Кућа Добрих Вести

Login

Жене у бизнису: Није лако, али је лепо

Оцените овај чланак
(7 гласова)

zeneprekretnica

 

аутор: Славка Ковач

 

БЕОГРАД - Чланице два удружења, Жене на прекретници и Пословне жене Србије, покушавају заједничким снагама да повећају број фирми, компанија или предузетничких радњи у којима су власници даме.

 
Колико спајање успешних жена које су се већ избориле за место на тржишту и оних које размишљају о властитом бизнису може бити корисно за предузетничку мапу Србије потврдила је и радионица Удружења Жене на прекретници одржана 27. септембра 2016. у Кући људских права у Београду.


Жене на прекретници, које имају четрдесет пет и више година а немају или су изгубиле посао и на разне начине биле дискриминисане, разговарале су са чланицама Удружења пословних жена Србије које су им, онако женски прецизно, објасниле шта их чека на путу од (добре) пословне идеје до пробоја на тржиште.


Мирјана Лукић, директор Агенције за запошљавање ‚‚Мирна кућа‚‚ Мирослава Јовановић, власница ‚‚Новекса‚‚ фирме за производњу кожне галантерије и холистички терапеут Татјана Јевђовић, д.о.о ‚‚Beauty Imagini"‚ потврдиле су да бизнис пут није лак, али не и немогућ.


Изазови су велики, одговорност такође а највећи ризик је то да сте сами и да вас нико не подржава. Суочичете се са недостатком простора, новца, не можете рачунати на субвенције, конкуренција ће да вас саботира, изостаће помоћ пријатеља. У најкраћем, тако би могла да изгледа листа проблема на које су успешне предузетнице указале женама које размишљају о бизнису. Но, баш као што су готово истоветне њихове листе проблема са којима су се суочиле у започињању и развијању посла, успешне пословне даме биле су једногласне и у подршци за приватни бизнис.


"Све препреке је, уз добро осмишљен план рада, могуће савладати и напредовати у послу. Није лако, али је лепо бити предузетница",  закључак је пословних жене. А оне на прекретници, које се тек суочавају са питањем- Шта и како даље, оцениле су да се напокон десило нешто и за њих ‚‚отписане‚‚.

 

О Удружењу „Жене на прекретници“ж

 

Удружење Жене на прекретници основано је у децембру 2015. са намером да утиче на родну неравноправност и оснажи и повеже жене старости 45 плус које су остале без посла.


Удружење се фокусирало на циљну групу жена које су остале без посла у рањивим годинама од 45+, посебно на оне које су старије од 50 година. Рањивост ове групе жена је изражена у чињеници да не остварују права на пензију, немају искуство у тражењу посла, нису интересантне за послодавце у тим годинама, док њихове породице и деца још зависе од њихове финансијске подршке.


Циљ програма Удружења је да женама пружи сигуран и подстицајан простор за учење, размену осећања, енергије и знања, као и изградњу властитих компетенеција и ширење међусобних контаката.


Програм укључује психолошку подршку која их учи како да савладају властите психолошке потешкоће које су настале губитком посла и обезбеђује им одређене правне савете. Такође, нуди им обуке за комуникационе вештине потребне за тражење посла и даје им основне информације неопходне за самозапошљавање.


Овај свеобухватни програм реализује се кроз пакет од осам радионица у трајању од два месеца. Предавачи и тренери су признати експерти у својим областима. У исто време, два тима, правни и психолошки, нуде специфичну подршку појединачним полазницама.
На крају програма, полазнице имају боља сазнања о сопственим снагама и вештинама, имају знање о разним техникама за израду ЦВ и пријава за посао, као и за учешће на интервјуима за посао, чују корисне информације о другим професионалцима и њиховим искуствима, проширују своју друштвену мрежу, што их све укупно оспособљава да много ефикасније траже нови посао или крену путем нове каријере.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 29 септембар 2016 11:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија