Кућа Добрих Вести

Login

Теленор највећи појединачни инвеститор у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

telmereopekeБЕОГРАД – Компанија Теленор је највећи страни инвеститор у Србији са почетним улагањем од 1,53 милијарде евра. Током десет година, компанија је уложила више од 445 милиона евра у развој инфраструктуре и сервиса.


Компанија тренутно има више од три милиона корисника, 120 продавница у 84 града и око 1000 запослених.


Поводом успешног пословања фирма је уприличила посету највиших државних званичника. Том приликом одржан је радни састанак на ком су, поред премијера Александра Вучића присуствовали Ингебор Офстхус, генерална директорка Теленора у Србији, Арне Бјорнстад, амбасадор краљевине Норвешке у Београду, Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација као и министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.

 

 

"Влада Републике Србије уложила је значајне напоре у унапређење услова пословања и инвестиционе климе у Србији. Неопходно је да наставимо да радимо у правцу стварања равноправних услова за све играче на тржишту и заједно пронађемо решења која ће стимулисати даље инвестиције. Желимо да дигитализујемо друштво у Србији јер ће нова решења омогућити квалитетнији живот грађана и имати бројне бенефите како по приватни сектор, тако и по државу", истакла је Ингеборг Офстхус, генерална директорка Теленора.

 

Абасадор Краљевине Норвешке у Београду подсетио је да је Теленор је највећи страни инвеститор у Србији. "Током десет година, компанија је расла у складу с норвешким вредностима на којима се развија још од 1855. године. Данас је Теленор један од најбољих промотера Србије, као места за развој пословања", нагласио је он.

 

 

Sasatanek343

 


Овај телекомуникациони оператер , иначе, има пуно успеха иза себе, а велику пажњу посвећује друштвено-корпоративној одговорности.


Теленор фондација основана је 2007. године и за девет година, са 350 партнера, реализовано је више од 300 пројеката.


Фондација подржава инцијативе које доприносе решавању изазова и на областима образовања, инклузије друштвено угрожених група, културе, уметности и заштита животне средине.


Истовремено, Теленор је фокусиран на едукацију и заштиту на интернету, нарочито када су у питању деца.


Неки од најзначајнијих пројеката фондације су – „Пројекат здравствених медијаторки“, „Зауставимо дигитално насиље“ и „Буди део добре комуникације“.


Пројекат здравствених медијаторки спроводи се са циљем инклузије ромске популације. Кроз рад 75 ромских здравствених медијаторки у 59 градова и општина широм Србије, 140.000 припадника Ромске популације добило је личну карту и здравствену књижицу, 30.000 деце је вакцинисано а преко 7.000 деце уписано у школу. Истовремено, креирана је јединствена база података ромске популације у Србији, које користе све институције у Србији.


Дргуги важан пројекат друштвене одговорности који спроводи ова фондација је „Зауставимо дигитално насиље“ као јединствен модел директне помоћи младима који се суочавају са неким обликом насиља. Наиме, Теленор, УНИЦЕФ и Министарство просвете, науке и технолошког развоја су, у оквиру пројекта „Бирај речи, хејт спречи“ развили онлајн СОС платформу. Током претходне две године, обухваћено је више од 10.00 ученика, више од 2000 наставника и исто толико родитеља.


Теленор је препознао и значај дигитализације за заједницу глувих и наглувих особа, те је у јуну 2015. године у Градској организацији глувих Београда, отворен први онлајн аудио и видео сервис за превођење на знаковни језик – Телецентар, а све организације глувих у Србији су добиле опрему и приступ интернету.

 

ingobrgrerere343434


У протекле две године, компанија је покрила целу Србију, брзим мобилним интернетом, а његови корисници су први осетили све предности 4Г мреже. Мапа покривености се убрзано шири и, до краја године, 50 одсто становништва Србије биће покривено 4Г сигналом.


Укупни консолидовани приходи Теленора СРбија и Теленор банке у 2015. години износили су 45.743,60 милиона динра и бележили су раст у односу на 2014. од 7,7 одсто.


Пре две године отворена је Теленор банка, прва онлајн банка у региону, што је заувек променило банкарски сектор и покренуло тржиште напред. Са почетном инвестицијом од 40 милиона евра у првој години, Теленор банка постала је најбрже растућа онлајн банка у региону.


Током прве године пословања Теленор банке, коришћење мобилног банкарства је порасло за 20 одсто, док је број онлајн трансакција по први пут надмашио извршене трансакције у филијалама банака.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 07 октобар 2016 11:49
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија