Кућа Добрих Вести

Login

Да ли је чекању на шалтерима дошао крај?

Оцените овај чланак
(0 гласова)

camci-uvodnaБЕОГРАД - Да ли је дошао крај сувишним наметима који су оптерећивали привреду и чекању на шалтерима, вероватно се ових дана питају грађани али и бројни послодавци који су чули најаву о укидању 75 различитих такси и накнада, чији је предлог за укидање усвојила Влада Србије. Како је најављено, већ од 1. октобра, 300.000 предузетника и власника малих предузећа више неће морати да плаћа фирмарине и таксе за истицање рекламе, што ће им у условима кризе донети уштеду и до 200.000 динара годишње.

Тако на пример, предузетници из Београда од почетка октобра неће више имати обавезу да плаћају фирмарину, која се у зависности од делатности и зоне до сада плаћала од 24.000 до 120.000 динара годишње, као ни комуналну таксу за истицање рекламе која је до сада коштала од 9.250 до 98.400 динара на годишњем нивоу.

Мала и средња предузећа додатно ће се растеретити укидањем таксе за коришћење витрина ради излагања робе ван пословне просторије. Та такса се до сада плаћала месечно од 3.000 до 16.000 динара по квадратном метру, у зависности од пословне зоне.

Од важних такси које су предложене за укидање ту су и комунална такса за држање и коришћење пловних направа и других објеката, чиме ће се растеритити грађани који држе чамце, сојенице и разне друге објекте на води, као и такса за држање ресторана и других угоститељских објеката на води (сплавови).

Према неким ранијим евиденцијама, у Србији има укупно 9,838 пловних објеката. Када се својевремено уводило опорезивање власника чамаца, пловила и летилица држава је очекивала неке приходе. Ефекат је, међутим, био миноран са становиштва бужета. Прикупљено је свега око 30 до 50 милиона динара годишње. Због тога ће ова мера, свакако обрадовати заљубљенике у реке, који поседују своје мале гумене чамце или глисере, а на које су до сада плаћали непотребне намете.

Угоститељи који држе ресторане на води или поред воде, такође ће се обрадовати вестима које стижу из Министарства финансија и привреде, јер ће рецимо бити укинута такса за коришћење обале која тренутно  износи измедју 25 и 42 динара за један метар, у зависности од зоне. Комунална такса за држање ресторана и других угоститељских и забавних објеката на води утврђивала се до сада у годишњем износу по квадратном метру основне палубе и износила је између 1.100 и 2.550 динара. Она се, такође, с почетка октобра више неће плаћати.

Треба напоменути и да се у групи такси које су укинуте налазе и бројне таксе које пољопривредним произвођачима треба да олакшају обављање њихове делатности. Укидају се, између осталих, такса на решење које се издаје приликом признавања новостворене домаће сорте воћњака, винове лозе и хмеља, као и такса за упис произвођача, увозника и прометника садним материјалом.

За грађане добра вест је да се смањују накнаде различитих државних агенција, комисија и других државних институција и поједностављује администрација, а уводи се и правило да убудуће неће бити наплаћена такса уколико неки државни орган тражи документ који издаје други државни орган…

Доброј вести о укидању такси вероватно су се највише обрадовали возачи који ће од 1. октобра, захваљујући укидању неколико републичких и смањивању локалних такси, имати мање трошкове за регистрацију аутомобила која ће, у зависности од града до града, бити од 2.000 до 4.000 динара јефтинија.

Регистрација возила биће једноставнија и плаћаће се само једном уплатницом, у односу на садашњих чак 12.

Пакет мера које је објавила Влада предвиђа и друге олакшице: праг за обавезан улазак у ПДВ (порез на додату вредност) систем подиже се са садашњих четири на осам милиона динара, што ће бројним малим предузетницима омогућити да бирају између ПДВ система, или паушалног опорезивања.

Једна од новина је и она по којој ће ПДВ у грађевинарству у наредном периоду плаћати инвеститори, а не извођачи радова, а уводе се чак и пенали за државу уколико касни са повраћајем ПДВ-а.
 

Шта кажу послодавци?

Послодавци поздрављају ову меру, а колико ће значити укидање парафискалних намета за привреду показује рачуница стручних служби Уније послодаваца Србије о уштедама које ће остварити предузетници и мала предузећа, објављена на сајту те послодавачке организације.

Тако, на пример, за мало предузеће из града у унутрашњости (Лесковац, Кру,евац, Кикинда, Сомбор, Зајечар)  уштеде износе између 21.000 и 30.000 динара месечно, а за мало предузеће , или предузетника из већих градова, попут Ниша, Новог Сада, између 27.000 и 36.000 динара.

У Београду та давања ће бити мања за 25.000 до 46.000 динара месечно, у зависности од делатности којом се фирма бави.

“Ограничени оптимизам”

Порески стручњак Зоран Попов у изјави за интернет портал “Кућа добрих вести” поздравио је најаву укидања намета, али напоменуо да треба бити умерен у оптимистичким очекивањима. Према његовим речима, ту није реч о великом намету, јер се он углавном креће између 20.000 и 40.000 динара месечно. Међутим, друге мере, ће, попут повећања ПДВ-а са 18 на 20 одсто, али и неких акциза на гориво, отежати ситуацију привредницима. Он сматра да су Србији потребне друге, конкретније мере, од којих су најважније оне које предвиђају како покренути посрнулу производњу.

Потпуни списак укинутих накнада, као и законских измена које се односе на привређивање у земљи, могу се наћи на сајту Министарсва финансија и привреде http://mfp.gov.rs

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 13 септембар 2012 11:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија