Кућа Добрих Вести

Login

ЕУ подржава добре пројекте прекораничне сарадње

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jadranka5665БЕОГРАД - Kонференција за „Прекограничну и транснационалну сарадњу“ која је одржана у Сава Центру протекле седмице, у присуству министара из Владе Републике Србије, јавност је упозната са плановима и фондовима које је обезбедила Европска унија, ради подстицања међурегионалне сарадње.


Подршку скупу и пројектима дали су и Мајкл Девенпорт, шеф делегације Европске уније у Републици Србији и Мареј Гирланд, генерални директор за регионалну и урбану политику и шеф јединице за унапређену имплементацију при Европској комисији у Бриселу. У периоду од две године од предходне конференције изабрано је осам пројеката који су се истакли својим значајем и квалитетом из различитих области друштва.


Награде су добили Удружење „Звоно“ и град Пирот ( http://be-active.info/kontakt.html ) у сарадњи са Бугарском за пројекат „Преко гранични развојни потенцијал као основа одрживог развоја“, затим општина Мајданпек (http://www.majdanpek.rs/) и општина Доманово у сарадњи са Бугарском за пројекат „Археолошко наслеђе ближе туристима“, као и Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине (http://www.pzzp.rs/sr/ ), Фонд европски послови АП Војводине (http://vojvodinahouse.eu/ ), град Сомбор и Локална самоуправа Баја добили су награду за пројекат остварен у сарадњи са Мађарском под називом „Подршка окружењу без алергена“. Зооврт Палић (http://www.zoopalic.co.rs/ ), Зооврт Сегедин и Национални парк Кишкуншаг, (http://knp.nemzetipark.gov.hu/index.php?lang=en ) за пројекат „Имплементација центра за спасавање и очување природе и систем надоградња здравља животиња уз прекограничну сарадњу“, Позориште Костолањи Деже ( http://www.kosztolanyi.org/sr/ )и „МАСЗК“ удружење мађарских алтернативних позоришта 8 (http://www.maszk.hu/ ) за пројекат „ Заједничка представа.


Свеобухватан и кохерентан фокус на људе који живе у пограничном региону“, Општа болницаПожаревац (http://www.obp.rs/site/ ) и Окружна болница Решица за пројекат у сарадњи саРумунијом под називом „Зрдавље без граница“, МУП Републике Србије, Карас Северин жупанија иУниверзитет Вест из Темишвара за пројекат „Способност румунских и српских власти за реагованјеу вандредним ситуацијама“ и на крају Центар за разминиранје Републике Србије, Сектор завандредене ситуације министарства унутрашњих послова и Хрватски центар за разминирање запројекат „Јачање капацитета Сектора за вандредене ситуације у деловању са НУС-ом и другимопасним средствима“.


Један од добитника награде општина Мајдампек, је награђеним пројектом археолошко налазиште Лепенски вир ставио на трасу европске бициклистичке трасе. Локалитет је такође после много година добио посебну зграду и као додатну меру заштите та зграда је добила инојсавременији систем за подешавање температуре.


Председник општине Дејан Вагнер, за Кућу добрих вести је рекао да је овај пројекат „преживео“ смену општинске власти и да је јако поносан на то што је са њим настављено као и то што је он доведен до краја са великим успехом. „ Ја бих вас подсетио да наша општина располаже са још два велика археолошка локалитета а то су Плочник и Рудна глава, који имају велики значај не само за локлану већ и за европску културнубаштину“. Самим тим ово је само почетак инвестиција у овај крај.
Мореј Гирланд из Европске комисије приликом отварања конференције изразио јевише пута велико задовољство што се поново налази у Србији после осам година одсуства иистакао да је јако поносан на резултате које су ови пројекти донели на регионалном нивоу. „ Акосе запитате колико земаља у региону има овакве скупове, закључићете да их је веома мало и самона ту чињеницу би Србија требала да буде јако поносна”.


У изјави који је дао посебно за Кућу добрих вести он је истакао да је са становишта Европске комисије међугранична сарадња у сврху заједничког интереса јако битна тема и сматра да то помаже пограничним регионима да се развијају јер су баш они често суочени са бројнимизазовима. „ Нама је јако битно да развијемо идеју да уместо да се свака земља концентрише изатвара унутар својих граница да се, супротно томе, земље заправо окрену својим суседима и даразвијају сарадњу“, рекао је Гирланд.


„Те сарадње почињу на малим пројектима и касније се могуразвијати у веће и значајније подухвате који заиста могу унапредити оба друштва која сарађују. Например у плану је један јако интересантан пројекат са Румунијом везан за здравство и то за Телемедицину, која би потпуно преобразила и револуционализовала медицинске услуге упограничним областима и уопштено у местима која су удаљена од већих медицинских ценатара“.


Такође је истакао да су инвестиције испланиране за наредне четири године, али да то свакако незначи крај и да он очекује да се инвестиције само повећавају у наредном периоду.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 24 октобар 2016 17:23
Невена Гутовић

Рођена 1980 године у Београду. Дипломирала на Филозофском факултету Универзитета у Београду, одељење за археологију. Осим неколико година проведених на пословима у археологији и конзерванцији културних покретних археолошких добара, радила и у недељнику НИН и београдској хроници дневних новина Блиц. Тренутна интересовања су усмерена на сва питања културне баштине у Србији и региону, као и што већем акценту на позитивним вестима ради чега се и прикључила редакцији Куће добрих вести.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија