Кућа Добрих Вести

Login

Привредници Србије и Словеније за више заједничких послова

Оцените овај чланак
(2 гласова)

naslovnaaaaaСрбија и Словенија имају добру шансу за унапређење привредних веза у војно-економској сарадњи, туризму, агрокомплексу, могућности за више заједничких пројеката, инвестиција и наступе на трећим тржиштима, оценили су премијери Александар Вучић и Миро Церар на Форуму у Привредној комори Србије (ПКС).

 

Привреде две земље одвек су повезане, а очекује се да трговинска размена ускоро премаши милијарду евра, рекао је Марко Чадеж, председник Коморе.
Обраћајући се учесницима Пословног форума који је у ПКС окупио представнике 120 српских и 60 словеначких компанија, као и министре из више ресора обе владе, Вучић је нагласио да Србија и Словенија немају никаквих политичких препрека, да имају добре, искрене и пријатељске односе и могућности за чвршће привредне везе.


Потенцијал за унапређење привредне сарадње премијер види у наменској индустрији, агрокомплексу, рецептивном туризму, кооперацијама и изласку на трећа тржишта. Српске компаније које улажу у Словенији, како је истакао Вучић, добродошле су у Владу Србије која ће им бити подршка у решавању евентуалних изазова у пословању на словеначком тржишту.


Премијер се осврнуо на присуство великог броја министара на Форуму у ПКС, што је, како је рекао доказ обостране заинтересованости за још бољу сарадњу. Словенија је, како је подсетио, међу првих десет највећих спољнотрговинских партнера и инвеститора, а словеначке компаније у Србији запошљавају око 25.000 људи.

 

Словенија међу првих пет водећих инвеститора у Србији


Према броју инвестиција са око 400 реализованих инвестиционих пројеката у Србији, Словенија, је одмах иза Италије, Немачке и Аустрије, нагласио је Марко Чадеж, председник ПКС. За Србију је Словенија увек била узор и њена искуства су драгоцена. У многим стварима је Словенија у бившој Југославији предњачила – у развоју приватног сектора, малих и средњих предузећа, увођењу и изградњи е-управе, одлуци да крене на пут европских интеграција, развоју туризма и екологије, истакао је Чадеж.


Својим успешним пословањем, како је рекао председник ПКС, словеначке фирме Горење, Импол-Севал, Хелиос, Меркур, Грах Аутомотиве, ЈУБ, Дон Дон и друге промовисале су Србију као пословну дестинацију, препознале су привредни потенцијал и укључиле се у приватизацију и почеле да граде своје успешне приче на српском тржишту.


„Иако српски извоз у Словенију полако расте, наша жеља и интерес је да у трговини превазиђемо дефицит, да размену уравнотежимо, да српска роба буде на словеначком тржишту и да доведемо још инвеститора из Словеније, али и српских инвеститора на словеначко тржиште. Циљ нам је и да мала и средња предузећа из Србије уђу у добављачке ланце словеначких фирми, поручио је Чадеж.

 

Градити пријатељске односе


Председник Владе Словеније Миро Церар похвалио је економске резултате које постиже Влада Србије. „Заседање две владе потврђује добре пријатељске односе две земље”, нагласио је Церар истичући да владе Србије и Словеније у свим областима траже могућности за партнерство. Најважније је да привредници јачају сарадњу, кад будемо градили пријатељске односе два народа, обе државе ће просперирати од те сарадње”, навео је Церар.


За Марјана Мачкошека, председника Господарске зборнице Словеније, заједничке седнице влада две државе јесу прилика да привредне коморе информишу о пословним могућностима, као и о потребама привреде, изградњи стимулативног пословног окружења. Истиче да је данашња Словенија у одличном економском стању, са добрим изгледима за будућност и растом изнад просека ЕУ. Ти добри резултати се темеље се на раздуживању привреде, санацији банкарског система и виталности словеначког извоза. Мачкошек је додао да словеначки привредници желе да ојачају положај на тржишту Србије, а предност је што се пословне заједнице разумеју и познају.

 

Панел дискусије


У оквиру пленарног дела Форума представљен је пројекат Београд на води, одржане су панел дискусије у областима дигитализације, агробизниса, туризама и заштите животне средине на којима су учествовали српски и словеначки министри и разговарали о унапређењу сарадње у конкретним секторима. Након пленарног дела Форума одржано је чак 150 билатералних разговора привредника.


Председник МК групе Миодраг Костић истакао је да су српске бање интересантне за словеначке привреднике и позвао инвеститоре из Словеније да улажу у нашој земљи, али и обрнуто. „МК група је за годину дана уложила 40 милиона евра у Словенију и улагаће и даље“, рекао је Костић и оценио да су односи две земље и у политичком и економском смислу на највишем нивоу у последњих 20 година. Јанез Шкрабец из словеначке фирме РИКО указао је да привредници из Србије и Словеније имају добру подлогу за сарадњу, а Андреј Котар из Комтрејда у Словенији каже да искуства две земље могу да се пренесу у друге земље и унпареди развој Е-урпаве у обе земље.


Форум у организацији ПКС и Господарске зборнице Словеније, одржан је на маргинама треће заједничке седнице влада Србије и Словеније.

 

Извор: Кућа добрих вести/ПКС


Последњи пут измењено понедељак, 24 октобар 2016 21:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија