Међународна конференција Заједничка визија: Образовање за практично знање и вештине. Председник ПКС Марко Чадеж, учествоваће на панелу ''Како даље? Изазови у даљем развоју система средњег стручног образовања и обука''.

 

Опширније најаве појединачних догађаја налазе се у рубрици Најава догађаја на порталу ПКС.

 

Све додатне информације о догађајима у Недељи дуалног образовања можете добити у Центру за дуално образовање, Т: 011 4149 441 и 011 3304 532.


Последњи пут измењено субота, 10 септембар 2016 22:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија